Zapowiedzi GDDKiA o nowych ładowarkach na punktach MOP w 2022 roku

Michal

Moderator
Zobaczcie co trzeba zrobić, ile trzeba czekać. Jakie są ceny prądu w takiej taryfie C21, (łącznie ze stałymi dystrybucyjnymi). A potem jeszcze UDT, itp itd. :)
Dlatego tak lubię i szanuję GreenWay, a denerwuje mnie Orlen. Bo jestem pewny, że jedni są równiejsi od drugich w urzędach...

krzyss

Pionier e-mobilności
Ale za to są bezpośrednio przy trasach, w odróżnieniu od całych sześciu lokalizacji superchargerów w Polsce ;-P
Sorry, póki co to w Polsce kuleje infrastruktura, Tesli również.
No mnie teslowe tez denerwują, i zaczynam juz liczyc czy mi sie opłaca zjeżdżać np. do Ciechocinka w ten piątek zjazd z trasy i dojazd do SuC zajął 8 minut a następnie powrót na trase jakies 5minut.
Dodatkowo trafiło sie ze ładowały sie tesle i co ... i 67kW ładowanie... to na Orlenie zakichanym mam szybciej, a był na MOPie... i o dziwo działał, bo sprawdzałem jako tester.

Michal

Moderator
Ja tak mam z Ionity od trucicieli z VW :D

Gandalf

Pionier e-mobilności
Ja tak mam z Ionity od trucicieli z VW :D
Ale oni kuszą ... pokusom nie ulegam, głównie dlatego, że jeszcze nie spotkałem na swojej drodze ;-)
No dobra, są jeszcze dwa inne powody. Jeden to 3.50, a drugi, ze nie raczyli mi odpisać na e-mail w sprawie API.

Moje preferencje to Greenway i Ekoen.
Na tym drugim jeszcze nigdy nie byłem, ale będę. Oby więcej takich jak w ZG.
No i takie miejsca powinny być na MOPach kat. I, a nie jakieś namiastki...

Gandalf

Pionier e-mobilności
eksperyment myślowy pt. "a co gdybym był operatorem stacji ładowania pojazdów elektrycznych?"
Załącznik nr 1, punkt 8 wymienia CZTERNAŚCIE różnych oświadczeń (niezaleganiu do US, niezaleganiu do ZUS, innych dofinansowaniach, niezbywaniu przez 5 lat, o używaniu na terenie RP, zobowiązaniu utrzymania, o ubezpieczeniu OC tej infrastruktury, zapewnieniu serwisu, itd.)
Punktów jest 13, każdy równie fantastyczny. W punkcie 11 np. "Dokumenty finansowe Wnioskodawcy za ostatnie trzy lata poprzedzające rok złożenia wniosku".
A to stacja niepubliczna i to taka 22kW, czyli mp. z jednym na dwiema Tesla WallConnector. Bo chcesz być nowoczesnym hotelem, restauracją, czy po prostu JDG z nowoczesnym środkiem transportu.

KierowcaEV

Zadomawiam się
Kilka dni temu zauważyłem że na A1 MOPach Głowno Wschód i Zachód stoją już ładowarki z możliwością ładowania dwóch aut. Dodam tylko że ładowarki jeszcze nie działały. Nie zauważyłem nazwy operatora, mocy i cennika.
Patrząc na listę planowanych stacji na odcinku Łódź z obwodnicą A1 do Torunia A1 może powstać 5 stacji na MOPach.

Dodam że Orlen ostatnio na tym odcinku dołożył po dwie stacje z każdej strony (Łódź i okolice Włocławka)

KierowcaEV

Zadomawiam się
Ładowarka na MOPach Głowno jeszcze nie działa ale już świeci :)
Kilka dni temu zauważyłem nowe ładowarki na MOPach Ludwinowo (Włocławek) już działające. Nie ma ich nawet na stronie GrennWaya czy Plugshara
Na obu jest to GW.