Zapytanie o silniki przod i tyl

refi1234

Posiadacz elektryka
To nie do końca prawda. Silniki są montowane w zależności w jakiej fabryce jest tesla produkowana. Wersje z Chin maja w tym roku 3d7 a wersje z Niemiec 3d6 co było już pokazywane na forum. Poniżej zrzut z mojego tmy rwd

View attachment 12719

Czy dobrze rozumiem ? Mam 2 pytania.

1/ Masz TMY RWD z Chin ?
2/ Wg specs Tesli 3D7 z Chin ma 194 kW, zrzut ponizej. Tak wiec czy masz 3D7 z 194 kW czy 220 kW pochodzace z 3D6 (tez z Chin) ?

Swoją drogą ten 3D7 jest bardzo ciekawy:
- na stronie Tesli w oficjalnym manualu ma 194 kW
- w globalnych bazach danych ma 204 kW
- u Ciebie ma 220 kW
Gdzie tkwi błąd ?

Attachments

• Silniki.jpeg
    Silniki.jpeg
    200,6 KB · Liczba wyświetleń: 46
Last edited:

Pabloss

Posiadacz elektryka
Moje RWD Model Y jest z Chin i z końca marca 2023 (Q1 23), więc z przeliczenia wychodzi 346,8 KM - czy tak jest ? W dowodzi mam wpisane pod P.2 -- 220 kW

refi1234

Posiadacz elektryka
Jezeli tak masz w dowodzie to tak jest ale 220 kW x 1.36 = 299 KM
Być może jest to wiec silnik 3D6 wykastrowany software-owo do 220 kW z 255 kW.

Slavekk_

Posiadacz elektryka
Ile by nie było maksymalnie, warto spojrzeć na parametr
1692600436815.png

Silnik elektryczny (w przeciwieństwie do spalinowego) ma inaczej definiowaną moc znamionową.
Elektryczny się daje przeciążać i tylko od wytrzymałości dynamicznej i oczekiwać producenta zależy ile tych koników sobie wpiszą do tabelki.

Trochę to przypomina definiowanie mocy wyjściowej wzmacniacza audio przez PMPO :D

Bronek

Pionier e-mobilności
Jeszcze ciekawiej to wygląda przy dwóch lub trzech silnikach jako moc wpisana w DR. Od samego poczatku wejscia Tesli na rynek byly rozbieżności w papierach wszelakich itp.
Dlatego liczą się parametry na kołach oraz epmiryczne dane osiągów i zużycia energii.
Dlatego wzorem RR na pytanie ile mam mocy Tesla odpowiadamy : Moc jest odpowiednia

marco_25

Pionier e-mobilności
Czy dobrze rozumiem ? Mam 2 pytania.

1/ Masz TMY RWD z Chin ?
2/ Wg specs Tesli 3D7 z Chin ma 194 kW, zrzut ponizej. Tak wiec czy masz 3D7 z 194 kW czy 220 kW pochodzace z 3D6 (tez z Chin) ?

Swoją drogą ten 3D7 jest bardzo ciekawy:
- na stronie Tesli w oficjalnym manualu ma 194 kW
- w globalnych bazach danych ma 204 kW
- u Ciebie ma 220 kW
Gdzie tkwi błąd ?
Ad 1. Dokładnie tak.
Ad 2. Specyfikacja na stronie a dokumetacja Twojego modelu to zupełnie co innego.

To jest tesla, nie dojdziesz jak jest, jeździ super (y)przyśpieszenia lepsze niż podaje producent (y). W dowodzie jest 220 kW tak jak w homologacji której wycinek jest w moim poście. Na podstawie tej homologacji lub jak kto woli COMPLETE VEHICLES EC CERTIFICATE OF CONFORMITY jest dokonywana rejestracja i tam masz wszystkie dane jakie są na temat Twojego modelu. Także na stronie są różne warianty ale na końcu i tak najważniejsze jest to co masz w papierach bo to one decydują o rejestracji. Ostanie w TMY RWD jakie wychodzą z Berlina montowali silniki 3d6 czyli mocniejsze ale mniej ekonomiczne za to z baterią BYD blade. Także te samochody są tylko z nazwy takie same. Zresztą w ICE jest tak samo tylko tesla nie rozdrabnia się w nazewnictwie.

Jedno jest pewne, będzie Pan zadowolony ;)