Za ta sama kwote : Tesla Model S z 2016 vs Model 3 z 2020

topek

Zadomawiam się
Witajcie,
gdybyscie chcieli kupic auto za okolo 35K EURO to wolelibyscie starszy model S czy nowszy Model 3?
I dlaczego? :)

Czytalem duzo i zwariowac mozna.
Model S: wiecej miejsca, lepszy system naglosnienia (dla mnie wazne), mozliwy darmowy supercharger, zawieszenie pneumatyczne
Model 3: Nowsze auto i czesto jeszcze gwarancja, nowszy hardware zainstalowany (wersja autopilota)

Nie przerazaja mnie auta z 200kkm przebiegu :)

topek -> jak zawsze pozdrawiajacy

topek

Zadomawiam się
Gdybym wybierał używany model S vs nowa 3, to wybrałbym 3. Ale w przypadku gdybym miał do wyboru używana S z 2015-2016 vs 3 z 2020, to wolałbym S. Oczywiście w przypadku S trzeba uważać na wszystko co było sprowadzane z USA, więc najlepiej szukać czegoś z dystrybucji EU. No i jest darmowy SuC, więc gdybyś mieszkał w takich miejscach jak Poznań/Katowice/Kraków, to mógłbyś jeździć w pełni za darmo. Ja moim modelem S przejechałem ponad 150kkm z czego 90% prądu było za darmo z SuC.
Nie mieszkam w Polsce (obecnie DE w przyszlosci ES) i tam jest duzo SuC.

Ala plan jest miec swoja fotovoltaike :)

topek

Zadomawiam się
mam oba (jeszcze); TMS ma 8 lat i 180kkm, TM3 ma niecały rok i 18kkm - w S wymieniony silnik (na gwarancji, bo gwizdały łożyska), bateria trakcyjna (pewnie się coś przebiło, bo powiedzieć nie mogli/nie chcieli)

koniec wymian w S, wahacze + klocki wymieniłem na własny koszt, łącznie może z 6-7k PLN

3 dla mnie wygodniejsza, ale ciasna (wrażenie)
S ma darmowe SuC więc ja, cebulak, co roku oszczędzam tysiące rocznie na "paliwie" ;) - oczywiście 90% ładowanie w domu z PV, więc przesadzam o tych tysiącach, ale przy podobnym przebiegu rocznym za diesle podliczyłem fatury - 16k PLN rocznie w stosunku do S
Ja tez jestem Cebula :)

Dziekuje za odpowiedz.

Bartłomiej S

Posiadacz elektryka
Naglosnienie, chodzilo mi o system glosnikow/jakosc dzwieku
Nie mylic z wytlumieniem
No właśnie o to samo mi chodzi. Przedliftowe modele S wydaje mi się, ze maja mniejsza ilosc i gorsza jakość głośników. Ale to moje ogólne wrażenie

miksell

Posiadacz elektryka
Ostatnio pojawiło się kilka S w cenie ok 150 tys zł. Jest też kilka 3 w podobnej cenie.
Co jest lepszym wyborem. S z roku 2017-2018 czy 3 z roku 2019.
Rozmiar auta nie ma dla mnie znaczenia. Nie liczę też na darmowe ładowanie.
Dla mnie priorytetem jest bezawaryjność, święty spokój i ewentualne minimalne koszty napraw.

Czy jest sens ryzykować z zakupem TMS która jest jednak lepiej wykonana i trochę większa, czy lepiej od razu szukać TM3?

Ps: Oczywiście jeśli bym kupował nową TM3 to ten dylemat nie ma sensu.

ciastek

Pionier e-mobilności
Czy jest sens ryzykować z zakupem TMS która jest jednak lepiej wykonana i trochę większa, czy lepiej od razu szukać TM3?
Skąd wniosek, że Model S jest lepiej wykonany?
According to our survey results, problems with the suspension, especially with the 2017 model year, have been an issue for the Model S luxury sedan.
-- https://www.consumerreports.org/car...endation-over-reliability-issues-a2332354847/
Z 2019:
Two of Tesla’s three models—the Model 3 and the Model S sedans—have regained a Consumer Reports recommendation because of improved reliability (...)
-- https://www.consumerreports.org/car...-consumer-reports-recommendation-a4322070886/

Porównując Model S z 2017 i Model 3 z 2019 warto wziąć pod uwagę, że choć obydwa auta mają już za sobą 4-letnią gwarancję podstawową, to nadal (może) obowiązywać 8-letnia gwarancja na akumulator i napęd.
Gwarancja na akumulator i napęd dla Modelu S z 2017 prawdopodobnie nie ma limitu kilometrów - https://www.tesla.com/sites/default/files/New_Vehicle_Limited_Warranty_Europe_en_GB.pdf . Dla Modelu 3 prawdopodobnie ma limit 160 kkm lub 192 kkm - https://www.tesla.com/pl_pl/support/vehicle-warranty .

miksell

Posiadacz elektryka
Ostatnio byłem w salonie Tesla. Jak wsiadłem obydwu, to mam wrażenie, że TMS jest lepiej wykonany od TM3.

Pytanie czy wersja TMS przed liftem tez tak jest lepiej wykonana.