Zasięg autostradowy zimą Tesli Model 3 LR 2021

Bronek

Pionier e-mobilności
Dzięki. ja komfortowo czuje się tak w okolicach 125-130 km/H. jakos wtedy najlepiej ogarniam otoczenie.
Podobne mam obserwacje z tym, że lekko wolniej i spokojnie 300km w zimnie.

krist

Posiadacz elektryka
W skrócie: zrobiłem test zasięgu na maksymalnej prędkości autopilota, wyszło mi że bateria E5D po odliczeniu strat cieplnych zimą potrafi dać 260 km zasięgu od 100% do 0%.
Szczegóły w filmiku:
A jaki zasięg przy takich prędkościach wychodzi wam?
a ile wynosi maksymalna prędkośc autopilota? :D

newbe

Posiadacz elektryka
Dzięki. ja komfortowo czuje się tak w okolicach 125-130 km/H. jakos wtedy najlepiej ogarniam otoczenie.
Podobne mam obserwacje z tym, że lekko wolniej i spokojnie 300km w zimnie.
LR z przed FL mieli większą pojemność baterii, także całkiem się zgadza. Ale musiałbym zrobić test 130 km/h. Żeby była prędkość 130 km/h po GPS to pewnie trzeba tempomat ustalić na ~134 km/h.

Bronek

Pionier e-mobilności
W Tesli w miarę dokładnie jest pokazywana prędkość w porównaniu z wiekszością innych aut. chyba szybciej próbkuje? / ale nie mam pojecia jak jest realizowany pomiar.
W teście aby nie kombinować, bo głównie chodzi o to aby każdy mógł sobie porównać, trzymał bym sie wskazań na ekranie.
Czyli uatawial bym AP na 130km/h.
Można tez teoretycznie popróbować stojąc na np MOPie autostradowym tak daleko wyznaczać CEL aż pokaże około 300km i ruszyć.
A tak w ogóle to nie da sie tego zmierzyć dokładnie a tylko orientacyjnie i... ;-) Ja się tych swoich 300 km w zimie i 350 w lecie będę trzymał i w tych okolicach planowal postój na ladowanie, sikanie i kawę . To i tak jak dla mnie za długa jazda.

newbe

Posiadacz elektryka
W Tesli w miarę dokładnie jest pokazywana prędkość w porównaniu z wiekszością innych aut. chyba szybciej próbkuje? / ale nie mam pojecia jak jest realizowany pomiar.
W teście aby nie kombinować, bo głównie chodzi o to aby każdy mógł sobie porównać, trzymał bym sie wskazań na ekranie.
Czyli uatawial bym AP na 130km/h.
Można tez teoretycznie popróbować stojąc na np MOPie autostradowym tak daleko wyznaczać CEL aż pokaże około 300km i ruszyć.
A tak w ogóle to nie da sie tego zmierzyć dokładnie a tylko orientacyjnie i... ;-) Ja się tych swoich 300 km w zimie i 350 w lecie będę trzymał i w tych okolicach planowal postój na ladowanie, sikanie i kawę . To i tak jak dla mnie za długa jazda.
ABRP jest pesymistyczny co do 300 km przy 130 km/h...

Bronek

Pionier e-mobilności
To wynika z asekuranctwa. Bo chyba planowanie musi uwzględniać ładowarki?
Mysle, że testy powinno sie robić przy średniej prędkości a nie przy stałej. łatwiej by było porównac, praktyczniej

krist

Posiadacz elektryka
pytanie: 200 km, w tym 160 autostrada, i 40 droga podmiejska, zatłoczona więc tam max 90, na autostradzie pusto więc można szybciej ;) Pytanie brzmi, jak szybko mogę jechać żeby zrobić taką trasę bez tankowania ;) Liczyłem że te 160km dam radę powiedzmy 180km/h, jak sądzicie?