Biały Y, lekko obtarty / wgnieciony tył, jak naprawić?

Wolfshill

Zadomawiam się
Jak to się stało, czujniki parkowania nie zadziałały?
A daj Pan spokój... :)

Tylko i wyłącznie moja wina, chciałem szybko zaparkować nocą w nieznanym miejscu, btw przy ładowarce. Za ładowarką był taki murek, który szedł pod skosem, na kamerach słabo go widziałem, wydawało mi się, że mam do niego jeszcze kilkadziesiąt cm a tu nagle chrup i potem już to co na zdjęciach.

A swoją drogą visio coś tam pokazywał, ale że było ciemno i ten murek był właśnie pod skosem, to mógł mi rzeczywiście nie zapiszczeć, ale dobrze nie pamiętam. Standardowe czujniki pewnie sprawdziłby się lepiej.

A wisienką na torcie jest to, że ta ładowarka okazała się nieczynna :)

Michal

Moderator
Nauczka, żeby korzystać tylko z SuC :p Z innymi 100 razy się uda, a raz nie i całe te oszczędności będą warte funta kłaków :p

Krzysztof1984

Nowy na Forum
No i stało się, parkując w nocy pod ładowarką, przytarłem lekko zderzak i wgniotłem klapę bagażnika.

Nie wiem jak się do tego zabrać. Robić z AC czy ze swojej kieszeni? Dzwoniłem wstępnie do TESLA Approved Body Shop Auto Forma w Kawęczynku i oni oczywiście chętnie by to robili z AC, ale Pani mnie ostrzegła, że ubezpieczyciel może potraktować obcierki na zderzaku i wgniotkę na klapie jako 2 szkody. Czy ktoś spotkał się z czymś takim? Mam ochronę zniżek, ale to działa chyba tylko na 1 szkodę? Zależy mi oczywiście na utrzymaniu zniżek, które obecnie mam maksymalne.

A może ktoś ma jakieś doświadczenie ze "smart naprawami" i jest w stanie ocenić czy moje uszkodzenia możnaby w ten sposób ogarnąć?

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie porady, sugestie i ewentualne podzielenie się historiami z Waszych napraw blacharsko-lakierniczych.
No i stało się, parkując w nocy pod ładowarką, przytarłem lekko zderzak i wgniotłem klapę bagażnika.

Nie wiem jak się do tego zabrać. Robić z AC czy ze swojej kieszeni? Dzwoniłem wstępnie do TESLA Approved Body Shop Auto Forma w Kawęczynku i oni oczywiście chętnie by to robili z AC, ale Pani mnie ostrzegła, że ubezpieczyciel może potraktować obcierki na zderzaku i wgniotkę na klapie jako 2 szkody. Czy ktoś spotkał się z czymś takim? Mam ochronę zniżek, ale to działa chyba tylko na 1 szkodę? Zależy mi oczywiście na utrzymaniu zniżek, które obecnie mam maksymalne.

A może ktoś ma jakieś doświadczenie ze "smart naprawami" i jest w stanie ocenić czy moje uszkodzenia możnaby w ten sposób ogarnąć?

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie porady, sugestie i ewentualne podzielenie się historiami z Waszych napraw blacharsko-lakierniczych.
Jeśli bylo to jedno zdarzenie to będzie wliczone jako 1 szkoda. Zobacz czy w polisie masz ochronę utraty zniżek na AC ( czy tylko na oc),jest to opcja dodatkowo platna.Likwidacja w aso (Ac) jest lepsza, przy odsprzedaży widać, że nie robil tego Zenek w garażu. W Aso daj pełnomocnictwo tak by naprawa była bezkosztowo,wtest warsztat rozmawia bezpośrednio z towarzystwem.

bart_zaw

Posiadacz elektryka

1. ochrona zniżek zadziała ale skazuje na wyłączność na to towarzystwo ubezp. na kilka lat z powielaniem opłaty za ochronę i nie zadziała dla innych samochodów jeżeli są na tą samą osobę/ firmę polisy.
2. Naprawa smart czy nie to jest i tak kosmetyczne uszkodzenie to zrobienia tylko nie u speca co szpachlą wyrówna tylko ktoś kto się przyłoży to zniweluje ten dołek w klapie (ideału nie będzie bo styk krawędzi więc wyciągnie ile może ale wyklepać od środka nie ma jak). Zderzak na ciepło ukształtuje ale czy nie będzie ubytku do delikatnego zrównania szpachlą - nie dowiesz się ze zdjęć. Budżet 2tyś na pewno nikogo nie obrazi ale lepiej poszukać kogoś kto prowadzi takie drobne poprawki pod zwroty do wynajmu - kluczem jest lokalizacja. Ja do takich rzeczy korzystałem z firm w Warszawie i Płocku i tutaj mogę podrzucić namiar ale w innych okolicach nie pomogę.

ypl

Pionier e-mobilności
Generali po jednej szkodzie uznało, że na nowe auto podniesie mi składkę o prawie 100%, więc różnie to bywa i chyba zależy od ubezpieczyciela. Uznali, że nie policzą mi żadnych zniżek i w dupie mnie mają :p
Ciekawe to jest, jak przy zdobywaniu zniżek dochodzi Ci 5% rocznie, a później na raz tracisz całość... Ubezpieczyciele to złodziejski dziki zachód z zerową regulacją, a prym wśród złodziei wiedzie rządowe PZU.
Dlatego ja zawsze mówię, że "parkingówek" nie opłaca się zgłaszać, tylko poważne grube szkody.