ZOE ZE 50 błąd 505d7b brake pressure sensor

vwir

Pionier e-mobilności
Nom, dlatego to zasugerowałem. Pamiętam odcinek "napraw nie do naprawy", gdzie Klimek miał ten sam problem ze spaliniakiem. Zwarcie w czujniku poziomu płynu w zbiorniczku robiło takie psikusy, że aż trudno było w to uwierzyć.

elatom

Nowy na Forum
Dzień dobry, mały suplement do sytuacji. Czujniki w ZOE są dwojakiego rodzaju przedliftingowy (czarny) i poliftingowy (czerwony). Pierwszy z nich działa na zasadzie przerwa (poziom płynu OK) -zwarcie (niski poziom płynu), drugi poprawiony (czerwony) w stanie normalnym (poziom Ok i czujnik obecny w obwodzie) musi mieć rezystancję przynajmniej ok 200 omów, w przypadku przerwy samochód alarmuje (komunikaty na "żółto") usterkę oraz w przypadku zwarcia (komunikaty na "czerwono") niski poziom płynu. Mój czujnik "zszedł" z rezystancją do ok 120 omów (i mniej) więc komputer zaczął wykrywać już jakby zwarcie a więc niski poziom płynu hamulcowego. Zbiorniczek w sumie to bardzo prosta konstrukcja z pływakiem wewnątrz do którego przymocowano magnes, zatem obniżenie płynu powoduje obniżenie pływaka a magnes zwiera (chyba kontaktron) w czujniku który to zamontowany jest pod spodem zbiorniczka :)

Rysiekkk

Nowy na Forum
gdzie w CanZE można odczytać błędy związane z układem hamulcowym?
nie mam widocznego u siebie komputera ESC (bo tak się chyba nazywa?)

CanZE.jpg

Last edited:

Rysiekkk

Nowy na Forum
Dzień dobry, spieszę poinformować, iż autko zawiozłem do serwisanta i okazało się (a jednak... chciałoby się rzec) że winny był czujnik w zbiorniczku z płynem hamulcowym. Chwilowo został założony rezystor zamiast czujnika (układ szczelny - brak ubytków płynu) i zmówiłem używany zbiorniczek wraz z czujnikiem który to niezwłocznie wymienię. Jeszcze raz pięknie dziękuję za wszystkie podpowiedzi i pozdrawiam serdecznie wszystkich forumowiczów
jaki rezystor?
200 Ohm (0,25W)?

Najnowsze dyskusje