Kosiarka autonomiczna / robot koszący

Wrzucam wątek, bo śmiecę w innych, a interesuje mnie temat i może inni coś ciekawego tutaj znajdą.

Trafiła się niezła promocja na amazon.de:
WORX WR167E M700 PLUS
675 EUR (3120 zł) ale amazon.de sprzedaje do PL bez VAT, więc wyszło 567 EUR (2620 zł).
Wie ktoś może czy przyjdzie mi ten VAT płacić w PL - nie kupowałem tak jeszcze?

Dodam, że kosiarka ma integrację z Home Assistant, co pozwoli na fajne automatyzacje kiedy np. pada, ma padać, albo dzieją się inne ciekawe rzeczy. Powinienem mieć też możliwość wysyłania sobie alertów np. o czasie pracy i konieczności wymiany ostrzy.

Last edited:

Jaceq

Pionier e-mobilności
baza do kosiarki to must-have czy może sobie na deszczu cały sezon siedzieć?
te z amazona to refurbished czy neu?
U mnie stoi na deszczu i nic się nie dzieje..

Michal

Moderator
Baza być musi, bo tam kosiarka się ładuje, a Ty chyba pytasz o daszek - ja nie planuję, bo bez niego skąd ma wiedzieć, że padało / osiadła rosa...
Nie ma nigdzie na stronie produktu informacji ani o tym, że nowa, ani o odnawianiu.
Ta, którą ja kupuję (WR167E) z linka w początkowym poście jest bezpośrednio od WORX z pełną gwarancją + rok dodatkowej jak zarejestrujesz u nich zakup, więc chyba nowa.

Jedzie już do mnie ale nie wiem kiedy dojedzie, bo to poczta polska i śledzenie się urywa na granicy 12.09.2023 (zamówiona 11.09.2023) :p

Bronek

Pionier e-mobilności
Baza jak jest na deszczu, to kosiarka nie wyjedzie jak pada. Inaczej z daszkiem, wtedy wyjedzie i po pewnym czasie wróci. Do tego ruszy gdy nie pada, a trawa jest jeszcze bardzo mokra
Ja zrobilem daszek ale z dziurką i lejkiem nad czujnikiem deszczu. Syf i liście nie lecą, a jak pada to kapie na czujnik.
W menu ustawiamy ile ma czekać po deszczu aż trawka podeschnie. Ale u mnie jeździ zaraz po, deszczu, najwyżej potem raz na jakiś czas ją wywrócę i oczyszczę z przyklejonej trawy.

Last edited:

Michal

Moderator
Udało mi się upewnić, że kosiarki są nowe - po kliknięciu w powyższy link można po lewej wybrać filtr Stan" "nowe" - to raczej oznacza, że kosiarki nie są odnawiane.

skyactivwalker

Pionier e-mobilności
Baza jak jest na dezszu to kosiarka nie wyjedzie jak pada. Inaczej z daszkiemm, wyjedzie i po pewnym czasie wróci. Domtego ruszy gdy nie pada a trawa jest jeszcze bardzo mokra
Ja zrobilem daszek ale z dziurką i lejkiem nad czujnikiem deszczu. Syf i liście nie lecą, a jak pada to kapie na czujnik.
W menu ustawiamy ile ma czekać po deszczu aż trawka podeschnie. Ale u mnie jeździ zaeaz po, deszczu, najwyżej potem raz na jakiś czas ją wywrócę i oczyszczę z przyklejonej trawy.
Tak się spodziewałem że @Bronek jakąś dziurkę wykorzysta… u mnie kosiarka stoi pod daszkiem. Jak pada to wyjedzie i wróci.

Michal

Moderator
1000 m2 ma chyba baterie 5Ah ale z kolei nie ma wersji plus, więc nie będziesz mógł jej od spodu czyścić wodą z węża. Masz faktycznie 700 m2 trawnika czy działki w sumie z domem itp? Zmierzyłem sobie trawnik tak jak opisywałem?

Bronek

Pionier e-mobilności
Nie ma wielkiego znaczenia 700 a 1000. Godzinke dłużej pojezdzi albo jeden cykl więcej
Te mniejsze mają 3 noże wieksze cztery ale tarcze sama zamienne. Np wsadziłem ze swojej dużej starej tarcze (4) do mniejszej, zamieniajac 3 na 4ry. Do tego jest cichsza i lata na starej baterii to ok 1,20h. Nowa bateria jest jeszcze w tej psutej i tu 2,5 h jazdy. Ale to wsio rybka. Juz dawno mi sie znudziło patrzenie w aplikację, sterowanie itp. A to że nie ma wifi mi kompletnie nie przeszkadza, nawet daty nie ustawilem., tylko wielkość na 700m2 i sama sobie lata jak chce.. Tą lepszą wyślę w zimie do remontu bo szkoda tworzyć śmiecie z powdu jakiegoś zerwanego kabelka

Michal

Moderator
Faktycznie M700 plus vs L1000 różnią się jeszcze szerokością cięcia 18 vs 20 cm ale bateria jednak taka sama 4Ah :)

PawelGDZ

Posiadacz elektryka
1000 m2 ma chyba baterie 5Ah ale z kolei nie ma wersji plus, więc nie będziesz mógł jej od spodu czyścić wodą z węża. Masz faktycznie 700 m2 trawnika czy działki w sumie z domem itp? Zmierzyłem sobie trawnik tak jak opisywałem?
dzięki za sugestie!
mierzę to na geoportalu mojego miasta, tam są udostępnione ortomapy gugik z 2022 roku w dobrej jakości
trawnika mam 660 po dojęciu placu z kostki brukowej wewnątrz, ale na tym trawniku mam rabaty, drzewka itp oddzielone ekobordami - wyjdzie mniej koszenia, ale trasa kosiarki przez to chyba trochę się wydłuży
skoro obie mają te same baterie to sprawa jasna, biorę M700 plus :D
lubię kupić raz a dobrze, znajomi doradzają mi, że warto przewymiarować kosiarkę stąd myśl o 1000m2