Zeekr Golden Battery, ładowanie 10-80 w niecałe 10 minut, 0-100 w 22 minuty.

nabrU

Moderator
Z ich broszurki na holenderskiej stronie Zeekr:

1738274321924.png

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-03-25

Gość
Przy takiej szybkości ładowania to te auta powinny mieć piorunochrony i ściągać wyładowania - od 0-100% piorunem. Jednym :geek:
Z jednej strony pokazuje to szalony postęp w dziedzinie baterii ale pytanie czy kiedykolwiek ktokolwiek tak rozbuduje infrastrukturę, pytanie za jakie pieniądze, pytanie o rachunek ekonomiczny.
Myślę że elektromobilność raczej pozostanie na poziomie mniej ekstremalnym a bardziej praktycznym: mniejsze auta, nastawienie na ładowanie w domu itp

nabrU

Moderator
Z jednej strony pokazuje to szalony postęp w dziedzinie baterii ale pytanie czy kiedykolwiek ktokolwiek tak rozbuduje infrastrukturę, pytanie za jakie pieniądze, pytanie o rachunek ekonomiczny.

Tym bardziej, że takie 350kW na Ionity to już naprawdę wystarczająca moc. Tylko żeby samochody ją wykorzystywały w szerokim zakresie, a nie chwilowe 250kW a potem 80-100kW.

U mnie jest już jeden hub z ładowarkami 480kW więc taka ładowarka jak sądzę to nie problem jak istnieje odpowiednie przyłącze. To BEV muszą się 'unowocześnić' aby z takiej ładowarki skorzystać.

1738314866330.png

Zwyczajny nick

Zadomawiam się
Z kwestii technicznych ciekawi mnie zarządzanie temperaturą. Przez cały okres ładowania wentylator włączył się tylko na chwilę... Jak to możliwe? Przy takiej mocy ładowania przyrost temperatury musi być znaczny- a wysoka temperatura to jeden z najbardziej degradujących baterię czynników. Ciekawe na ile cykli ładowania jest przewidziana ta konstrukcja.

eimi

Pionier e-mobilności
W filmie jest wzmianka że na spodzie baterii jest wielki miedziany radiator do którego są bezpośrednio przyczepione poszczególne ogniwa a po środku idzie miedziana magistrala która ma dużą poduszkę powietrzną. Nie wiem ile wynoszą straty w tym przypadku ale zakładając typowe 5% z 480kW to 24kW ciepła - średniej wielkości grzejnik włączony na 10-15 minut z pełną mocą. Albo 10 suszarek, jak kto woli.

Najnowsze dyskusje