Zarysowany piano black na nadkolu.

Octavo

Zadomawiam się
Mam kilka pytań, może ktoś już to przerabiał - zarysowałem element nadkola, ten otaczający przednie koło, na przodzie błotnika w kolorze piano black. Czy ten materiał idzie jakoś polerować, czy pozostaje tylko wymiana? A jeżeli wymiana, to zapewne demontaż wszystkiego zamontowanego powyżej (sądząc po klipsach i miejscach na śruby). Tu zdecydowanie przydałaby się instrukcja. No i pytanie czy takie działania naruszają gwarancję na auto?

1724929195234.png

Octavo

Zadomawiam się
Na mój gust niestety gwarancja tego nie obejmie i będzie pewnie na zasadzie ,,Pana wina,,ale może się uda powodzenia
W kwestii gwarancji to bardziej mnie interesuje czy rozkręcenie zderzaka w celu wymiany zarysowanego elementu może być w jakiś sposób uznane przez serwis za działania unieważniające gwarancje w jakimś zakresie. Tak sobie myślę, z przodu tego wielkiego zderzaka mamy np. port ładowania, i załóżmy że jest akcja przywoławcza. Serwis przystępuje do wymiany i stwierdza, że przód auta był rozbierany. ASO nie ma wpisu w historii o czymkolwiek wymagającym rozbierania przodu, a takie coś jest stwierdzone. Czy to może być użyte przeciwko właścicielowi?

less

Posiadacz elektryka
W kwestii gwarancji to bardziej mnie interesuje czy rozkręcenie zderzaka w celu wymiany zarysowanego elementu może być w jakiś sposób uznane przez serwis za działania unieważniające gwarancje w jakimś zakresie. Tak sobie myślę, z przodu tego wielkiego zderzaka mamy np. port ładowania, i załóżmy że jest akcja przywoławcza. Serwis przystępuje do wymiany i stwierdza, że przód auta był rozbierany. ASO nie ma wpisu w historii o czymkolwiek wymagającym rozbierania przodu, a takie coś jest stwierdzone. Czy to może być użyte przeciwko właścicielowi?
To już chyba przesada z obawami. To gwarant musiałby wykazać że taka ingerencja jak zdjęcie zderzaka wpłynęła jakoś negatywnie na auto. Nie ma zapisów w gwarancji że nie możesz żadnej śrubki odkręcić czy kołka plastikowego wyjąć

Octavo

Zadomawiam się
Tego nie wiem, więc pytam. Tymczasem szukając instrukcji serwisowej, znalazłem odpowiednik instrukcji dla EV6 (załączam dla potomnych). Dla Niro EV będzie pewnie bardzo podobna.

Znalazłem fotorelację z wymiany grila w Niro HEV: Link do zdjec z demontażu.

Attachments

• Front Bumper Assembly - Removal & Installation.pdf
    672,6 KB · Liczba wyświetleń: 10
Last edited:

deniro

Zadomawiam się
A to ciekawe bo aso naprawia mi z oc sprawcy zarysowany pianoblack na tylnim zderzaku i mają to malować. Z jednej strony spoko bo nie beda niepotrzebnie grzebać i rozbierać ale z drugiej ciekawe jak efekt tego malowania wyjdzie.

Ktoś malował z Was pianoblack ?