Hak do TMY

mm-tesla

Posiadacz elektryka
Jestem po wizycie, w TMY widać tabliczkę, pytał czy to oryginalny hak, potwierdziłem i dostałem kwitek. Co ciekawe, powiedział mi tez, że bez wpisu HAK, przy uderzeniu mnie w tył to są problemy z ubezpieczeniem i można się zdziwić później.

10s trwało to wszystko, będzie wpis z kilometrami do systemu.

Attachments

• IMG_2805.jpeg
    IMG_2805.jpeg
    728,6 KB · Liczba wyświetleń: 55

MichalS

Zadomawiam się
Jestem po wizycie, w TMY widać tabliczkę, pytał czy to oryginalny hak, potwierdziłem i dostałem kwitek. Co ciekawe, powiedział mi tez, że bez wpisu HAK, przy uderzeniu mnie w tył to są problemy z ubezpieczeniem i można się zdziwić później.

10s trwało to wszystko, będzie wpis z kilometrami do systemu.
Czy mógłbyś napisać w którym miejscu jest tabliczka? W tym miejscu co jest pokazane na zdjęciu to mamy naklejkę z informacją o części, tak jak wszędzie, gdzie mamy kod QR i numery P i S. Więc tabliczka musi być gdzieś indziej. Z góry dzięki.

MichalS

Zadomawiam się
Nie dało mi spokoju, to co napisałeś, że widać tabliczkę. Poszedłem jeszcze raz i w końcu ją znalazłem. Ale nie ma opcji by ją przeczytać.
Widoczna nie jest wcale. Może na Twoim haku jest ona gdzie indziej. Tak się przedstawia sytuacja. Etykieta i tabliczka są jak na zdjęciu.
Udało mi się telefonem zrobić tylko jej róg. Przeszkadza też wiązka elektryczna. Dla mnie jest to nie do odczytanie bez zdjęcia zderzaka.
IMG_20230730_121129.jpg
IMG_20230730_121525.jpg

A teraz pokażę Wam odpowiedź serwisu Tesli z Warszawy :)

Dzień dobry, informacje znajdujące się w dowodzie rejestracyjnym powinny być wystarczające. Tesla Service Warsaw.

Nie wiem czy się śmiać czy płakać.

mm-tesla

Posiadacz elektryka
Może wystarczy pojechać na inną stację kontroli, wiadomo jedni będą sprawdzać wszystko dokładnie itd.

Na necie można odszukać, ale to na 100% nie EU (LINK, może ktoś odszuka sobie model EU): 1690733691828.png

Jak będę miał okazje to zrobię zdjęcie u mnie, ale jak powiecie, że to hak sprzedawany razem z samochodem to na co komu ta tabliczka... szczególnie, że na tym "zaświadczeniu" nie ma nawet jednej wartości przepisanej.

MichalS

Zadomawiam się
Udało otrzymać się papier z SKP ale nie było łatwo. Oto co się wydarzyło. Warszawa mi nie pomogła, powiedzieli, żebym dzwonił sobie na serwis Tesli, czyli do Berlina. Akurat w Berlinie odebrała ta sama Pani co powiedział mi, żebym napisał do Warszawy bo tam montowali hak to powinni mi pomóc. Pani była bardzo miła i powiedziała, że nie może tak być, ze jedni odsyłają do drugich. Powiedziała, że zejdzie do techników i na 100% się dowie ile może i do mnie przedzwoni. po 2h zadzwoniła i podała mi dane z tabliczki znamionowej ale nie mogła mi wysłać zdjęcia.
Mając te dane wpisałem w wyszukiwarkę i znalazłem zdjęcia na internecie haka i tej tabliczki. Wszystko się zgadzało z moim zdjęciem, gdzie tylko widziałem róg, ale widać było kH i kN. Następnego dnia pojechałem do SKP uradowany, że już nie będzie problemu. No i się zdziwiłem.
Akurat był inny Pan, musiałem wszystko jeszcze raz wyjaśniać. A Pan na to, ja nie mogę zobaczyć naklejki, więc nie mogę wystawić dokumentu a zdjęcie to go nie interesuje (w sumie to mu się nie dziwię i na upartego to człowiek ma rację). No ale nie odpuściłem. W końcu mi dał ten dokument ale baaaardzo marudził.

Podsumowując, jestem rozczarowany jak Warszawa to tego podeszła. Zresztą jak montują hak to powinni wiedzieć po co i co jest potrzebne by go "zarejestrować". A okazuje się, że oni nie mają zielonego pojęcia. W Berlinie Pani pofatygowała się i spisali dane z tego haka. Warszawa jakby chciała mogłaby zrobić to samo. No nic, sprawa rozwiązana. Wklejam tabliczkę znamionową, może komuś się przyda.

Attachments

• TESLA_Y_tabliczka_znamionowa_1.jpg
    TESLA_Y_tabliczka_znamionowa_1.jpg
    560,3 KB · Liczba wyświetleń: 39

ciastek

Pionier e-mobilności
Kup[iłem kompletny hak do Y i mam pytanie czy po zamontowaniu muszę podpiąć jakiegoś kompa żeby bronic jakieś update?
Nie robiłem, nie widziałem, ale czytałem że dostęp do oprogramowania Toolbox, który można wykupić na service.tesla.com, pozwala na włączenie „tow package”.