Wielka Brytania - Elektryczne auto porwało właściciela

daniel

Señor Meme Officer
Ale ten artykuł mnie striggerował. Brak podanej marki, tylko "elektryczne auto, ELEKTRYCZNE AUTO". Elektryczne? Pewnie Tesla. Starannie dobrane zdjęcia, żeby nie było widać marki.

Link z BBC: https://www.bbc.com/news/uk-scotland-67005620

1696509381391.png

Łapcie screenshota i nie klikajcie w link.
1696510170172.png

Last edited:

nabrU

Moderator
Trochę dyskusji na ten temat tutaj:

W artykule jest też mowa o DVSA (Driver and Vehicle Standards Agency) czyli organie, którego jednym z zadań są:

• conducting post-collision investigations
  • monitoring products for manufacturing or design defects, highlighting safety concerns and monitoring safety recalls

Więc jak dla mnie tydzień od zdarzenia do aresztowania nie jest (jak dla mnie) wcale długim czasem.

nabrU

Moderator
Angielski angielskim, ale nie rozróżnić MG ZS (pierwszy przypadek) od Jaguar i-Pace (ostatni artykuł)???

daniel

Señor Meme Officer
Panu od Jaguara postawiono zarzuty i na się stawić na rozprawie 13 sierpnia.

Czy tylko mi się artykuł urywa w tym miejscu?

In the aftermath of the incident, Jaguar Land Rover said it had launched an investigation.

Michal

Moderator
Jechałem kiedyś wynajętym ~2 letnim renault master, w którym zaciął się wciśnięty pedal gazu. Hamulce dały radę i na szczęście było sprzęgło. Po odblokowaniu na postoju, problem nie powrócił.
W EV w takiej sytuacji naciśnięcie hamulca powinno spowodować odcięcie mocy i jakiś komunikat, że wciśnięty są oba pedały.

Ronin78

Posiadacz elektryka
Skoro taki niepowstrzymany, to dlaczego na rondzie zwalniał ?

To jest akurat banalne, mnie to trochę denerwuje, jak mam włączony aktywny tempomat i wiem że z daną prędkością przejadę zakręty, to on wie lepiej, że jadę "za szybko" i dostosowuje mi prędkość do bezpiecznego wg niego przejazdu, po zakręcie wraca do zadanej prędkości.

Już prędzej uwierzę w zdalne zabawy hakerów - w tych samochodach, które łączą się i aktualizują przez www....