Elektryczny maxi skuter

Thorgal8

Nowy na Forum
Dzień dobry,
Od jakiegoś czasu poszukuję maxi skutera, którym mógłbym przemieszczać się z miejsca zamieszkania do pracy w Zielonej Górze. Powiedzmy że odległość minimalna którą bym dziennie pokonywał to 30km. Początkowo zastanawiałem się nad kupnem Yamaha Xmax 300cm3 (posiadam prawko kat. A), ale ostatnio jestem bliżej skutera elektrycznego. Mówię o pojeździe nowym, ale nie upieram się przy tym.

Ponieważ mam 41 lat, 183cm wzrostu, 93 kg wagi, a do pracy chodzę pod krawatem, chciałbym żeby pojazd był wygodny, odpowiednio duży żebym nie wyglądał na nim głupio i miał odpowiedni zapas mocy. Szukam więc czegoś właśnie z kategorii maxi, mogącego poruszać się z prędkością chwilową ok 100-110 km/h i umożliwiającego przejechanie na jednym ładowaniu ok 150-200 km. Skuter będę ładował w garażu (mieszkam w domku)

Dokonując przeglądu rynku niestety szału nie ma... Póki co jednym z niewielu motorów spełniających powyższe jaki znalazłem i jest do kupienia (na zamówienie) w Polsce, jest EFUN Tiger X za cenę ok 20000 zł.. Produkty tej marki sprzedaje warszawski sklep SEW (https://sew.waw.pl/tiger/), ale nie widziałem ich na żywo. Nie znam też tej marki, itp. Jedyne co ma pierwszy rzut oka przekonuje to gwarancja na akumulator 10 lat lub 100000km przebieg.

Kończąc mój wywód, chciałem zapytać Was forumowicze, co sądzicie o tej maszynie, jakie widzicie jej wady, zalety. Ewentualnie co Waszym zdaniem warto jeszcze obejrzeć na naszym rynku. Dodam, że nie mam doświadczenia że skuterami, za to do lat jeżdżę Yamaha Thundercat 600. Tylko nie namawiajcie mnie na auto. Takowe też kupię, ale chcę skuter:)

Z góry dzięki za pomoc.

vwir

Pionier e-mobilności
Ktoś grubo pojechał...

Swoją drogą - zastanawiam się nad sprzedażą swojego vectrixa. Coraz mniej mam czasu na jazdę nim i prawie cały czas stoi. Niestety mam w nim jeszcze akumulatory NiMH, więc zasięg rzędu kilkudziesięciu km (ja jeżdżę tak max 30km, wtedy już prosi, żeby go naładować). Bardzo łatwo go przekonwertować na Li-ion z leafa.

consigliero

Pionier e-mobilności
Że niby drogo? Ostatnio oglądałem rower ducati z elektrycznym wspomaganiem cena około 40000PLN . Mimo wszystko elektrycznego skutera, motocykla na razie nie widzę u siebie, mam problem z czasem aby pojeździć normalnym bo wszędzie chcę jechać BEV

MichauSze

Nowy na Forum
Że niby drogo? Ostatnio oglądałem rower ducati z elektrycznym wspomaganiem cena około 40000PLN . Mimo wszystko elektrycznego skutera, motocykla na razie nie widzę u siebie, mam problem z czasem aby pojeździć normalnym bo wszędzie chcę jechać BEV
No ale to Ducati :) Mi osobiście to BMW bardzo się podoba i pewnie cena jest w pełni uzasadniona wykonaniem i możliwościami. Po obejrzeniu pierwszych filmów na YT myślałem, że będzie droższy. No ale tani też nie jest ...

consigliero

Pionier e-mobilności
No ale to tylko rower. Co do BMW to kombinowałem przy ich pierwszym wypuszczonym skuterze ale dostępność na naszym rynku była żadna. Ten nawet mi się podoba, kojarzy mi się podświadomie ze Star Wars, oczywiście tymi pierwszymi i sam nie wiem dlaczego. Tylko jakbym nie kombinował to nie widzę dla niego zastosowania przy naszym sposobie życia, na żadną wycieczkę bym się nie wybrał, a po mieście na dwóch kołach jeździmy tylko rowerem
Teraz kombinuję jak tam się wybrać ale BEV https://www.flickr.com/photos/wawrzeniec/shares/0g942e

krzyss

Pionier e-mobilności

Cena pasuje do garnituru :)
umowilem sie na jazde tym cudakiem :cool:
Ciekawe jak to jezdzi, mialem juz okazje jezdzic skuterami BMW i byly swietne. Ciekawe jak ten. Nie moge tylko znalezc opisu jak to sie laduje ? Ma jakies type2 zlacze ? Czy wynalazki ?

Thorgal8

Nowy na Forum
Z tego co mi wiadomo dopłaty do motocykli/skuterów (konkretne warunki) nadal nie zostały formalnie ogłoszone, podobnie dla firm. Czy zatem jak dziś kupię skuter elektryczny będę mógł się ubiegać o dotację, czy musi data jego zakupu być późniejsza, jak wprowadzenie regulacji? Jak to jest z autami? Z motorami będzie podobnie? A może przepisy już to określają jasno? Z góry dzięki za info

Damskub

Nowy na Forum
Za 11 tyś zł masz np skuer Velex Egreen III. nowy. Prędkość max 60 km/h Aku 50Ah 60V- zasięg wiadomo zależy od jazdy i terenu. Alu felgi, ładowanie od 0 do 80% w 2 godz 45 min. Montowany na miejscu w kraju choć części z Chin też sprowadzają ( nie wszystkie)