Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Reddikop – znaleziska z sieci
zamrożenie cen energii nie dla bogatych
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="Michal, post: 56441, member: 89"] Czyli OZC, to wartość wyliczona, tak? Ok, to nareszcie chyba rozumiem o czym mowa ;) Czyli zużywacie około 5 MWh rocznie na wszystko (całość domu na prąd, bez gazu węgla, kominka itp.), przy czym nie macie EV. No to chyba naprawdę nieźle no i mniej więcej tak jak powinno wyjść u mnie po montażu PC. Do tego ja mam zużycie około 4 MWh na EV (powiedzmy, że robię około 20 tys km ładując na AC przy 200 Wh/km). No i co z tego wynika? Że gdyby nie PV, to na jazdę EV wydawałbym po nowych cenach około 32 zł/100km (20 * 1,6 zł), co daje odpowiednik kosztu 5L Pb (6,5 zł/L), przy czym 5L Pb zawiera 50kWh energii wyciągniętej z ziemi. Przy czym jeśli policzymy, że całość energii w PL jest z węgla, a elektrownia ma sprawność 36%, to te moje 20 kWh zużyte na 100 km, powstało z około 55 kWh wyciągniętych z pod ziemi. Czyli można podsumować, że zrównaliśmy cenę 1 kWh z Benzyny z 1 kWh elektryczności. No i super może tak powinno być, tylko teraz elektryczność ma jakąkolwiek szansę na stanie się czystą, a Pb nigdy. Aha no ale poczekaj, nie bierzemy pod uwagę energii potrzebnej na wydobycie i przetworzenie ropy. Załóżmy, że na wydobycie i transport zużywamy tę samą ilość energii dla Pb, co dla węgla ale zostaje nam jeszcze rafinacja... A co na ten temat mówią dane rafinerii? Pisałem o tym tutaj: [URL unfurl="true"]https://forum.elektrowoz.pl/threads/krucjata-elektrosceptykow-trwa.1939/post-4866[/URL] No więc weźmy pod uwagę to co pisze Lotos w swoim raporcie - zużycie energii na wytworzenie 1 L Pb, to około 760 kWh. Można więc powiedzieć, że Pb ma koszt około 40x niższy jeśli chodzi o energię zużytą na faktyczne napędzenie pojazdu. Nie 4x, tylko 40x. Można powiedzieć, że jak jedziesz ICE, to faktycznie płacisz 4 grosze za kWh zużywanej energii. Tymczasem ktoś kto kupił EV ma płacić 1,6 zł (nawet przy węglu). Rozpatrując w ten sam sposób węgiel / gaz vs elektryczność i PC dostaniemy pewnie wartości w stylu: Paląc węglem / gazem ma się pewnie sprawność energetyczną spalania powiedzmy 30%, a z pompa ciepła powiedzmy 300%, więc faktycznie różnica to 10x, a jakie są ceny ogrania jednym vs drugim? Niech ktoś inny policzy, bo mi się nie chce... No i to mnie denerwuje, że nie wspieramy czystych form energii, tylko syf. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Reddikop – znaleziska z sieci
zamrożenie cen energii nie dla bogatych