Jakie EVSE / Wallbox dla TM3?

Pawel

Zadomawiam się
Czy poza przywołaną recenzją Bjorna i poleceniem na forum ktoś faktycznie nabył i używa Metrona PC-05T ? Kabelek ma niby same zalety ale ewentualny serwis wysyłkowy nie napawa optymizmem.

Czy jakieś Evse potrafi zbadać maksymalne możliwe natężenie w sytuacji gdzie nie widzimy zabezpieczenia w obcej lokalizacji, czy zawsze polega to to na testowaniu metodą prób i błędów ?
Ja się zbieram do zakupu tego. Na razie testuję swoją cierpliwość przy ładowaniu na jednej fazie. No i muszę jeszcze wywnioskować o zwiększenie mocy przyłącza do domu.

cooler

Pionier e-mobilności
ktoś faktycznie nabył i używa Metrona PC-05T ? Kabelek ma niby same zalety ale
Też się napaliłem na ten kabelek ale po rozmowie z elektronikiem który sprzedaje różne EVSE (EVSTON - polecam) zostałem przy swoim Zencar (którego chciałem już sprzedawać aby kupić Metrona). Kolega twierdził że zmieszczenie wszystkiego we wtyczce to nie jest dobry pomysł, jednak nie bez powodu te pudla na kablu są dość spore. Długoczasowe prądy rzędu 16A to nie przelewki, wszystko musi być odpowiednio duże, mieć bezwładność cieplną, zabezpieczenia, mieć gdzie oddać ciepło itd.
Więc da się zrobić, ale nie będzie to bezpieczne ani niezawodne jak te większe.
Miał dużo argumentów, mnie przekonał. Jak chcesz poznać szczegóły to zadzwoń do tej firmy i podpytaj.

Bronek

Pionier e-mobilności
Po kilku latach przechodzi to rozkminianie co i jak, czym itd... a zostaje " byleby dawało 3x16A. No i patent na otwieranie klapki, ale to tez nie problem. Jest kilka sposobów a i nawet ten najdłużej trwający - z ekranu - ujdzie, bo 4 sek dłużej.

cooler

Pionier e-mobilności
Ja się zbieram do zakupu tego. Na razie testuję swoją cierpliwość przy ładowaniu na jednej fazie. No i muszę jeszcze wywnioskować o zwiększenie mocy przyłącza do domu.
Jak już mam 11kW ładowarkę to do ładowania w nocy nawet od kilku% do 100 nic więcej nie potrzeba. Jak już musisz szybko i dużo to jedziesz gdzieś na 50kW lub szybsze i płatne.
Co do mocy: Mam 13kW podłączeniowa i bezpieczniki główne 25A i jak na razie przy ładowaniu 3x16A nic mi nie wywaliło, gdzieś czytałem że one tak od razu przy 25A nie strzelają, więc normalna eksploatacja domu typu czajnik/kuchenka dadzą rady przy tych 25A.
Ale oczywiście zgłosiłem zapotrzebowanie na 36kW :) Zamierzam popełnić drugi EV pewnie za rok lub 2 to wtedy 13kW może być za mało. Dodatkowo wolę być pierwszy na osiedlu bo za parę lat nikomu nie dadzą już więcej jak wszyscy będą chcieli.

turtleonsnb

Nowy na Forum
Jak już mam 11kW ładowarkę to do ładowania w nocy nawet od kilku% do 100 nic więcej nie potrzeba. Jak już musisz szybko i dużo to jedziesz gdzieś na 50kW lub szybsze i płatne.
Co do mocy: Mam 13kW podłączeniowa i bezpieczniki główne 25A i jak na razie przy ładowaniu 3x16A nic mi nie wywaliło, gdzieś czytałem że one tak od razu przy 25A nie strzelają, więc normalna eksploatacja domu typu czajnik/kuchenka dadzą rady przy tych 25A.
Ale oczywiście zgłosiłem zapotrzebowanie na 36kW :) Zamierzam popełnić drugi EV pewnie za rok lub 2 to wtedy 13kW może być za mało. Dodatkowo wolę być pierwszy na osiedlu bo za parę lat nikomu nie dadzą już więcej jak wszyscy będą chcieli.
Jak wygląda zgłoszenie? Będę do Enei dzwonił tylko chciałbym wiedzieć o co prosić. Mieszkam w szeregowcu i mam swój licznik na zewnątrz. Chciałbym od razu założyć podlicznik, żeby osobno rozliczać energię wykorzystywaną z EV. Nie mam też gniazdka siły (3 fazy) w garażu, więc jeszcze to dochodzi.

Bronek

Pionier e-mobilności
O ile jest gdzieś w okolicy choć te marne 50kW DC 😔
My z Kołobrzegu to do Koszalina co kiedyś nawet było miastem wojewodzkim, więc 50 kW ma, a we wsi Kołobrzeg ni huhu, choć w reklamie ma niby czyste powietrze.

macher

Zadomawiam się
Też się napaliłem na ten kabelek ale po rozmowie z elektronikiem który sprzedaje różne EVSE (EVSTON - polecam) zostałem przy swoim Zencar (którego chciałem już sprzedawać aby kupić Metrona). Kolega twierdził że zmieszczenie wszystkiego we wtyczce to nie jest dobry pomysł, jednak nie bez powodu te pudla na kablu są dość spore. Długoczasowe prądy rzędu 16A to nie przelewki, wszystko musi być odpowiednio duże, mieć bezwładność cieplną, zabezpieczenia, mieć gdzie oddać ciepło itd.
Więc da się zrobić, ale nie będzie to bezpieczne ani niezawodne jak te większe.
Miał dużo argumentów, mnie przekonał. Jak chcesz poznać szczegóły to zadzwoń do tej firmy i podpytaj.
Dziękuje za informację. Zastanawia mnie tylko czy te „puszki” faktycznie się tak grzeją? Zencar chyba nie ma zabezpieczenia RCD B, a mimo to sprzedawca poleca go jako bezpieczniejszy ze względu na lepsze odprowadzanie ciepła. Dziwne.