Zablokowany tylny bagażnik TM3

eugtor

Posiadacz elektryka
Mam oprogramowanie :2024.20.3 zainstalowane ok 5 dni temu
Spróbuj otworzyć na siłę. Trzeba naprawdę mocno pociągnąć. Może przeginam ale opór podobno ok 15 kg. Więc spróbuj podnieść.

6a8

Posiadacz elektryka
Samochód odstał noc w garażu i bagażnik zaczął funkcjonować w pełni normalnie.Właśnie instaluje 2024.20.6.2.
:), szkoda że Ci wczoraj nie powiedział : stary, zarobiony jestem, nie mam już siły, muszę odpocząć. Przyjdź jutro.
Ale, ciekawy numer, ja bym zapytał serwis co robić w takim przypadku. Bo jak się samo naprawiło, to i się może ponownie zepsuć.

atr7

Zadomawiam się
Coś blokuje bagażnik tylny w TM 3 .Reaguje na aplikacje,fizyczny przycisk koło tablicy rejestracyjnej i przycisk z tabletu.po uruchomieniu w/w zamek "puszcza" i podnosi się na ok 1cm (w aplikacji i na tablecie zmieniają się stany otwarte/zamkniete bagaznika ) .Klapa także poprawnie się domyka.Nie ma możliwości podnieść go więcej niż o 1 cm przy użyciu siłowników jak i ręcznie.Robiłem restart z rolek .Miał ktoś taki problem?
Problem po wielu tygodniach został rozwiązany przez technika mobilnego Tesli.Pierwsza wizyta to wymiana siłowników bagażnika-problem nie ustąpił.Po kilku tygodniach czekania wymiana zamka bagażnika i póki co wszystko działa.

Rafał_M

Zadomawiam się
Ja dzisiaj nagle doznałem prawdopodobnie podobnej usterki.
Chciałem otworzyć klape bagaznika. Po kilnieciu na przycisk na klapie ( to samo na ekranie ), słychać prace rygla , mikro ruch klapy tak jakby chciała iść do góry i zaraz podwójna sygnalizację dźwiekową i koniec. System wyświetla że bagażnik nie jest zamknięty. Szarpanie za klape nic nie daje. Muszę zanurokwać do wnętrzna bagażnika od strony kabiny i pociagnąć od środka za cyngiel otwierania ręcznego. Wtedy rygiel klapy puszcza. Powstaje mikrouchył klapy , tzn. nie jest ona juz trzymana za rygiel.Ale ciężko przełamać opór trzymających siłowników. Wtedy wychodzę przez kabinę z bagażnika, podchodzę do klapy od zewnątrz i naciskam przycisk i siłowniki prawidłowo podnoszą klapę do zapamietanej pozycji u góry. Zamknięcie również odbywa sie prawidłowo do zaryglowania. Ale jak chce otworzyć to muszę powtórzyć procedurę wchodzenia do bagazżnika od wewnątrz.
Wydaje mi się że to ewidentnie wina zamka bagażnika. Czyżby to jakaś powtarzająca się wada fabryczna ? Będę w poniedziałek zgłaszał. Ciekawe ile będę czekał na serwis.

Rafał_M

Zadomawiam się
Ja dzisiaj nagle doznałem prawdopodobnie podobnej usterki.
Chciałem otworzyć klape bagaznika. Po kilnieciu na przycisk na klapie ( to samo na ekranie ), słychać prace rygla , mikro ruch klapy tak jakby chciała iść do góry i zaraz podwójna sygnalizację dźwiekową i koniec. System wyświetla że bagażnik nie jest zamknięty. Szarpanie za klape nic nie daje. Muszę zanurokwać do wnętrzna bagażnika od strony kabiny i pociagnąć od środka za cyngiel otwierania ręcznego. Wtedy rygiel klapy puszcza. Powstaje mikrouchył klapy , tzn. nie jest ona juz trzymana za rygiel.Ale ciężko przełamać opór trzymających siłowników. Wtedy wychodzę przez kabinę z bagażnika, podchodzę do klapy od zewnątrz i naciskam przycisk i siłowniki prawidłowo podnoszą klapę do zapamietanej pozycji u góry. Zamknięcie również odbywa sie prawidłowo do zaryglowania. Ale jak chce otworzyć to muszę powtórzyć procedurę wchodzenia do bagazżnika od wewnątrz.
Wydaje mi się że to ewidentnie wina zamka bagażnika. Czyżby to jakaś powtarzająca się wada fabryczna ? Będę w poniedziałek zgłaszał. Ciekawe ile będę czekał na serwis.
Chyba mnie Tesla pokarała że mieszkam w Szczecinie. Przy zgłaszaniu usterki od razu wybrała mi serwis w Berlinie bez możliwości wyboru mobilnego. Pomimo we wiadomości pisłem o taką formę serwisu. Czyli z pierdołą , która fakt, drastycznie obniża komform użytkowania mam dzień wyjęty z kalendarza. Oby tylko wyrobili sie w ten sam dzień roboczy.

atr7

Zadomawiam się
Chyba mnie Tesla pokarała że mieszkam w Szczecinie. Przy zgłaszaniu usterki od razu wybrała mi serwis w Berlinie bez możliwości wyboru mobilnego. Pomimo we wiadomości pisłem o taką formę serwisu. Czyli z pierdołą , która fakt, drastycznie obniża komform użytkowania mam dzień wyjęty z kalendarza. Oby tylko wyrobili sie w ten sam dzień roboczy.
Jak napisałeś na czacie prośbę o serwis mobilny ,to na pewno do tej usterki go dostaniesz.Poczekaj chwile pewnie Tesla Ci to potwierdzi.Ja mieszkam 10km od serwisu Tesli w Katowicach i bez problemu umawiam się na mobilnego.Cierpliwości ;-)

Rafał_M

Zadomawiam się
Jak napisałeś na czacie prośbę o serwis mobilny ,to na pewno do tej usterki go dostaniesz.Poczekaj chwile pewnie Tesla Ci to potwierdzi.Ja mieszkam 10km od serwisu Tesli w Katowicach i bez problemu umawiam się na mobilnego.Cierpliwości ;-)
Wydaje mi sie że raczej nie . Bo to wygląda tak jakby Tesla Berlin od razu przejęła to zgłoszenie i dostałem już od nich terminy do akceptacji