Zimowe felgi do TM3LR

Doktor

Posiadacz elektryka
Ja właśnie z tego powodu postanowiłem pozostać przy letnich i zimowych, skoro i tak mam je rotować. W kolejce na wulkanizacji popracuję na laptopie albo obejrzę Netfliksa ;)

adamjttk_1

Posiadacz elektryka
Z ciekawość zapytam po co kupujecie koła zimowe z felgami jeśli będą takiego samego rozmiaru co letnie? Nie lepiej od razy wziąć same opony? Chyba, że sami planujecie wymieniać całe koła?
Powodow jest mnostwo, wiekszosc wymienil kolega cooler.

Ja od siebie dodam:
- zakladanie/zdejmowanie opon z felg zwieksza mocno szanse uszkodzenia/porysowania felg czy czujnikow
- w Norwegii wymiana opon to koszt ~500 PLN, 2 auta w domu to 1000 PLN, 2 razy rocznie to 2000PLN wiec juz spora suma.
- 95% sprzedawanych, uzywanych aut w Norwegii ma 2 zestawy kol, taki po prostu rynek - wiekszosc ludzi ma domy i garaze, ma gdzie trzymac kola i wymieniaja samemu
- ja osobiscie mam odrobine frajde z wymiany kol - jest to imho meskie zajecie, jedno z niewielu pozostalych przy samochodzie dla faceta - wszystko teraz robia juz serwisy. Jak masz porzadnego jacka, klucz dynamometryczny i dobre warunki - sama przyjemnosc i satysfakcja.

Bronek

Pionier e-mobilności
masz porzadnego jacka, klucz dynamometryczny i dobre warunki - sama przyjemnosc i satysfakcja.
:) w ub roku podczas takiej satysfakcjonującej wymiany wymiany lekko mnie osłabiło. To był covidowy zawał- wartość diagnostyczna wydolności układu krążenia, jest dodatkową tej czynności zaletą :) Dlatego w tym roku ponownie wymienię.

Szatan

Posiadacz elektryka
Jak macie wszystkie narzędzia i garaż to rozumiem ale kupowanie tego wszystkiego w Polsce nigdy nie zwróci się przy wymianie opon w serwisie.

adamjttk_1

Posiadacz elektryka
Jak macie wszystkie narzędzia i garaż to rozumiem ale kupowanie tego wszystkiego w Polsce nigdy nie zwróci się przy wymianie opon w serwisie.
Nie wszystko w zyciu musi sie "zwracac" i byc "oplacalne" :>
Usiasc w weekend przy ladnej pogodzie przy samochodzie, z synem i wymienic kola- to jest czysty relaks i bezcenne wspomnienia za x-nascie/dziesiat lat ;)

Do tego mozna sobie przy okazji umyc felgi po wszystkim , wydlubac kamyki z opon, to wszystko przy muzyce czy zimnym piwku - czego tu nie lubic? ;)

Michał spod Krakowa

Pionier e-mobilności
Wymiana samodzielna kół ~20-30 minut
Wymiana w warsztacie:
załadowanie kół do samochodu, dojazd, czekanie na swoją kolej, wymiana kół, powrót, wyładowanie kół ~1-3 godziny

Raz na jakiś czas i tak trzeba zawieść do wyważenia, ale można to zrobić w dowolnym momencie, niekoniecznie "w szczycie"