Niro ev klimatyzacja

wartur

Nowy na Forum
Jak u Was działa klima, bo u mnie trochę slabo Po włączeniu na max klimatyzacji (17 stopni) leci "letnie" powietrze, mam wrażenie, że tylko silny nadmuch nie schłodzonego powietrza z zewnątrz. Bylem w serwisie zrobili tylko jakieś aktualizacje i serwisant stwierdził, że to byla wina softu.. nie bardzo mogłem to zweryfikować, bo było zimno (6 stopni), więc lecialo zimne powietrze... Dziś słońce grzeje, więc włączyłem chłodzenie na maxa i jest tak samo jak przedtem... W poprzednich autach które miałem zawsze po przyłożeniu ręki do kratki przy max chłodzeniu czuć było zimne powietrze.

Tompor

Zadomawiam się
Klimatyzacja/ogrzewanie w niro EV działa dziwnie, niekomfortowo. W Sorento w zasadzie mam ustawioną temperaturę i jest ona utrzymywana stabilnie. W Niro histereza jest dziwna, podmuchy zimne naprzemiennie z nadmiernym grzaniem, mało komfortu.

wartur

Nowy na Forum
A jak masz przy wysokich temperaturach na zewnątrz faktycznie leci zimne powietrze z klimy? Z ogrzewaniem faktycznie jest do d... nagrzewa a później dmucha zimnym gdy temperatura na zewnątrz jest niska...

Tompor

Zadomawiam się
Wydaje mi się, że chłodzenie działa lepiej, ale jeszcze nie miałem dłuższej trasy w upale.

Olecki

Pionier e-mobilności
A jak masz przy wysokich temperaturach na zewnątrz faktycznie leci zimne powietrze z klimy? Z ogrzewaniem faktycznie jest do d... nagrzewa a później dmucha zimnym gdy temperatura na zewnątrz jest niska...
Zeszłej jesieni w ciepłe dni klima działała bardzo sprawnie, znacznie gorzej (dziwnie) było z grzaniem w zimie.

kiki111

Zadomawiam się
U mnie również klima jest poprawna, dzisiaj auto stojące na ostrym słońcu schłodziła bardzo sprawnie i leciało zdecydowanie zimne powietrze z nawiewów. W trasie również raczej trzyma stała temperaturę. Ogrzewanie... no cóż, może kiedyś coś poprawią bo dobrze na pewno nie jest.
Jeśli faktycznie nie czujesz zimnego to chyba tylko serwis. Miałem raz sytuację że odbierałem nowego opla zimą z salonu i w maju zorientowałem się że klima w sumie jakby nie działa. Serwis stwierdził że brak czynnika w układzie i gdy po napełnieniu nie stwierdzili żadnych nieszczelności uznali że prawdopodobnie nigdy nie został nabity.

wartur

Nowy na Forum
To pewnie u mnie będzie opcja z czynnikiem albo inna usterka mechaniczna, bo dziś miałem dluższą trasę z właczoną i wyłączoną klimą taka sama temperatura nawiewiu do środka.. Wkurza mnie tylko podejście serwisu (eurokas katowice). Byłem w serwisie i zgłosiłem, że klima nie działa, wgrali nowe oprogramowanie i zadowoleni nawet nie sprawdzili przed oddaniem auta...

wartur

Nowy na Forum
Faktycznie okazało się, że nie ma czynnika uciekał przez jakieś uszczelnienie na chłodniczce klimatyzatora, w serwisie w Bielsku od razu znaleźli usterkę wymienili jakieś oringi i teraz faktycznie chłodzi. Kupiłem auto w eurkas Katowice, ale ich serwis będę omijał szerokim łukiem oprócz tej porażki z klimą już przy odbiorze auta miałem z nimi problem, więc jak najdalej od takich fachowców...

deniro

Nowy na Forum
Dzięki dobrze wiedzieć. Piszmy śmiało jak się ASO zachowuje i jak sobie z nim radzić.

