Y piekarnik

BartekD

Zadomawiam się
Dzień dobry,

przy pełnym słońcu, na postoju, temperatura w samochodzie sięga 50 stopni. Myślę o jakimś pólpokrowcu na dach i szyby. Ewentualnie dedykowanych osłonach na szyby do wnętrza. Macie jakieś doświadczenia w tym temacie? Jakieś sprawdzone osłony lub inne pomysły?

B.

itguy

Posiadacz elektryka
Włączyć chłodzenie trzeba i nie ma problemu. Przy spalinowym dłużej trzeba czekać żeby się zrobiło chłodniej w środku.
dokładnie, w modelu Y przy obecnych temperaturach to kwestia dosłownie kilku minut, wystarczy kliknąć w apce klimę przed dojściem do auta i od razu jest przyjemny chłodek. W spalinowym trzeba przejechać z 2-3 kilometry żeby się schłodziło

SylB

Fachowiec
Wbrew temu co by się wydawało wcale w tesli nie jest o wiele cieplej bo ma szklany dach.
Przypomnę, że szyba na dachu ma dodatkową warstwę która odbija ciepło, łatwo sprawdzić ją dotykając. (proponuję porównać z szyberdachem w innym samochodzie :))
W MY ma spore szyby boczne i dlatego się nagrzewa.
Od 3 tyg. zacząłem parkować tyłem do słońca (tzn. tyłem w kierunku południa), spróbujcie spora różnica.

radioaktywny

Pionier e-mobilności
W zasłonie z ali, od strony szyby jest błyszcząca, srebrna, odbijająca ciepło folia. Kilka dni temu znalazłem zagubiony w czasie jej montażu klips. Montując go w tapicerkę nie mogłem dotknąć palcami szyby dachowej, taka była gorąca. Więc jednak zasłona odbija jakieś ciepło, które bez osłony grzałoby kabinę.

mm-tesla

Posiadacz elektryka
Opcja ochrony przed przegrzaniem kabiny działa bardzo sprawnie, ma kilka różnych ustawień.

Druga opcja to wentylacja - z apki można uchylić lekko okna.

Trzecia opcja to przed przyjściem do samochodu włączenie klimatyzacji z aplikacji.

Czwarta opcja - na krótkie postoje (sklep/restauracja) to można utrzymanie temperatury włączyć.

Piąta opcja - na Janusza - wsiadamy do samochodu, przez pierwsze 300 metrów wietrzymy oknami, później klima.

Ja mam tylko problem z psem w bagażniku, ponieważ tam jest cieplej niż w całym samochodzie. Otworzenie środkowego podłokietnika trochę daje chłodu na tył, ale nie wydaje mi się, że wystarczająco, chyba jakiś wiatrak do obiegu powietrza by się przydał.

grzegorzb

Zadomawiam się
Ja mam tylko problem z psem w bagażniku, ponieważ tam jest cieplej niż w całym samochodzie. Otworzenie środkowego podłokietnika trochę daje chłodu na tył, ale nie wydaje mi się, że wystarczająco, chyba jakiś wiatrak do obiegu powietrza by się przydał.

Polecam pokrowiec na tylne siedzenia z tesla shop. Ja zamówiłem na adres w DE i dopiero kurierem do PL. Podobno można zamawiać w serwisie w tesla PL ale nie chciało mi się kombinować.
Wcześniej pies jeździł w BMW X3 w bagażniku i po podróży 200-300km miał dość. Teraz po podróży ~300km jest w dużo lepszej formie niż BMW bez porównania.

Sam pokrowiec jest super prosty w montażu i demontażu, trzymam go w przednim bagażniku nie zajmuje dużo miejsca, jeszcze go nie prałem ale wygląda, że będzie ok.

20230615_161901.jpg

mm-tesla

Posiadacz elektryka
Polecam pokrowiec na tylne siedzenia z tesla shop. Ja zamówiłem na adres w DE i dopiero kurierem do PL. Podobno można zamawiać w serwisie w tesla PL ale nie chciało mi się kombinować.
Wcześniej pies jeździł w BMW X3 w bagażniku i po podróży 200-300km miał dość. Teraz po podróży ~300km jest w dużo lepszej formie niż BMW bez porównania.

Sam pokrowiec jest super prosty w montażu i demontażu, trzymam go w przednim bagażniku nie zajmuje dużo miejsca, jeszcze go nie prałem ale wygląda, że będzie ok.

View attachment 11743
u mnie niestety tylna kanapa zajęta jest, piesek musi w klatce w bagażniku podróżować