Za ta sama kwote : Tesla Model S z 2016 vs Model 3 z 2020

topek

Zadomawiam się
Witajcie,
gdybyscie chcieli kupic auto za okolo 35K EURO to wolelibyscie starszy model S czy nowszy Model 3?
I dlaczego? :)

Czytalem duzo i zwariowac mozna.
Model S: wiecej miejsca, lepszy system naglosnienia (dla mnie wazne), mozliwy darmowy supercharger, zawieszenie pneumatyczne
Model 3: Nowsze auto i czesto jeszcze gwarancja, nowszy hardware zainstalowany (wersja autopilota)

Nie przerazaja mnie auta z 200kkm przebiegu :)

topek -> jak zawsze pozdrawiajacy

vwir

Pionier e-mobilności
Miałem takie rozterki swojego czasu. Akurat nie względem nowszego modelu 3, ale rozważałem używany model S w stosunku do dołożenia kasy i kupienia czegoś nowego innej firmy. Nawet oglądałem jeden egzemplarz. Ostatecznie odpuściłem model S z powodu problemów z jego niezawodnością. Sporo się naczytałem i ciężko znaleźć egzemplarz, który co kilka miesięcy nie lądowałby w serwisie. U mnie byłoby to główne auto, więc nie mogłem sobie pozwolić na częste długotrwałe uziemienia. A dodatkowo do serwisu mam daleko, więc trochę słabo. Przy czym im później wyprodukowany model S tym lepiej. Jeśli kupisz wystarczająco młody egzemplarz to powinno być akceptowalnie.

topek

Zadomawiam się
Miałem takie rozterki swojego czasu. Akurat nie względem nowszego modelu 3, ale rozważałem używany model S w stosunku do dołożenia kasy i kupienia czegoś nowego innej firmy. Nawet oglądałem jeden egzemplarz. Ostatecznie odpuściłem model S z powodu problemów z jego niezawodnością. Sporo się naczytałem i ciężko znaleźć egzemplarz, który co kilka miesięcy nie lądowałby w serwisie. U mnie byłoby to główne auto, więc nie mogłem sobie pozwolić na częste długotrwałe uziemienia. A dodatkowo do serwisu mam daleko, więc trochę słabo. Przy czym im później wyprodukowany model S tym lepiej. Jeśli kupisz wystarczająco młody egzemplarz to powinno być akceptowalnie.
I co wybrales na koniec?

Model 3 jest mniej awaryjny?

Bo obydwa auta bylby uzywane

vwir

Pionier e-mobilności
Ostatecznie dozbierałem więcej kasy i kupiłem nowego Mach-E. Wtedy gdy jeszcze miał normalne ceny.

Z tego co się orientuję to jest przepaść w awaryjności modelu 3 i S na korzyść modelu 3. Kiedyś widziałem raporty niezawodności (poszukaj, trochę tego już jest) i generalnie model S zamykał stawkę. Model 3 był raczej wysoko. W modelu 3 jest sporo drobiazgów, problemów ze spasowaniem, jakością lakieru i generalnie pierdołami, ale to nie uziemia samochodu.

Jogur

Fachowiec
mam oba (jeszcze); TMS ma 8 lat i 180kkm, TM3 ma niecały rok i 18kkm - w S wymieniony silnik (na gwarancji, bo gwizdały łożyska), bateria trakcyjna (pewnie się coś przebiło, bo powiedzieć nie mogli/nie chcieli)

koniec wymian w S, wahacze + klocki wymieniłem na własny koszt, łącznie może z 6-7k PLN

3 dla mnie wygodniejsza, ale ciasna (wrażenie)
S ma darmowe SuC więc ja, cebulak, co roku oszczędzam tysiące rocznie na "paliwie" ;) - oczywiście 90% ładowanie w domu z PV, więc przesadzam o tych tysiącach, ale przy podobnym przebiegu rocznym za diesle podliczyłem fatury - 16k PLN rocznie w stosunku do S

Halisep

Posiadacz elektryka
Gdybym wybierał używany model S vs nowa 3, to wybrałbym 3. Ale w przypadku gdybym miał do wyboru używana S z 2015-2016 vs 3 z 2020, to wolałbym S. Oczywiście w przypadku S trzeba uważać na wszystko co było sprowadzane z USA, więc najlepiej szukać czegoś z dystrybucji EU. No i jest darmowy SuC, więc gdybyś mieszkał w takich miejscach jak Poznań/Katowice/Kraków, to mógłbyś jeździć w pełni za darmo. Ja moim modelem S przejechałem ponad 150kkm z czego 90% prądu było za darmo z SuC.