Powinne iść na ten cel.......Tak - są opłaty za CO2, ale pieniądze z tego idą właśnie na transformację energetyczną, żeby uniezależnić się od surowców z zewnątrz.
Ale poszły sobie gdzie indziej 🤬
Powinne iść na ten cel.......Tak - są opłaty za CO2, ale pieniądze z tego idą właśnie na transformację energetyczną, żeby uniezależnić się od surowców z zewnątrz.
Powinne iść na ten cel.......
Uściśliłbym. Nic tak nie zrobiło źle EV jak wykorzystanie tego zakazu w lokalnej polityce, gdzie zrobiono z tego kawałek osi "sporu politycznego" i wrzucono do worka poglądów, które trzeba mieć, żeby być członkiem jednej z hord. Jak wolisz jeździć elektrykiem, to z automatu dopisywana jest ci cała sterta poglądów na temat równości płci, imigrantów, małżeństw jednopłciowych, aborcji itp. Oczywiście to, że taki zakaz powstał i EU go forsuje spowodował, że z automatu stał się jednym z argumentów przeciwko EU.Będąc trochę adwokatem diabła: prawdopodobnie nic nie zrobiło takiego czarnego PRu elektrykom jak spodziewany zakaz sprzedaży nowych samochodów spalinowych od 2035 roku.
Cóż, kiedyś każdy wioskowy głupek siedział sobie w domu i był głupkiem tylko w swojej wiosce. Dzisiaj ma internet i wraz z hordą innych wioskowych głupków produkuje swoje wywody "na logikę" oparte na danych "poszukaj sobie w Google".Komentarze pod filmem robią "robotę"....
Jak spora część innych kanałów, robi to co się klika. To często nie są jego poglądy, tylko chęć pozyskania paru tysięcy ekstra kliknięć.Kiedyś gościa dało się oglądać, ale od jakiegoś czasu się mocno odkleił
I dlatego są przeciwnikami EV. Bo zdają sobie sprawę, że już nie będzie następnego passata. Tak samo byli przeciwko każdej innej zmianie, nie tylko w motoryzacji.Najwięksi przeciwnicy elektryków jakich znam nigdy w życiu nie kupili nowego samochodu
Dokładnie. Każda zmiana jest zła. Kto to widział, żeby załatwiać się w łazience, jak wychodek się sprawdzał przez stulecia.A stosunkowo niedawno było podobnie podczas zastępowania zwykłych żarówek na energooszczędne.
O, właśnie. Problem w tym, że o ile zgadzam się z celem przejścia na EV, to sposób realizacji tej polityki pozostawia już sporo do życzenia niestety.ja lubię zawsze podawać przykład że europejczycy za swoje pieniądze zbudowali te miasta na pustyniach: patrz dubaj, katar, te wszystkie luksusy są od "fanów dieselka"
Spokojnie. Państwo znajdzie sposób na wprowadzenie nowych podatków. Zniknie akcyza, to podniosą VAT/PIT, czy akcyzę na energię elektryczną.Mimo, że paliwa importujemy to wciąż jest to bardzo dochodowe źródło pieniędzy dla budżetu.
Z winy Unii czy Polski?Powinne iść na ten cel.......
Podnoszenie akcyzy na energię to strzał w kolano z juz slabo konkurencyjna gospodarką.Spokojnie. Państwo znajdzie sposób na wprowadzenie nowych podatków. Zniknie akcyza, to podniosą VAT/PIT, czy akcyzę na energię elelektryczną.
Podnoszenie akcyzy na energię to strzał w kolano z juz slabo konkurencyjna gospodarką.
Czyli tez pomysł slaby. Jak winiety na S i A.
Na szczescie my zuczki a już na pewno ja nie od tego jestesmy aby wymyślac realny i uczciwy pomysł aby się opodatkować.
Tylko...pozostaje pewien strach czy te osobniki wybrane do tego są na tyle roztropne aby zrobić to jak nalezy...
Z resztą generalnie się zgadzam.
Nie rozumiem Twojego Nie,nie w stosunku do mojej wypowiedzi 😀.Nie, nie i jeszcze raz nie.
O ile od podatków za paliwa kopalne firmy nie mogą uciec, to już od podatków za energię elektryczną już mogą w łatwy i stosunków tani sposób inwestując w OZE. I niech przykładem będzie mój teściu, który zainstalował na sklepie PV co pozwoliło mu zredukować w upalne dni koszty energii - głównie zamrażarki, lodówki i klimatyzatory do ⅕. A sama inwestycja bez żadnych dotacji zwróciła się w 13 miesięcy.
Nie rozumiem Twojego Nie,nie w stosunku do mojej wypowiedzi 😀.
Potwierdziłeś moje nie dla akcyzy za energię.