Mnie zwodzili aktualizowali soft tylko, bo port USB przerywał. Byłem 3 razy. Wybrałem się do innego ASO i po kilku prośbach zamówili nowy port USB trwało to 2 miesiące!!! Ale teraz jest super USB nie przerywa i Android auto śmiga super.

bchmiel75

Zadomawiam się
W moim Niro klimatyzacja chłodzi dość intensywnie. W zasadzie to zaskoczeniem jest siła nawiewu na >1< stopniu wentylatora - jak dla nas, za mocno.
Poza tym jakoś nie ogarniam wylotów nawiewu - ruchy prawo lewo to nie tylko kierowanie strumienia powietrza ale też...... zupełne odcięcie danego nawiewu. Na razie nie wiem, jak się tym posługiwać.

Jobski

Zadomawiam się
W moim Niro klimatyzacja chłodzi dość intensywnie. W zasadzie to zaskoczeniem jest siła nawiewu na >1< stopniu wentylatora - jak dla nas, za mocno.
Poza tym jakoś nie ogarniam wylotów nawiewu - ruchy prawo lewo to nie tylko kierowanie strumienia powietrza ale też...... zupełne odcięcie danego nawiewu. Na razie nie wiem, jak się tym posługiwać.
Zamknięcie wylotu następuje po takim wyczuwalnym kliknięciu

bchmiel75

Zadomawiam się
Zamknięcie wylotu następuje po takim wyczuwalnym kliknięciu
Tak tak, zauważyłem to. Tylko nielogiczne dla mnie jest, że kierowanie (prawo-lewo) strumienia powietrza jest powiązane z zamknięciem danego wylotu. Ale to pewnie kolejna rzecz, do której muszę się przyzwyczaić.

mimx

Zadomawiam się
Taka ostatnio "moda". Jechałem kilka dni temu Lexem RZ i było to samo.

Lupus

Fachowiec
Ciekawa sytuacja z dzisiaj przy upale 31C.
AC przestało działać, dopóki nie wyłączyłem i włączyłem auta ponownie :)

Cała historia:
Przystanąłem w cieniu żeby porozmawiać przez telefon, rozmowa trwała długo, po pewnym czasie auto wrzuciło tryb Park i hamulec postojowy.
Kiedy w końcu ruszyłem, zaczęło robić się gorąco. Nawiewy dmuchały coraz mocniej, ale powietrze leciało nie-zimne. AC przestało działać. Wyłączyłem i włączyłem AC ale nic się nie zmieniło, dalej leciało ciepłe powietrze.
Wyłączenie i włączenie samochodu pomogło, od razu zaczęło dmuchać zimnym.

pbr

Zadomawiam się

Cała historia:
Przystanąłem w cieniu żeby porozmawiać przez telefon, rozmowa trwała długo, po pewnym czasie auto wrzuciło tryb Park i hamulec postojowy.
Kiedy w końcu ruszyłem, zaczęło robić się gorąco. Nawiewy dmuchały coraz mocniej, ale powietrze leciało nie-zimne. AC przestało działać. Wyłączyłem i włączyłem AC ale nic się nie zmieniło, dalej leciało ciepłe powietrze.
W lecie tak nie miałem ale w zimie zdarzało się że zaczął walić gorącym powietrzem ze nie dało się wytrzymać. Pomagało włączenie auto Climate i potem ręczny powrót do swoich ustawień.

Tompor

Zadomawiam się

Cała historia:
Miałem tak w trybie ECO, po dłuższej jeździe klima się wyłącza. Pomogło odznaczenie sterowania klimą w trybie ECO w ustawieniach. Dla mnie klima działa w miarę OK, ale grzanie to porażka, wieje gorące, potem zimne, no mało komfortowe.

Jobski

Zadomawiam się
Pytanie, zwłaszcza do użytkowników wersji z pompą ciepła: Czy u was na dolnym panelu klimatyzacji wyświetlany jest przycisk Heat?
Mam u siebie pompę ale przycisk Heat jest tylko widoczny w ustawieniach klimy na dużym ekranie.

deniro

Nowy na Forum
Pytanie, zwłaszcza do użytkowników wersji z pompą ciepła: Czy u was na dolnym panelu klimatyzacji wyświetlany jest przycisk Heat?
Mam u siebie pompę ale przycisk Heat jest tylko widoczny w ustawieniach klimy na dużym ekranie.
Tam tak samo. No ciekawe czy ma ktoś ten przycisk na dolnym panelu.