zapytanie o dogrzewanie baterii

prebek

Posiadacz elektryka
Drodzy użytkownicy i4, do jakiegoś czasu jak jechałem w trasę to wyznaczałem miejsce docelowe i autko mi samo pokazywało jak jechać i gdzie się ładować i ( ważna sprawa) - jak dojeżdżałem do miejsca ładowania to w zależności od potrzeb uruchamiało dogrzewanie baterii ( zapalała się ikonka podgrzewania)
Teraz od pewnego momentu jak mam wyznaczony cel i po drodze jest ładowanie to nie ważne jak mam naładowaną baterię, jak daleko jest do ładowarki, jak wygląda otoczenie (zimno czy ciepło) natychmiast się zapala ikonka podgrzewania baterii.
Byłem z tym w serwisie i dostałem odpowiedź TTTM, czyli, że to jest informacja o tym że się automatycznie włączy podgrzewanie
Jak to jest u Was?

vwir

Pionier e-mobilności
Drodzy użytkownicy i4, do jakiegoś czasu jak jechałem w trasę to wyznaczałem miejsce docelowe i autko mi samo pokazywało jak jechać i gdzie się ładować i ( ważna sprawa) - jak dojeżdżałem do miejsca ładowania to w zależności od potrzeb uruchamiało dogrzewanie baterii ( zapalała się ikonka podgrzewania)
Teraz od pewnego momentu jak mam wyznaczony cel i po drodze jest ładowanie to nie ważne jak mam naładowaną baterię, jak daleko jest do ładowarki, jak wygląda otoczenie (zimno czy ciepło) natychmiast się zapala ikonka podgrzewania baterii.
Byłem z tym w serwisie i dostałem odpowiedź TTTM, czyli, że to jest informacja o tym że się automatycznie włączy podgrzewanie
Jak to jest u Was?
Nie masz pod ręką carscanera żeby zobaczyć, czy faktycznie wtedy jest zwiększony pobór energii? Ewentualnie - czy samochód tego nie raportuje na ekranie zużycia energii?

prebek

Posiadacz elektryka
Nie masz pod ręką carscanera żeby zobaczyć, czy faktycznie wtedy jest zwiększony pobór energii? Ewentualnie - czy samochód tego nie raportuje na ekranie zużycia energii?
carscanera ( mhm a co to? ;) ) nie mam
tak pokazuje większy pobór ( zwłaszcza na postoju to widać )

vwir

Pionier e-mobilności
carscanera ( mhm a co to? ;) ) nie mam
tak pokazuje większy pobór ( zwłaszcza na postoju to widać )
Czyli to nie tylko ikonka, że się automatycznie włączy podgrzewanie. To chyba wystarczający argument, żeby serwis jednak się tym zajął?

prebek

Posiadacz elektryka
Czyli to nie tylko ikonka, że się automatycznie włączy podgrzewanie. To chyba wystarczający argument, żeby serwis jednak się tym zajął?
serwis się zajął - wymienili jakiś czujnik a ikonka nadal swoje, oraz serwis twierdzi , ze po aktualizacji TTTM

prebek

Posiadacz elektryka
Bo żeby nagrzać baterie z okolic 0 stopni do 40 paru, potrzeba grubo ponad godzinę. Zrobiło się zimno więc zaczyna grzać od startu
ale nie, to nie było zależne od temperatury, nawet jak było ciepło to tak to działało.
Z drugiej strony, jadąc sie bateria tez nagrzewa ( autostrada)

Beep21

Posiadacz elektryka
Coś masz ewidentnie nie tak - wczoraj w nocy robiłem trasę, temperatury w okolicy od 0 do -1 i auto zaczynało grzać baterię dopiero jakieś 50 km przed ładowarką. Nigdy nie miałem tak że grzanie baterii startowało od razu po uruchomieniu auta. Ikonka od podgrzewania też pojawia się dopiero gdy to się faktycznie dzieje, nie wcześniej.

Aktualizacje też mam wszystkie zainstalowane jakie były dostępne.

prebek

Posiadacz elektryka
Coś masz ewidentnie nie tak - wczoraj w nocy robiłem trasę, temperatury w okolicy od 0 do -1 i auto zaczynało grzać baterię dopiero jakieś 50 km przed ładowarką. Nigdy nie miałem tak że grzanie baterii startowało od razu po uruchomieniu auta. Ikonka od podgrzewania też pojawia się dopiero gdy to się faktycznie dzieje, nie wcześniej.

Aktualizacje też mam wszystkie zainstalowane jakie były dostępne.
Dziękuję za potwierdzenie.
Tez tak twierdze i mam argument dla ASO

prebek

Posiadacz elektryka
Moje i4 nadal pokazuje przygotowanie do ładowania od startu trasy ale tylko w przypadku gdy do celu jest po drodze ładowanie.
W zeszłym tygodniu byłem w salonie BMW na Słowacji w Żylinie i opisałem problem - maja demówkę "nówkę" 40e. No i wsiedliśmy, autko naładowane do 100%, Pan zadał do nawigacji trasę do Bratysławy, ruszyliśmy 50m i już jest ikonka przygotowania baterii do ładowania.
Warunki idealne auto rozgrzane, po ładowaniu na zewnątrz ciepło.

Czyli TTTM