Zużycie TM3 według Daniela Grzyba

mm-tesla

Posiadacz elektryka

viallos

Pionier e-mobilności
Jestem na MOP Nowostawy z takim oto zestawem , mocne podmuchy wiatru w czoło. Z Warszawy w kierunku Poznania non stop na Autopilocie maks 140 gdzie się rozpedził. 20230602_192110.jpg
20230602_192051.jpg

W wakacje z takim,zestawem pod Barcelonę ... coś czuję będzie sporo ładowań po drodze 😀

mm-tesla

Posiadacz elektryka
Ja testowałem już swój Velo Compact na hak holowniczy, zero wpływu na zasięg, rowery idealnie chowają się w obrysie samochodu. Trzeba wyłączyć tryb przyczepy. Samochód wyraźnie siada z tylu ze 100kg na haku.

viallos

Pionier e-mobilności
Ionity Poznań ... autopilot non stop 140 km/h bo mały ruch.
20230602_214413.jpg

viallos

Pionier e-mobilności
Wracam z zawodów z tym samym zaladunkuem i na SuC Poznań nabiłem 100% .... oczywiście 140 autopilot non stop na A2 i dojechałem na IONITY MOP Niesułków na 2 % z takim oto wynikiem.
20230603_183800.jpg

Bronek

Pionier e-mobilności
Kwestia jazdy, przy tej średniej - normalka. Plus pewnie przyśpieszać jak biały człowiek to sobie nie żałował?
Rozumiem, popieram i też tak robię, o ile pasażerowie pozwolą

Są dwa główne podejścia do elektryków pomijając ideologię Eco.
1. To bo są oszczędne i tanie w ekspolatacji , ale w pewnych granicach
A 2, to że jazda jest zajebista., a będzie na 100% jak pierwszy punkt olejemy
Albo rybka albo pipka.

Oba sposoby mogą satysfakcjonować, ten pierwszy to przypomina mi sytuację ze "Szwejka", gdzie pewien żołnierz nie dał sobie ropnia usunąć, bo lubił jak mu co jakiś czas ten ból przechodził. Usunięta zmiana by tej frajdy już nie dawała.

viallos

Pionier e-mobilności
Duże zużycie jak na model 3.
Audi też wszystkim paliły 5-6l a mi zawsze 10l. 😀

Ale tak na serio to z boxem zimą przy tych samych prędkościach było dużo niższe zużycie niż z 2 rowerami ... co jest dla mnie sporym zaskoczeniem ... przecież mam rower 'aero' 😉.

Akurat ta jazda nie miała żadnych dynamicznych przyspieszeń ani nic takiego ale 4 osoby na pokładzie, pelny bagażnik itp ... po prostu leciałem w miarę równo na Autopilocie.

Natomiast na IONITY podszedł do mnie Pan z BMW iX dopytywał właśnie o zużycie z rowerami i jak mu powiedziałem że 32kWh przy 140km/h to on do mnie że takie ma bez rowerów na codzień ... tak więc punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.
Do tego jak zobaczył jak ładowanie od razu poleciało pod 190kW mówi że jednak to BMW to trochę w tyle ...