Niro ev klimatyzacja

Jobski

Fachowiec
W moim Niro klimatyzacja chłodzi dość intensywnie. W zasadzie to zaskoczeniem jest siła nawiewu na >1< stopniu wentylatora - jak dla nas, za mocno.
Poza tym jakoś nie ogarniam wylotów nawiewu - ruchy prawo lewo to nie tylko kierowanie strumienia powietrza ale też...... zupełne odcięcie danego nawiewu. Na razie nie wiem, jak się tym posługiwać.
Zamknięcie wylotu następuje po takim wyczuwalnym kliknięciu

bchmiel75

Zadomawiam się
Zamknięcie wylotu następuje po takim wyczuwalnym kliknięciu
Tak tak, zauważyłem to. Tylko nielogiczne dla mnie jest, że kierowanie (prawo-lewo) strumienia powietrza jest powiązane z zamknięciem danego wylotu. Ale to pewnie kolejna rzecz, do której muszę się przyzwyczaić.

Lupus

Posiadacz elektryka
Ciekawa sytuacja z dzisiaj przy upale 31C.
AC przestało działać, dopóki nie wyłączyłem i włączyłem auta ponownie :)

Cała historia:
Przystanąłem w cieniu żeby porozmawiać przez telefon, rozmowa trwała długo, po pewnym czasie auto wrzuciło tryb Park i hamulec postojowy.
Kiedy w końcu ruszyłem, zaczęło robić się gorąco. Nawiewy dmuchały coraz mocniej, ale powietrze leciało nie-zimne. AC przestało działać. Wyłączyłem i włączyłem AC ale nic się nie zmieniło, dalej leciało ciepłe powietrze.
Wyłączenie i włączenie samochodu pomogło, od razu zaczęło dmuchać zimnym.

pbr

Posiadacz elektryka

Cała historia:
Przystanąłem w cieniu żeby porozmawiać przez telefon, rozmowa trwała długo, po pewnym czasie auto wrzuciło tryb Park i hamulec postojowy.
Kiedy w końcu ruszyłem, zaczęło robić się gorąco. Nawiewy dmuchały coraz mocniej, ale powietrze leciało nie-zimne. AC przestało działać. Wyłączyłem i włączyłem AC ale nic się nie zmieniło, dalej leciało ciepłe powietrze.
W lecie tak nie miałem ale w zimie zdarzało się że zaczął walić gorącym powietrzem ze nie dało się wytrzymać. Pomagało włączenie auto Climate i potem ręczny powrót do swoich ustawień.

Tompor

Zadomawiam się

Cała historia:
Miałem tak w trybie ECO, po dłuższej jeździe klima się wyłącza. Pomogło odznaczenie sterowania klimą w trybie ECO w ustawieniach. Dla mnie klima działa w miarę OK, ale grzanie to porażka, wieje gorące, potem zimne, no mało komfortowe.

Jobski

Fachowiec
Pytanie, zwłaszcza do użytkowników wersji z pompą ciepła: Czy u was na dolnym panelu klimatyzacji wyświetlany jest przycisk Heat?
Mam u siebie pompę ale przycisk Heat jest tylko widoczny w ustawieniach klimy na dużym ekranie.

deniro

Zadomawiam się
Pytanie, zwłaszcza do użytkowników wersji z pompą ciepła: Czy u was na dolnym panelu klimatyzacji wyświetlany jest przycisk Heat?
Mam u siebie pompę ale przycisk Heat jest tylko widoczny w ustawieniach klimy na dużym ekranie.
Tam tak samo. No ciekawe czy ma ktoś ten przycisk na dolnym panelu.

deniro

Zadomawiam się
Chciałem wrócić do tematu.
Czy komuś działa poprawnie grzanie w zimę? Chodzi mi, że teraz jest naprzemiennie albo dmucha gorącym a za chwilę zimnym. Jest tak zarówno w trybie auto jak i manual.

Sądziłem że update softu to szybko ogarnie ale chyba nic z tym nikt nic nie robi. Ktoś to zgłaszał ? Co wam mówili? Zastanawiam się czy nie pomęczyć ich znowu w aso.