Nierównomierne zużycie tarcz

karllos

Nowy na Forum
Cześć,

Miał ktoś kiedyś taki problem z nierównomiernym zużyciem tarcz? Problem jest na wszystkich 4 tarczach. Nie chce mi się wierzyć że tak ma być :D

Pacjent Model 3 Performance
1000003702.jpg

tokwi

Pionier e-mobilności
Mocno eksploatujesz tarcze? Dużo sportowej jazdy?
Jeśli tak, to procedura serwisowa moze nie wystarczyć i warto się zastanowić skąd ta rdza?

Ja miałem podobnie w Subaru.
Wtedy pomogło przestawienie spryskiwaczy od trawnika. Lały po tarczach, a ruda szybko je jadła. Mocne hamowanie jeszcze pogarszało sprawę. Zużywały się nierówno i krzywiły.

6a8

Posiadacz elektryka
Cześć,

Miał ktoś kiedyś taki problem z nierównomiernym zużyciem tarcz? Problem jest na wszystkich 4 tarczach. Nie chce mi się wierzyć że tak ma być :D

Pacjent Model 3 PerformanceView attachment 12604
Jaki masz przebieg ?
Z tego ujęcia, to trudno dokładnie ocenić, ale jak na moje oko to górna część tarczy nie jest używana ( jakbyś miał pół klocka ). Próbowałeś zmierzyć jaki jest ten uskok pomiędzy górną częścią, a tą która pracuje ?
Jeżeli masz jakiś endoskop ( nawet taki najprostszy do telefonu ) to zobacz jak to wygląda z drugiej strony.
Jak możesz to daj zdjęcia wszystkich.

Relevant

Fachowiec
U mnie powiedzieli, że to zużycie eksploatacyjne nie podlegające gwarancji - polegałem na automatycznym, periodycznym, transparentnym dla kierowcy używaniu przez Teslę hamulca w celu dbania o jego stan. Jak widać to za mało, od tamtej pory po mokrej jeździe rozgrzewam hamulec pedałem i chyba się już nie pogarsza.

ELuk

Pionier e-mobilności
U mnie po 40 tys km, jak wiosną robiłem przegląd hamulców przy zmianie opon werdykt był: nówki sztuki, bez śladów zużycia.
Tak że dziwnie to wygląda, jak w typowym ciężkim ICE z jazdą typu gaz-hamulec.