toć w porównaniu ze spalinówkami to zanim oni znajdą sprzęgło i wrzucą jedynkę to każdy elektryk hamuje już do kolejnych świateł. ale tak jak mówisz, trzeba uważać na późne pomarańczowe bo nie którzy to wykorzystują wiedząc że "i tak nie zdążysz ruszyć"U mnie niestety pasażerowie protestują, ale jak jadę sam, i jeszcze "wylosuję" pole position, to tylko uważam na ruch poprzeczny, żeby nie zdjąć kogoś kto leci na późnym pomarańczowym...
W tym poście kolega @rawier pisał więcej o skutkach rozporządzenia EU, które w kwestii IG-L nakazuje równo traktować pojazdy z różnych krajówA czy my Polacy możemy jeździć w EV na tych odcinkach gdzie ograniczenie dotyczy spalinowych? Gdzieś czytałem że tylko Austriacy mogą śmigać bo oni są w ich bazie danych. Macie o tym więcej informacji? W sumie sam znalazłem... https://www.auto-swiat.pl/ev/porady...0-kmh-szybciej-tak-juz-jest-w-austrii/x8r40f1. Ale jak widać była patologia
Jeśli dobrze rozumiem schemat, ciecz po przejściu przez LCC MOŻE trafić na chłodnicę i tam być schłodzona. Czy dobrze rozumiem, że ta chłodnica jest ciut symbolicznych rozmiarów i większość zdolności chłodzących pochodzi z LCC?To jest blad systemu chlodzenia. Moze byc to albo wyciek, albo walniety kompresor lub ktorys z czujnikow.
Pamietajmy, ze czynnik z klimatyzacji jest rowniez uzywany do chlodzenia plynu chlodzacego baterie wysokiego napiecia![]()
Co do prognoz - na jakiej wersji softu jechałeś? Ja wracałem z Cro na 26.7 i była masakra z prognozami, w porównaniu do 20.x na którym jechałem w tamtą stronę. Do tego dochodzi jeszcze odcinek z mocnymi wiatrami za tunelem Sveti Rok - jak dobrze wieje to wyświetlają nawet ograniczenia do 40km/h, więc tutaj możesz trochę procent stracić. Co do ładowania w Otocac'u to mają tam jakiś problem ogólnie - ładowałem się na nim o 23:00 z drugą Teslą i miałem podobne wyniki... Jeszcze gorzej jest w Senji, tam można zobaczyć poniżej 30kWPierwszy raz mi się zdarzyło żeby Tesla tak przestrzeliła z zasięgami. Co ciekawe ABRP prognozowało dużo lepiej i od razu twierdził że mam się doładowywać w Dugopolje więc niejako byłem na to gotowy .. ale nawet ono dawało nadzieję na dojazd do Dugopolje bez tego poprzedzającego krótkiego ładowania.
Obawiam się że to co ja trafiłem zimą: do wymiany kompresor i supermanifold. W sumie ciesz się że udało się trafić na gwarancji, wyliczyłem że po gwarancji koszt naprawy w samych częściach to ponad 10k PLN, z robocizną coś około 12k.Moim zdaniem kompresor. Po długim postoju błąd znika i słychać że próbuje coś się uruchomić... jakieś dźwięki z przodu .. po czym po chwili ustają i błąd się pojawią na ekranie.
2023.26.8 ... dzisiaj w nocy będę wracał... zobaczymy jak będzie prognozować.