Zasięg maksymalny tesla model 3

dismay

Nowy na Forum
Czesc,
Zamówiłem we wrześniu tesle model 3 LR, w papierach samochodu jest napisane maksymalny zasięg 580km. Jednak przy limicie ładowania 100% moge się naładować do 530km
Jak to naprawić?

Attachments

• 8673162D-9224-42EE-AF3B-711E44480B49.jpeg
    8673162D-9224-42EE-AF3B-711E44480B49.jpeg
    66,1 KB · Liczba wyświetleń: 88

Michal

Moderator
Zasięg pokazywany na stronie jest zgodny z procedurą WLTP,a ten pokazywany w samochodzie chyba nie.
Z tego co pamiętam na stronie musi być to WLTP, bo wszyscy producenci w EU są zobowiązani do pokazywania wartości w tej procedurze.

To samo musiałbyś "naprawić" też w innych autach, również spalinowych ;)

newbe

Posiadacz elektryka
Czesc,
Zamówiłem we wrześniu tesle model 3 LR, w papierach samochodu jest napisane maksymalny zasięg 580km. Jednak przy limicie ładowania 100% moge się naładować do 530km
Jak to naprawić?
Witam, 580 km to się liczy z buforem poniżej 0% baterii. To awaryjnie do zablokowania i wyłączenia samochodu, nie trzeba tego sprawdzać...
Do zwykłego gniazdka podłączaj codzienne na noc i nie martw się o zasięg...

Boko

Fachowiec
Rzadko kiedy poruszasz sie samochodem majac 50 km rezerwy i mniej. A przynajmniej tak nakazuje zdrowy rozsadek. 530 to i tak tyle ze wystarcza na prawie tydzien normalnej jazdy.

danielm

Pionier e-mobilności
Rzadko kiedy poruszasz sie samochodem majac 50 km rezerwy i mniej. A przynajmniej tak nakazuje zdrowy rozsadek. 530 to i tak tyle ze wystarcza na prawie tydzien normalnej jazdy.
no właśnie nie do końca. auto elektryczne bardzo dokładnie pokazuje ile mu zostało zasięgu więc jadąc do ładowarki można celować w 1% baterii. kwestia doświadczenia. w spalinówce można tylko zgadywać położenie pływaka w baku, jak zaciągnie powietrze to dupa

Poldek

Fachowiec

Nie daj się oszukać, to nie są kilometry, tylko "kilometry". Równie dobrze może tam być napisane "530 umpa-dumpa", a ile "umpa-dumpa" Ci schodzi na przejechanie kilometra to zobaczysz w praktyce w trakcie jazdy. (Zależy od nawierzchni, ciśnienia w oponach, pogody, temperatury, stylu jazdy, etc.)