zasięg e-tron GT

Michal

Moderator
Najlepiej policz, że nie oszczędzisz na paliwie w trasie, tylko wyjdzie Ci tak samo, a oszczędzisz trochę w mieście, ale szczerze... chcesz kupić e-tron GT, a pytasz o oszczędności na paliwie? To lepiej kup TM3 i za zaoszczędzone pieniądze będziesz miał ładowanie za darmo pewnie do końca życia :p

Najłatwiej to policzyć tak:
Nawet jeśli miałbyś paliwo / energię za darmo, to jeżdżąc w rok 25 000 km jesteś w stanie oszczędzić około 11 000 zł (6,5 * 7 * 250). Realnie raczej połowę tego. To nie są kluczowe oszczędności przy kupowaniu auta za 500 000, gdzie jeden pakiet kosztuje 20 000 - 50 000... Myślę, że tak jak to zwykle bywa w przypadku aut od trucicieli (VW, Audi, Porsze), możesz oszczędzić więcej całując tyłek sprzedawcy niż na paliwie, bo może da Ci rabat 8% (40 000 zł). Brzmi to nawet trochę śmiesznie w sumie, że pytasz o oszczędności :D

Last edited:

viallos

Pionier e-mobilności
Brzmi to nawet trochę śmiesznie w sumie, że pytasz o oszczędności :D
Bez przesady ... pamietaj, że aby uzbierać na te fury trzeba było gdzies oszczędzać. Grosz do grosza .... Ja też nie lubię przepłacać i skoro już zainwestowalem kupe kasy w PV , PC i kilka innych 'skrótów' to w końcu chcesz żeby te inwestycje zaczęły sie zwracać. Poza tym nigdy nie jest za późno żeby zacząć oszczędzać.

Olecki

Pionier e-mobilności
Bez przesady ... pamietaj, że aby uzbierać na te fury trzeba było gdzies oszczędzać. Grosz do grosza ....
No tak, to by tłumaczyło skąd się biorą Tesle pod Lidlem czekające godzinę czy dwie w kolejce żeby przez kolejną godzinę załapać się na te darmowe 18-19 kWh...Dwie dyszki w kieszeni to już jest coś.

luki

Pionier e-mobilności
No tak, to by tłumaczyło skąd się biorą Tesle pod Lidlem czekające godzinę czy dwie w kolejce żeby przez kolejną godzinę załapać się na te darmowe 18-19 kWh...Dwie dyszki w kieszeni to już jest coś.
A ja się przed chwilą zastanawiałem dlaczego na jednym z Lidlów parę minut temu właściciel Y "zarezerwował" 2h na Plugshare ... Zagadka rozwiązana

viallos

Pionier e-mobilności
To jest zupełnie inna sprawa ... chyba nie potrafią ocenić wartości swojego czasu. Jakiekolwiek stanie w kolejkach po prąd i czasy ładowania w trasie były moją największą rozkmniną przed przesiadką do EV.

Michal

Moderator
Chyba się zgodzisz, że lepiej negocjować cenę auta niż liczyć na oszczędności na ładowaniu 5 000 zł rocznie. Wynegocjować przy aucie za 500 000 powiedzmy 30 tys, to chyba nawet ja bym potrafił, mimo, że mam alergię na takie całowanie tyłka i z tego jest 6 lat jazdy "za darmo".

viallos

Pionier e-mobilności
Zgadzam się. Ale taki rabat to za samo przejście salonu i zapytanie o samochód dostawałem. Bez wzgledu czy to ICE czy BEV. Czyli można założyć że koszt zakupu ICE i BEV taki sam.
Ja po roku użytkowania BEV mam oszczędności na paliwie ponad 10k. Zakładając że jeżdżę samochodem przez 3 lata i idzie 'do dziada' to mimo wszystko całkiem pokaźna sumka się robi. Zatem nawet już po wynegocjowaniu zniżki na zakup samochodu wciąż warto oszczędzać.