Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Zakaz parkowania BEV w garażach podziemnych
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="KrzysztofFly, post: 117328, member: 1062"] Nie byłem jeszcze w Norwegii, myślę jednak, że wycieczka tam, mogłaby dać doświadczenie "zobacz jak będzie wyglądała przyszłość elektromobilności", najgorsze jest to, że po powrocie byłoby ponowne brutalne zderzenie z naszą rzeczywistością, naszą wspaniałą infrastrukturą itp. Sam miałem niedawno okazję gościć u siebie w garażu przybysza z Norwegii (szwagra mojego kolegi), który przyjechał do niego pochwalić się swoją nową Ariyą, wyobraźcie sobie jego zdziwienie zastaną w Polsce infrastrukturą. Wiedząc od kolegi, że go odwiedzi, sam od siebie zaproponowałem, że gdyby miał problem, to śmiało może do mnie podjechać i podładować samochód. Przyjechał więc szwagier do niego, przy okazji pozwiedzali okolicę i poodwiedzali znajomych, dosyć mocno wyczerpując akumulator, stwierdzili, że podłączą EVSE do gniazdka u kolegi, na dzień dobry szok, bo auto wspomniało coś o trzydziestu paru godzinach ładowania. Szybko jednak okazało się, że przedłużacz na którym je podłączyli, robi się ciepły (kolega nie ma gniazda siłowego). Z mojej lokalizacji do jakiejkolwiek "szybkiej" ładowarki, jest 50-60km. Pojechali więc naładować się do Świecia, na Orlen. Wraz z synową poradzili sobie jakoś z instalacją aplikacji i dodaniem karty, nawet udało im się uruchomić sesję ładowania, która z niewiadomych dla nich przyczyn rozłączyła się ze stanem naładowanym za 7,40zł. No w tym momencie, to już uśmiechy z twarzy im znikły, przypomniało im się o mojej propozycji, więc szybki telefon kolegi do mnie, że jednak skorzystaliby z mojej propozycji. Przyjechali więc do mnie i w niecałe cztery godziny naładowali samochód do 100%, a to dzięki temu, że mam odpowiednio mocne przyłącze i WC3 który potrafi dać 22kW, natomiast i tu szacun dla Nissana, Ariya ma ładowarkę pokładową 22kW (o ile mnie pamięć nie myli, w tej chwili to standard w Ariya, wcześniej za dopłatą). Z rozmowy ze szwagrem kolegi dowiedziałem się, że po trasie w Szwecji i Norwegii ładuje się na SuC i nigdy nie miał problemu. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Zakaz parkowania BEV w garażach podziemnych