Zamówienie nowej Tesli a leasing

TomRS

Pionier e-mobilności
Cześć

przymierzam się do kupna nowej Tesli konfigurowanej pod siebie. Auto chciałbym wziąć w leasing. Przy wcześniejszych autach jechałem do salonu, ustalaliśmy konfigurację, podpisywałem papiery, czekałem na dostawę i leasing tez załatwiałem w salonie, auto już zarejestrowane odbierałem w salonie. A jak to wygląda w przypadku Tesli ? Zamawiam sobie przez stronę, wpłacam te 1200 pln i wtedy dopiero zaczynam załatwiać leasing ? I mam 7 dni na to ? Czy zaczynam od załatwienia leasingu i to leasing zamawia auto zgodnie z moja konfiguracją w Tesli ? Podzieli się ktoś doświadczeniami ?

Michal

Moderator
Jeśli auto jest od razu dostępne i zbliża się koniec kwartału, to masz 7 dni. Normalnie spokojnie trochę więcej.
Jeśli nie brałeś leasingu wczesniej, to najlepiej zacznij od załatwiania leasingu, chyba że chcesz wziąć leasing bezpośrednio poprzez Teslę (mają chyba poprzez Santander), to możesz to zrobić przy zamawianiu.

TomRS

Pionier e-mobilności
Jeśli auto jest od razu dostępne i zbliża się koniec kwartału, to masz 7 dni. Normalnie spokojnie trochę więcej.
Jeśli nie brałeś leasingu wczesniej, to najlepiej zacznij od załatwiania leasingu, chyba że chcesz wziąć leasing bezpośrednio poprzez Teslę (mają chyba poprzez Santander), to możesz to zrobić przy zamawianiu.
Auto nie jest dostępne jeszcze (nowy Model 3 LR), ponieważ chcę dołożyć hak to szacowany termin odbioru jest luty marzec 2024. No i pewnie poczekam jeszcze do końca roku na ew możliwe pojawienie się Preformance. Z leasingiem nie powinienem mieć problemów, nigdy do tej pory nie miałem. A czy można od tesli wydobyć taka ofertę leasingową z Santandera ? Żeby móc pokazać w innych towarzystwach leasingowych, niech powalczą ? ;)

Michal

Moderator
Jeśli chcesz zamówić auto, którego jeszcze nie ma to tym bardziej możesz już zacząć załatwiać po woli leasing. Jeśli już kilka miałeś, to zakładam, że wiesz jakie papiery będą Ci potrzebne, ale to chyba już pod koniec okresu oczekiwania, bo mogą się przedawnić.

Oferta leasingowa jest chyba domyślna w konfiguratorze:
Zrzut ekranu 2023-10-16 100232.jpg

TomRS

Pionier e-mobilności
Dzięki za odpowiedź,

ta oferta z konfiguratora niewiele mówi - można się tylko domyślać czy opłata wstępna jest brutto czy netto, kwota wykupu nie jest znana, nie wiadomo na ile procent jest ten leasing. Chciałbym uzyskać ofertę z konkretnymi i dokładnymi wyliczeniami, taką jak zwykle robią towarzystwa leasingowe.

wojtkow

Pionier e-mobilności
To, że nie miałeś leasingu wcale nie przyśpieszy podpisania umowy i nie oznacza, że nie będzie problemów. Raczej jak już coś miałeś i rozliczyłeś zgodnie z umową to daje fory.

Ale jak planujesz kupno za dwa miesiące a nawet 4 to masz dużo czasu na zebranie ofert. Tesla nie odpowiada na pytania o ten leasing ale SCM tak. Wyślij do nich zapytanie i najlepiej do kilku innych towarzystw, żeby mieć porównanie. Jak się pojawi Twoja wymarzona Tesla to będziesz miał gotową ofertę.

TomRS

Pionier e-mobilności
To, że nie miałeś leasingu wcale nie przyśpieszy podpisania umowy i nie oznacza, że nie będzie problemów. Raczej jak już coś miałeś i rozliczyłeś zgodnie z umową to daje fory.

Ale jak planujesz kupno za dwa miesiące a nawet 4 to masz dużo czasu na zebranie ofert. Tesla nie odpowiada na pytania o ten leasing ale SCM tak. Wyślij do nich zapytanie i najlepiej do kilku innych towarzystw, żeby mieć porównanie. Jak się pojawi Twoja wymarzona Tesla to będziesz miał gotową ofertę.
Nigdy nie miałem problemów z załatwienie leasingów i ich obsługą, to chciałem powiedzieć ;) Oczywiście, że powysyłam zapytanie do różnych firm leasingowych, chciałem tylko wyciągnąć konkretną ofertę od Tesli, ale skoro się nie da, to będę działał inaczej.

zibizz1

Pionier e-mobilności
@TomRS Tesla nie ma specjalnej oferty leasingowej, poprostu ułatwia kontakt z jednym bankiem, chyba teraz doszedł drugi. Ale leasing załatwia się samemu. Wszystko sprowadza się do tego żeby w ciagu 7dni od przypisania numeru VIN wpłacić kasę. Ostatnio byłem zaskoczony tym że jak brałem Model X to od kontaktu z brokerem do podpisania umowy, cały proces da się załatwić w godzinę, wraz z rozpatrzeniem wniosku, jeszcze wieczorem wyszedł przelew a na drugi dzień odebrałem auto:)

Najnowsze dyskusje