Kosiarka autonomiczna / robot koszący

Wrzucam wątek, bo śmiecę w innych, a interesuje mnie temat i może inni coś ciekawego tutaj znajdą.

Trafiła się niezła promocja na amazon.de:
WORX WR167E M700 PLUS
675 EUR (3120 zł) ale amazon.de sprzedaje do PL bez VAT, więc wyszło 567 EUR (2620 zł).
Wie ktoś może czy przyjdzie mi ten VAT płacić w PL - nie kupowałem tak jeszcze?

Dodam, że kosiarka ma integrację z Home Assistant, co pozwoli na fajne automatyzacje kiedy np. pada, ma padać, albo dzieją się inne ciekawe rzeczy. Powinienem mieć też możliwość wysyłania sobie alertów np. o czasie pracy i konieczności wymiany ostrzy.

Last edited:

vwir

Pionier e-mobilności
Zintegrowałem swoją z HA i... nie używam tej integracji. Powód jest prosty - oryginalny soft od Worxa mi po prostu wystarcza. Gdy jest deszcz to zajeżdża do bazy i opóźnia koszenie (kosiarka ma czujnik deszczu), wyświetla notyfikacje gdy kosiarka utknie lub ktoś ją przewróci, można ją ręcznie wystartować bądź zatrzymać z aplikacji. Ma logi i statystyki z czasem ostrzy, z czasami koszenia, czasami ładowania i ch... wie co jeszcze.

Odnośnie zakupów - masz konto firmowe czy prywatne? Ja mam dwa i na prywatne normalnie sprzedają z podatkiem a na firmowe idzie netto.

Michal

Moderator
Może się tak to skończyć, że zintegruję i nie użyję, ale dać się da, a to jednak całkiem fajna opcja.

No właśnie jakoś dziwnie to wszystko, bo kiedyś jak kupowałem tam telefon, to wprowadziłem NIP ale w pole adresu ale wtedy normalnie zapłaciłem z VATem niemieckim i zaksięgowałem jakoś tę FV u mojej księgowej.
Nie jest to konto Amazon Business.

Last edited:

krzyss

Pionier e-mobilności
Wrzucam wątek, bo śmiecę w innych, a interesuje mnie temat i może inni coś ciekawego tutaj znajdą.

Trafiła się niezła promocja na amazon.de:
WORX WR167E M700 PLUS
(link afiliacyjny)
675 EUR (3120 zł) ale amazon.de sprzedaje do PL bez VAT, więc wyszło 567 EUR (2620 zł).
Wie ktoś może czy przyjdzie mi ten VAT płacić w PL - nie kupowałem tak jeszcze?

Dodam, że kosiarka ma integrację z Home Assistant, co pozwoli na fajne automatyzacje kiedy np. pada, ma padać, albo dzieją się inne ciekawe rzeczy. Powinienem mieć też możliwość wysyłania sobie alertów np. o czasie pracy i konieczności wymiany ostrzy.
Masz do konta podany nip firmowy wiec vat musisz odprowadzic u nas.
I nie da sie tego odkrecic. Wykasowanie nipu z konta mozliwe tylko przez kontakt z supportem.
Latwiej odeslac i zamowic na inne konto w amazonie :) ja tak musialem zrobic, bo mi maszynka do golenia weszla na stan firmy ;)

Michal

Moderator
No to wsadzę w działalność jako przygotowanie do zmiany profilu - przygotowując i testując system smart home. Robiłem tak już wielokrotnie.

vwir

Pionier e-mobilności
Chyba, że przekonasz US, że kosiarka do trawy jest absolutnie niezbędna do prowadzenia działalności. Bez niej klienci nie przedarliby się przez busz do Twoich drzwi.

Edit: Twoje tłumaczenie brzmi rozsądniej, aczkolwiek jest mniej fantazyjne.

PawelGDZ

Posiadacz elektryka
Chyba, że przekonasz US, że kosiarka do trawy jest absolutnie niezbędna do prowadzenia działalności. Bez niej klienci nie przedarliby się przez busz do Twoich drzwi.

Edit: Twoje tłumaczenie brzmi rozsądniej, aczkolwiek jest mniej fantazyjne.
ja do warsztatu kupowałem zmywarkę do naczyń, 4 kontrole miałem, podejrzenia o wyłudzanie VATu, maile, zdjęcia, telefony itp

ale kosiarki i tak ze 2 takie bym przytulił...
taka 700 to na jaki realnie teren? bo ja właśnie mam 700-800m2 do koszenia z rabatami w środku trawnika ale to chyba bardziej wydłuża trasę kosiarce aniżeli można by odliczyć powierzchnię do koszenia

wkopujecie linie czy wbijacie?

Michal

Moderator
Ja kupuję na jakieś 500m2 tak naprawdę ale jak sprawdzam taki dedykowany pod 1000m2 i tak ma taką samą baterię. Dopiero seria L ma większą szerokość cięcia ale też baterię 4Ah.
Dla mnie istotny wydawał się też ten "PLUS", bo będę mógł opłukać kosiarkę ze wszystkich stron wężem żeby ją wyczyścić - inne tego nie mają.

Sprawdź sobie ile masz realnie trawnika na polska.e-mapa.net - wybierz w warstwach ortofotomapę (najlepiej hi-res) i zmierz sobie po kliknięciu linijki. Ja działkę mam prawie 1000m2 i tak celowałem wcześniej z kosiarką, a po zmierzeniu okazało się, że mam niecałe 500m2 trawnika, a reszta to zabudowania, kostka, drzewa i krzaki jakieś :p
1694428185388.png

Przewód zamierzam wbijać - nie chce mi się bawić we wkopywanie, a podobno po jednym sezonie i tak nie da się go nawet znaleźć.

Last edited:

vwir

Pionier e-mobilności
ja do warsztatu kupowałem zmywarkę do naczyń, 4 kontrole miałem, podejrzenia o wyłudzanie VATu, maile, zdjęcia, telefony itp

ale kosiarki i tak ze 2 takie bym przytulił...
taka 700 to na jaki realnie teren? bo ja właśnie mam 700-800m2 do koszenia z rabatami w środku trawnika ale to chyba bardziej wydłuża trasę kosiarce aniżeli można by odliczyć powierzchnię do koszenia

wkopujecie linie czy wbijacie?
U mnie wersja na 700m2 obskakuje około 850m2. Daje radę. Gdy kupowałem to tak naprawdę wersja M500 od M700 różniła się tylko tym, że M500 ma trzy noże tnące a M700 ma 4 noże tnące. Poza tym bateria, silniki i ogólnie konstrukcja dokładnie taka sama.

Michal

Moderator
Obecnie 700 ma baterię 4 Ah, a 500 2Ah, a różnica w cenie to 50 EUR - moim zdaniem warto dopłacić. Mniej cykli = mniejsze zużycie baterii ;)

Last edited:

Najnowsze dyskusje