Zima na 18''?

poochaty

Posiadacz elektryka
Cześć. Pod koniec września odbieram moją TMY. Fajna sprawa. Nie zamówiłem jednak firmochych zimówek, bo chce je skompletować sam. Bjorn na swoim kanale dużo mówi o twardo zestrojonym zespole napędowym. Zasyanawiam się czy w związku z tym nie kupić na zimę 18 stek (255/50x18). Będzie więcej gumy, bardziej komfortowo i minimalnie taniej. Mie mam ciśnienia na wygląd. Co Wy na to?

cooler

Pionier e-mobilności
Oficjalnie jest 19 i 20.
W takim razie poważnie zastanowiłbym się czy ubezpieczyciel nie uzyja tego iż jeździsz na niehomologowanych rozmiarach opon aby wykpić się z odszkodowania. W branży lotniczej każde odstępstwo jest przez ubezpieczyciela używane aby nie zapłacić...
Sam się w TM3LR zastanawiałem nad 17" lub jeżeli wejdą 16" na zimę ale kolega mi zwrócił na to uwagę i odpuściłem.

Zarek1988

Posiadacz elektryka
Temat zmiany rozmiaru kół jest istotny tez z punktu widzenia prędkości pojazdu (a w zasadzie jej przekłamywania) przerabiałem temat w Camaro.
Seria jest 18 lub 20 cali. Kupiłem na oponach 255/35/20. Jeździło się tragicznie i jeszcze paskudniej na nich wyglądał. Od razu kupiłem dwa kpl opon zima/lato w rozmiarze: przód 255/45/20 a tył 275/40/20. Teraz jest książkowe, wyglada znacznie lepiej, prowadzi się dużo pewniej, trzyma się drogi na tych gąsienicach i przede wszystkim prędkość pokazuje taką jaką powinien😉

poochaty

Posiadacz elektryka
Temat zmiany rozmiaru kół jest istotny tez z punktu widzenia prędkości pojazdu (a w zasadzie jej przekłamywania) przerabiałem temat w Camaro.
Seria jest 18 lub 20 cali. Kupiłem na oponach 255/35/20. Jeździło się tragicznie i jeszcze paskudniej na nich wyglądał. Od razu kupiłem dwa kpl opon zima/lato w rozmiarze: przód 255/45/20 a tył 275/40/20. Teraz jest książkowe, wyglada znacznie lepiej, prowadzi się dużo pewniej, trzyma się drogi na tych gąsienicach i przede wszystkim prędkość pokazuje taką jaką powinien😉
Z rozmiarem nie mam problemu. Przeliczyłem oryginalne 19 na 18 i różnica we wskazaniach prędkości będzie na poziomie 0,01% czyli nie będzie.

poochaty

Posiadacz elektryka
Generalnie jest duży problem z kupnem felg 18 szerokich na 9.5. Wybór opon 255/50/18 też bardzo ograniczony.

Po przejechaniu 200 km na 19 stwierdzam, że obraz mega twardego auta jaki nakreślił Bjorn jest bardzo przesadzony. Już kupiłem 19'' na zimę.

Jakie opony kupujecie? Mi padło na Hankook 255/45 R19 104V XL 4PR , MO SBL (Wi) i*cept evo² (W320). Przełożę na te nienajpiękniejsze felgi oryginalne, a na lato kupię coś ładniejszego.

pluto

Pionier e-mobilności
Ja zastanawiam się na całorocznymi Vredestein Quatrac Pro255/45 R19 104 Y (etykiety C/B/B/73dB) wzmacniane XL z rantem ochronnym - cena 1000 zł za sztukę :unsure:
Nigdy nie miałem Vredestein-ów choć mają dobre opinie użytkowników i to klasa Premium :)

Swoją droga bardzo mało jest opon całorocznych do Tesli Y, a do opon sezonowych już nie wrócę.

krzyss

Pionier e-mobilności
Popytaj na forach, vredestein ma aktualnie zle opinie, bardzo ciezko wywazyc te opony, reklamowalem 225/35/17 bo nie szlo wywazyc opony i dostalem odmowe. Wiecej ich nie kupie.
W serwisie oponirskim renowacjafelg potwierdzili moje obawy, na 8 opon tylko jedna bylo rowno odlana.