Zasięg TMY RWD vs TM3 SR

Frunek

Fachowiec
Mam TM3 SR, oczywiście przy obecnych cenach zastanawiam się nad TMY. Mam już ogarnięte "swoje" trasy i próbuję oszacować, czy podobnie będą wyglądać w TMY. Np. 300km w mieszanym trybie krajówki-ekspresówki poza zimą mogę przejechać bez ładowania trasie.

Czy są jakieś dokładne porównania zasięgów TM3 i TMY z mniejszą baterią? Bjorn TMY RWD testował tylko w Tajlandii przy 20°C i tylko przy 90kmh, a mnie bardziej interesuje prędkość autostradowa.

1673936019096.png

Z tego porównania widać, że w warunkach letnich zużycie jest nieco większe ale efektywna pojemność jest nieco większa, więc zasięg wychodzi taki sam. To mi się nie zgadza z tym co pisze redakcja Elektrowozu, np. w tym wątku:

Tesla Model 3 RWD, 60 (~54) kWh
(...)
Tesla Model Y RWD, 60 (~54) kWh
Nie zgadza się to też z konfiguratorem Tesli, w którym TMY ma 455 WLTP, a TM3 491 WLTP.

Jak to jest z zasięgiem TMY RWD?

Szatan

Posiadacz elektryka
W topicu piszesz AWD a w poscie RWD, które auto rozważasz w końcu?

TMY ma większe rzucie energii bo jest SUVem w odróżnieniu od TM3 więc ta różnica w zasięgu WLTP jak najbardziej zrozumiała.

Frunek

Fachowiec
W topicu piszesz AWD a w poscie RWD, które auto rozważasz w końcu?
Sorry, już poprawiłem. Niby taki mały wybór w Tesli, a i tak się ludzie mylo.

TMY ma większe rzucie energii bo jest SUVem w odróżnieniu od TM3 więc ta różnica w zasięgu WLTP jak najbardziej zrozumiała.
To widać w tabelce Bjorna i zgadzam się, że jest zrozumiałe. Ale nie o zużycie mi chodzi, a o zasięg (więc dochodzi drugi czynnik: efektywna/dostępna pojemność baterii).

ELuk

Pionier e-mobilności
Ale przecież zasięg jest pochodną zużycia i pojemność. Jeżeli pojemność ta sama, zużycie większe (Y) to zasięg automatycznie mniejszy. Logika. Gdzie tu wątpliwości?

Frunek

Fachowiec
Chyba niepotrzebnie założyłem że każdy zna tablekę Bjorna na pamięć :) 6. kolumna od prawej to oszacowana przez niego pojemność baterii. W TMY wyszło 56,8, a w TM3 49,8-52,6. Jak popatrzeć na piątą kolumnę od prawej (teoretyczny zasięg 100->0%), to TMY RWD (440km) ma lepszy lub taki sam jak TM3 SR (398-443km). I to są moje wątpliwości, bo niby bateria nominalnie ta sama, więc tak jak piszecie zasięg TMY powinien być niższy. A Bjorna dane są inne.