Zdradziłem Teslę dla BMW ... i (nie) żałuję - iX2 xDrive 30 M Sport Pro

delta

Zadomawiam się
3. 3 lata temu starszy syn nie miał problemów z niskim samochodem. Od tego czasu urósł jakieś 25cm do 1,9m i narzekał że trochę niski ten samochód
To się pocieszyłem, że nie tylko ja jestem zmuszony wybierać auto pod kątem 190+ cm syna 😉 Szerokości!

viallos

Pionier e-mobilności
Z ciekawości - jaka wpłata własna wyszła u Ciebie? Jaki limit roczny?
Wpłata jak pod dotacje czyli musisz założyć minimum 37k. Tu masz przykład jednej z ofert na niskiej racie przy wpłacie 40k. Jak widzisz jest z marca... nie wiem jak teraz to wygląda.
Screenshot_20250608_083525_Samsung Notes.jpg

Sceptyczny entuzjasta

Posiadacz elektryka
Wpłata jak pod dotacje czyli musisz założyć minimum 37k. Tu masz przykład jednej z ofert na niskiej racie przy wpłacie 40k. Jak widzisz jest z marca... nie wiem jak teraz to wygląda.
View attachment 28875
Patrząc na ceny 2-3 letnich EV wygląda na naprawdę ciekawą opcję. Płać i zapomnij, zwłaszcza z dotacją.

Co do wyglądu to środek jest super, a jak już wsiądziesz wygląd zewnętrzny to już nie Twój problem, inni muszą patrzeć 😜

viallos

Pionier e-mobilności
Co do wyglądu to środek jest super, a jak już wsiądziesz wygląd zewnętrzny to już nie Twój problem, inni muszą patrzeć 😜
Kwestia gustu. Według mnie w takiej konfiguracji samochód może się podobać. Szczególnie przód jest super i te Ledy z niebieskimi wstawkami. Nie mogę sie napatrzeć.

viallos

Pionier e-mobilności
Dzisiaj rano wskoczyłem do Tesli żeby jechac po bułki i myślałem że się kierownica popsuła. Manewrowanie w BMW przy niskich predkosciach to bajka. Nie sądziłem ze jest taka różnica. W obu samochodach ustawione wspomaganie Standard/Comfort. Oczywoście jest opcja Sport. Po chwili sie przyzwyczaiłem ... ale jestem w szoku jak wielka jest roznica pomiędzy tymi samochodami.

Przy okazji jazd w weekend odkryłem też że BMW samo wyszukuje miejsca parkingowe przy niskich prędkościach i może samo zaparkować. Jak znajdę chwile czasu to nagram jakiś filmik.

viallos

Pionier e-mobilności
Fajnie, ciekaw jestem wrażeń po kilku miesiącach.
Jak tam jest z abonamentami, żeby software pozostał funkcjonalny?
Nie mam na razie żadnych platnych abo. Mój syn chyba aktywował coś na 3 miechy gratis ale zeby ściągnąć jakieś dodatkowe gierki. Nie wydaje mi się żeby było abo na jakieś funkcjonalności jezdne. Dostałem za to BMW charging z abo Ionity na rok za darmo.

Sceptyczny entuzjasta

Posiadacz elektryka
Kwestia gustu. Według mnie w takiej konfiguracji samochód może się podobać. Szczególnie przód jest super i te Ledy z niebieskimi wstawkami. Nie mogę sie napatrzeć.
Na zdjęciach Twój egzemplarz rzeczywiście wygląda nie najgorzej. Ten model jest po prostu miejscami nieco przekombinowany, wielu recenzentów było zgodncyh, że wygląda to jakby różne zespoły projektowały różne części samochodu. Szkoda tylko, że nie ma opcji większej baterii.

Edit: A jak czas ładowania w trasie?