Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Reddikop – znaleziska z sieci
zamrożenie cen energii nie dla bogatych
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="KKL, post: 56348, member: 1080"] Obawiam się że listy PSPA do rządu nic nie dadzą. Państwo ma w głębokim poważaniu elektryki, prawdopodobnie uważając, nie bez podstawy, że takowe kupują ludzie bogatsi a ci sobie "jakoś" poradzą. Owszem, zaorają w tej sposób całą raczkująca elektromobilność w Polsce, ale to w tym momencie nie jest priorytetem (i pewnie słusznie, patrząc co dzieje się za wschodnią granicą). To co wkurza to właśnie nieprzewidywalność i brak jakichś spójnych zasad, warunków.. jeśli chcemy wspierać uboższych to formułujmy osłony celowe, a nie, że łapią się na nie mieszkania bogatych kawalerów czy małżeństw bez dzieci a nie łapią się rodziny 2+2. Chcemy odejść od smrodzących kopciuchow? To niech pompy ciepła będą poza limitem zużycia.. Czy limit zużycia jest ok? Ten pisowski nie jest, bo jest źle ustawiony, ale na pewno skutek odniesie i ogólny kierunek progresywnych taryf jest dobry - ludzie zaczną oszczędzać energię. Moi rodzice mieszkają w domu, małżeństwo emerytów, zużywają rocznie 2700kWh. Ojciec już kupił watomierz i sprawdza co mu zuzywa energię w domu. I namierzył, że druga lodówka to ekstra 500kWh rocznie. Używał ja dla komfortu, bo wygodnie im z nią było w piwnicy, ale nie z musu. Więc zdecydował, że ja wyłączy. Ja też np sprawdzam ile energii co mi pożera, chociaż ciągle nie namierzyłem winowajcy dziennego zużycia prawie 7kWh, nawet gdy nas w domu nie ma (mój dom sam zjada limit 2000 :) ). Mam PV, ale za mała by po dokupieniu elektryka mieścić się w limicie no to chociaż spróbuję ograniczyć zużycie (ale nie wiem już na czym :) ). Pewnie w największe mrozy będę jeździł smierdziowozem, wyjdzie taniej w ostatecznym rozrachunku. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Reddikop – znaleziska z sieci
zamrożenie cen energii nie dla bogatych