Kosiarka autonomiczna / robot koszący

Wrzucam wątek, bo śmiecę w innych, a interesuje mnie temat i może inni coś ciekawego tutaj znajdą.

Trafiła się niezła promocja na amazon.de:
WORX WR167E M700 PLUS
675 EUR (3120 zł) ale amazon.de sprzedaje do PL bez VAT, więc wyszło 567 EUR (2620 zł).
Wie ktoś może czy przyjdzie mi ten VAT płacić w PL - nie kupowałem tak jeszcze?

Dodam, że kosiarka ma integrację z Home Assistant, co pozwoli na fajne automatyzacje kiedy np. pada, ma padać, albo dzieją się inne ciekawe rzeczy. Powinienem mieć też możliwość wysyłania sobie alertów np. o czasie pracy i konieczności wymiany ostrzy.

Last edited:

Michal

Moderator
No właśnie też mi wczoraj przyszła do głowy wertykulacja i jak nie dojdę do krawędzi, to będę miał krawędzie z mchu.
Wychodzi na to, że jednak wkopię kabel. Widzę, że można wynająć maszynę za 300 zł albo usługa wkopania za 500 zł.

Bronek

Pionier e-mobilności
Na 8 lat wertykulacje robilem i, trzeba uważać , kable porzeywane się złącza specjalnym kostkami z żelem. Ale raz wymieniałem i kilka razy zmieniałem kształt .Bo ogród sie zmieniał i ubywalo trawnnik przybywaly kwiatki sratki itp.

Wkopanie powoduje że nie da sie zmienić obszaru koszenia. A gdy kabelek zarośnie tylko trawą to delikatnie dwoma np, haka, i z drutu się go przemieści

Zresztą położenie nowego kabla a zaczynałem od ok 900m2 mam z 500? To pikuś.
Mam bardzo skomplikowany areał drzewa i wyspy są objęte pętlami.
Nie jestem za wkopywaniem w młodym ogrodzie rozwojowym!

Ps.
To jeden z lepszych zakupów. Jak słyszę pierdzenie spalinowek lub jęki elektrycznych na kablu to żenada. U mnie jezdzi codziennie z 4 godzinki
Ps. psa
Polecam tez odkurzacz z mopem i stacja jego mycia i opróżnienia worka.
Przy, zwierzakach itp warto plus widomo Pani.. z, raz w tygodniu np dla pucu...
Np Roborck

Last edited:

Michal

Moderator
Wiadomo, że za 200 zł nie będę tego robił sam.

Młody to ten ogród był 15 lat temu ;)
Jedyna zmiana jaka może w nim dojść to podniesiony ogród warzywny ale wtedy też chyba po prostu postawie skrzynie i nawet nie będę ich wykluczał z koszenia - kosiarka się odbije.

Bronek

Pionier e-mobilności
Jest postępy
Na początku czlowiek to przeżywa obserwuje jak ładowanie elektryka aktualizuje oprogramowanie itp... , potem nawet na telefon nie spojrzy jak gdzieś wjedzie na zabawke itp. Ale gdy mialem chorego psa co walił kupy większe od siebie i kilkoma dziennie, to poranny obchód byl obowiazkowy, a itak kosiaarka byla cala w g.. Normalka nic wielkiego

Najgorzej jak nawali kosiarka, to wtedy, sie dopiero okazuje co straciliśmy. Gdybym 2 tygodnie temu wiedzoal o tej promocji., jak nic bym kliknął i nie kupowal interwencyjnie tej za 800 używki, chodzilo ze musi byc ta sama baza, bo nie wiedziale gdzie problem. A tak pewnie polata u mnie znow kilka lat.

Michal

Moderator
Jeśli nie korzystaliście, to polecam portal pepper.pl. Można dużo ciekawych okazji trafić, choć większość to oczywiście niepotrzebne bzdety albo kabanosy w kerfurze w Trypiździszkach...
Ja zaglądam tam raczej jak czegoś szukam, ewentualnie jeśli widzę, że bywają jakieś promocje, to odkładam zakup na trochę później i dodaję sobie tam alert. Tutaj akurat wszedłem szukać kosiarki i była, to zamówiłem.
W sumie, ostatnie 3 kosiarki przez ten portal kupiłem :)
Ostrzegam - można pół dnia tam zmarnować przeglądając nowe oferty co chwilę.

Ps. Oczywiście linki mają afiliacyjne i coś tam zarabiają na polecanych ofertach.