OPONY do EV Najcichsze ??? doświadczenia ?

consigliero

Pionier e-mobilności
No to jeszcze uściślę o jakim rozmiarze mowa. Moje goodyeary są do wyboru ale chciałem sprobować czegoś innego

Opona letnia 215/50 R19 93T

1. Continental EcoContact6 ContiSeal Airstop +

2. Michelin – E Primacy SelfSeal Air Stop

Czy Goodyery takie jak ma Pan?

nabrU

Moderator
Ja tam nic tym GoodYear'om Efficient Grip, które jeszcze mam (bo ta sama akcja ich wymiany mnie czeka 22 czerwca) nic zarzucić nie mogę. Dobrze trzymaja na suchym i mokrym (choć asfalt w UK jest kompletnie inny niż w PL) i co ważne nie znikają w oczach jak np. Bridgestone montowane też w ID.3

luki

Pionier e-mobilności
Opon w rozmiarze 215/50 R19 praktycznie nie ma na rynku. Wszędzie gdzie pytałem to rok 2020 (a nawet 2019). Gdzieś znalazłem w hurtowni, ale rocznik 2022/2023 w jakieś chorej cenie (i coś mi się wydaje że raczej rocznik 2022, bo jakby był '23 to już tego '22 by nie wspominali). Ostatecznie padło na demo 2022 Continental o których miałem pewność że są z tego roku i prawie nowe.

nabrU

Moderator
Opon w rozmiarze 215/50 R19 praktycznie nie ma na rynku. Wszędzie gdzie pytałem to rok 2020 (a nawet 2019). Gdzieś znalazłem w hurtowni, ale rocznik 2022/2023 w jakieś chorej cenie (i coś mi się wydaje że raczej rocznik 2022, bo jakby był '23 to już tego '22 by nie wspominali). Ostatecznie padło na demo 2022 Continental o których miałem pewność że są z tego roku i prawie nowe.

U nas Oponeo ma i GoodYear'y i Bridgestone w tym rozmiarze (niestety daty produkcji nie podają):

1686246289562.png

a BlackCircles ma nawet więcej do wyboru:

1686246678162.png

1686246693642.png

1686246709025.png

luki

Pionier e-mobilności
Czyli wygląda na to że problem jest bardziej "globalny". U nas właśnie też nie podają daty produkcji, natomiast dostępne są, z tym że nie wiadomo kiedy wyprodukowane

nabrU

Moderator
A który sklep online podaje w ogóle datę produkcji opon?

nabrU

Moderator
A widzisz, brytyjskie sklepy online (Oponeo, BlackCircles itp) nie podają dat produkcji. Oczywiście jest to ważny czynnik, ale jeśli opony są z 2020 to ja bym osobiście nie miał z nimi problemu bo i tak w 2 -3 lata będą 'zjeżdżone'. Ale w PL gdzie zmieniacie na zimówki, może i dłużej wytrzymają wiec jest większy sens kupować jak najnowsze.

consigliero

Pionier e-mobilności
W ostatnim okresie zacząłem się martwić biciem przednich opon ale na dniach miałem dostać nowe. Podczas ostatniej wycieczki na Słowację stwierdziłem jednak że coś z tym zrobię, w poniedziałek byłem w serwisie zapytać o opony, ale jeszcze czekamy. Podzieliłem się z kierownikiem swoimi spostrzeżeniami na temat bicia i doszliśmy do wniosku że warto sprawdzić. Wczoraj wróciliśmy z Krakowa i podjechałem do znajomego serwisu opon, ściągnęli z sugestią że może przy okazji zrobimy rotację. Niestety za chwilę powiedzieli mi że mnie już nie wypuszczą. Telefon na Assistance, laweta, serwis i teraz będziemy jeździć Renault, takim co nie chce jeździć i jeszcze benzynę muszę wlewać. Najbardziej jestem zdenerwowany aby nie powiedzieć wkurwiony, że VW nie ostrzega tylko podaje informację w lekceważący sposób. Tak wyglada lewa tylna ale wszystkie są w jakiś sposób odbiegające od wzorca. Czekam na wykonanie tej akcji od 27.05.

Attachments

• IMG_2212.jpeg
    IMG_2212.jpeg
    2,4 MB · Liczba wyświetleń: 114