Jakie EVSE / Wallbox dla TM3?

elveh

Posiadacz elektryka
To ma być rozwiązanie doraźne, ładowanie tylko w weekendy i w okresie letnim/ciepłym, dlatego nie chce dodatkowo inwestować w jakieś bajery.

A taki Khons nie ma wbudowanej roznicowki typu B?
Różnicówka Typu B jako niezależne urządzenie kosztuje 1k+... Odpowiedź jest zatem oczywista. Nie ma.

Dobre stacje mają wbudowaną różnicówkę typu B (RCD-B), ale to kosztuje.

klata

Zadomawiam się
Różnicówka Typu B jako niezależne urządzenie kosztuje 1k+... Odpowiedź jest zatem oczywista. Nie ma.

Hmm, jak sprawdzam to wszyscy piszą że ten Khons ma RCD B.
Przerwsze 2 linki z google:

wiadomo chińczyk może zadeklarować wszystko. Pytanie czy tam faktycznie jest zabezpieczenie, ktoś to rozkręcał?

elveh

Posiadacz elektryka
Hmm, jak sprawdzam to wszyscy piszą że ten Khons ma RCD B.
Przerwsze 2 linki z google:

wiadomo chińczyk może zadeklarować wszystko. Pytanie czy tam faktycznie jest zabezpieczenie, ktoś to rozkręcał?
Ludzie różne rzeczy piszą :) Np. by sobie przewód ochronny "wykreować" w gniazdku. To nie znaczy, że tak jest.

Dla mnie punktem wyjścia jest dokumentacja techniczna i deklaracja zgodności.

Natomiast w 1 z podanych przez Ciebie linków widzę sprzeczność - napisano:
> Zabezpieczenie różnicowo-prądowe: (RCD) typ B : AC 30mA, DC 6mA

Co samo w sobie jest sprzeczne :) i po prostu niekompetentne. Norma IEC 62423, dotycząca wyłączników RCD typu B mówi o tym że prąd znamionowy wyzwalania dla upływności DC ma być z przedziału od 15 do 60 mA... Zatem.... Jak widzisz nie ma czegoś takiego jak tutaj ktoś opisał.

Pewnie miał na myśli to, że urządzenie ma wbudowane RDC-DD o czułości 6mA, oraz zabezpieczenie AC w formie RCD-A 30mA. Natomiast to tylko domysły, a porządnej dokumentacji technicznej ani tym bardziej deklaracji zgodności tam nie znalazłem.

Prawda jest taka że jak coś kosztuje mało to zazwyczaj nie posiada cech i funkcji produktów droższych. Ja wiem i rozumiem, że forumowicze polecają sobie ciekawe rozwiązania i dzięki temu można przyoszczędzić - ale to jest ew. ścieżka dla ludzi, którzy są z branży i siedzą w tym po uszy. Normalni userzy nie powinni robić doktoratów ani rozbierać urządzeń, by przekonać się jak coś zostało skonstruowane i czy dany element jest w środku, czy akurat w danej partii go nie ma.

Jeśli ktoś chce mieć urządzenie przenośne to polecam produkty dostępne w sieciach dealerskich od firm Tier-I automotive - Apiv, Bosch, etc. - przynajmniej jest pewność, że produkt ma to, co jest zadeklarowane i ktoś czuwa nad bezpieczeństwem tych produktów. Dokumentacja tych urządzeń jest kompetentna i kompletna.

Last edited:

lookash_c

Pionier e-mobilności

A patrz, kiedyś dalekowschodni przyjaciele z firmy Feyree zadeklarowali, że w ich wallboxie (za tysiąc peelen z haczykiem) jest typA 30mA, ale za 40 USD może być typB :)

Energetic_Mkay

Zadomawiam się
Gniazdo ma bezpiecznik 16A typ B i różnicowke typ A. A jakie zabezpieczenia można jeszcze dołożyć?
Hmh... Cały czas nie jestem zdecydowany co wybrać. Ogólnie chciałem montować w garażu podziemnym w bloku gniazdo siłowe i kupić juice boostera, wtedy mialbym jedna ładowarkę, która bym woził pomiędzy blokiem, a domem i ładował z gniazd siłowych w obu miejscach. Ale po konsultacji z jedną z firm stwierdzili, że mobilne EVSE nie przejdzie w opinii ppoż. I teraz jestem w sytuacji, w której potrzebuje wallboxa do bloku i mobilne evse na działkę. Do bloku chyba zdecydowałem się na wallboxa tesli, ale nadal bije się z myślami co na działkę... A gdybym w wallboxie Tesli zamontował gniazdo siłowe i korzystał na działce, a po wakacjach zamontował na ścianie w bloku tak jak należy? Wtedy bym nawet różnicowke typ A na B wymienił, żeby było bezpieczniej. A wtedy to na kolejne wakacje na działkę już bym coś innego wykombinował... Czy to zbyt głupie/skomplikowane?

inter

Pionier e-mobilności
Hmh... Cały czas nie jestem zdecydowany co wybrać. Ogólnie chciałem montować w garażu podziemnym w bloku gniazdo siłowe i kupić juice boostera, wtedy mialbym jedna ładowarkę, która bym woził pomiędzy blokiem, a domem i ładował z gniazd siłowych w obu miejscach. Ale po konsultacji z jedną z firm stwierdzili, że mobilne EVSE nie przejdzie w opinii ppoż. I teraz jestem w sytuacji, w której potrzebuje wallboxa do bloku i mobilne evse na działkę. Do bloku chyba zdecydowałem się na wallboxa tesli, ale nadal bije się z myślami co na działkę... A gdybym w wallboxie Tesli zamontował gniazdo siłowe i korzystał na działce, a po wakacjach zamontował na ścianie w bloku tak jak należy? Wtedy bym nawet różnicowke typ A na B wymienił, żeby było bezpieczniej. A wtedy to na kolejne wakacje na działkę już bym coś innego wykombinował... Czy to zbyt głupie/skomplikowane?
Ale w zestawie masz "cegłe". Na działkę powinno wystarczyć. Dokupujesz zestaw niebieski 32A, i dorabiasz kabel do siły za pare złotych.

Bronek

Pionier e-mobilności
Ja mam wallbox Tesli zamontowany na uchwycie tzw "vesa" do monitora za 20 zł i na wtyczce siłowej zawsze od biedy mogę wypiąć mi ruchem do, góry zdjąć. To taka, większa, cegła, ale fazow

Na cegłę od Tesli zrobi tylko ok 7 kW i musi mieć 32A na Fazie a nie 16A na trzech im11kW plus kupić tzw "NEMA" niebieskie duże czyli wtyczkę do tej cegły

chewbacca

Posiadacz elektryka
Wallbox Tesli ma wbudowane zabezpieczenie przed upływem prądów stałych. W tym przypadku nie jest już konieczne wymienianie różnicówki z typu a na typ B :)
źródło: Tesla Wall Connector Instrukcja
Przed użyciem tego produktu należy przeczytać wszystkie instrukcje. Zachować tę instrukcję. Ładowarka Wall Connector ma wbudowany RCD typu A + DC 6 mA.
Niestety ale żadne z EVSE (cegieł) Tesli, zarówno dołączane do pojazdu jednofazowe jak i te, które można dokupić osobno trójfazowe tego zabezpieczenia nie posiadają. Więc w przypadku korzystania z EVSE, chcąc mieć połączone wszystko w 100% prawilnie i zgodnie z normami należało by wymienić różnicówkę na typ B (np. takie) albo przynajmniej A+DC 6mA (np. takie).
Moim zdaniem to zabezpieczenie to główna różnica pomiędzy EVSE Tesli a Tesla Wall Connector, na korzyść tego drugiego

Last edited:

Olecki

Pionier e-mobilności
Wallbox Tesli ma wbudowane zabezpieczenie przed upływem prądów stałych. W tym przypadku nie jest już konieczne wymienianie różnicówki z typu a na typ B :)
źródło: Tesla Wall Connector Instrukcja

Niestety ale żadne z EVSE (cegieł) Tesli, zarówno dołączane do pojazdu jednofazowe jak i te, które można dokupić osobno trójfazowe tego zabezpieczenia nie posiadają. Więc w przypadku korzystania z EVSE, chcąc mieć połączone wszystko w 100% prawilnie i zgodnie z normami należało by wymienić różnicówkę na typ B (np. takie) albo przynajmniej A+DC 6mA (np. takie).
Moim zdaniem to zabezpieczenie to główna różnica pomiędzy EVSE Tesli a Tesla Wall Connector, na korzyść tego drugiego
Problem w tym że to zabezpieczenie przed upływem chroni w przypadku gdy prąd 'upływa' w niedużym natężeniu - do 6mA. Jeśli pójdzie porządne przepięcie to takie zabezpieczenie nie zadziała i po to stosuje się wyłączniki typu B.