Zużycie opon

JareG

Pionier e-mobilności
yyy no moje po 9500 mialy 0.5mm roznicy - tył mniej bieznika.
Miałem 2 motocykle BMW, jeden 130KM, drugi 170KM (ale już nowszy typ silnika, i znacznie lepszy moment) - w tym pierwszym opona z tyłu wytrzymywała mi >20kkm, a w drugim niecałe 10kkm.. :D
.. lubisz przyspieszenia? :D

Pozdrawiam

JareG

Pionier e-mobilności
Różnicy między przod i tyl. Nie że 0.5mm zostało na oponie :)
No tak - chodziło mi o to, że jeśli lubisz mocne przyspieszenia, to tył Ci zejdzie szybciej niż przód.. (o ile masz napęd na tył oczywiście) :)
Chyba, że jeździsz spokojnie - wtedy nie wiem, co powiedzieć.. 🤣

Pozdrawiam

JareG

Pionier e-mobilności
Po Polsce jeżdżę. Raczej specjalnie nie mocno nie przyspieszam.
No to najwidoczniej jesteś wyjątkiem potwierdzającym statystykę ;)
Ale też są kryteria 'regionalne' że tak to nazwę - np. zauważyłem kiedyś, że w W-wie żeby się włączyć do ruchu z bocznej uliczki trzeba być trochę chamem ;) no i mimo tego, że są znaki 50/h i tak nie pojedziesz mniej niż 80/h (aczkolwiek nie wiem, jak jest teraz), bo Cię obtrąbią i będą wyprzedzać prawie że poboczem.. 🤣 Wtedy z tą różnicą zuzycia przód-tył może być różnie..

Pozdrawiam

Last edited:

JareG

Pionier e-mobilności
To nie wszędzie tak jest?! 🤯
Nooo.. jest jeszcze świat alternatywny, poza stolicą i innymi większymi miastami 🤣 Ale chyba tylko w W-wie musiałem w trybie przyspieszonym zchamieć, żeby mnie ci stojący za mną mnie nie zeżarli (a poza tym, nie lubię hałasu).. :D

Pozdrawiam

krzyss

Pionier e-mobilności
Stuknelo mi juz 61kkm w 20miesiecy.
Na zimowkach zrobilem okolo 8000km
Letnie rotowalem w sumie trzy razy.
Aktualnie mam 4mm z tylu i 4,5mm z przodu.
Zdecydowanie tyl schodzi szybciej, i patrzac na logi z teslax to tyl glownie rekuperuje.
Ogolnie uwazam ze jakies 52000km na letnie opony patrzac ze zrobilem sporo km w bardzo goracych klimatach +38stopni to rewelacyjny wynik.
Tyle ze ja chyba z roku na rok zaczynam coraz spokojniej jezdzic, choc na swiatlach czesto daje czadu ;)

Last edited: