Kosiarka autonomiczna / robot koszący

Wrzucam wątek, bo śmiecę w innych, a interesuje mnie temat i może inni coś ciekawego tutaj znajdą.

Trafiła się niezła promocja na amazon.de:
WORX WR167E M700 PLUS
675 EUR (3120 zł) ale amazon.de sprzedaje do PL bez VAT, więc wyszło 567 EUR (2620 zł).
Wie ktoś może czy przyjdzie mi ten VAT płacić w PL - nie kupowałem tak jeszcze?

Dodam, że kosiarka ma integrację z Home Assistant, co pozwoli na fajne automatyzacje kiedy np. pada, ma padać, albo dzieją się inne ciekawe rzeczy. Powinienem mieć też możliwość wysyłania sobie alertów np. o czasie pracy i konieczności wymiany ostrzy.

Last edited:

skyactivwalker

Pionier e-mobilności
Dołączam do użytkowników WORXa :) Mam tego dziada na 1000m2 od 2 lat. Sprawdza się świetnie. Nie trzeba wkopywać kabla bo po kilku miesiącach tak poprzerasta że nie widać. Dokupiłem metalowe koła/kolce i zakończył się problem zakopywania i buksowania kół. Jestem bardzo zadowolony. Na aliexpress są fajne i tanie nożyki, wymieniam co 4 tygodnie :)

vwir

Pionier e-mobilności
Te z ali są do bani, przynajmniej z mojej perspektywy. Albo może złe kupowałem. Tak czy inaczej po 4 tygodniach u mnie były całe postrzępione i słabo kosiły, trawa była poszarpana a nie skoszona. Wróciłem do kupowania oryginalnych, bo trafiły się w akceptowalnej cenie (79pln za 12 sztuk, jedno opakowanie wystarcza u mnie na ponad rok). Oryginalne faktycznie mogłem z czystym sumieniem obracać dopiero po 4 tygodniach.

consigliero

Pionier e-mobilności
To mnie wychodzi podobnie, chociaż specjaliście wyszło 100 więcej.

Attachments

• IMG_0819.png
    IMG_0819.png
    836 KB · Liczba wyświetleń: 61

Bronek

Pionier e-mobilności
Mam Vorxa od 8 lat dokupilem drugą używkę Dziala na drugiej baterii
W pierszym tydzień temu cos padlo, bo nie chce sie ładować nie czyta bazy. Do naprawy pewnie kable w maszynie sie poprzecierały. Jest serwis, raz wyslalem do diagnozy. Szybko i sprawnie. Teraz baterie itp są w normalnej cenie
Ten drugi bez wifi lata za 800zł z bazą. Juz takich nie robią wsadzilem tarcze nozami z czterema ze starej, bo ta miala trzy.
Polecam bo Vorx kiedyś egzotyk teraz w kosiarkach chyba lider i w rozsądnych cenach.
Pierwszą kupiłem nową za 2500 + teraz 800 + 175 serwis+ bateria 170. Stare czasy! Te ceny juz nie wrócą

Cena w tej promocji jest znakomita jak za nową fajną kosiarkę
Akcja z dzisiaj
tempFileForShare_20230911-215126_copy_787x239.jpg

Last edited:

Jaceq

Pionier e-mobilności
Może się tak to skończyć, że zintegruję i nie użyję, ale dać się da, a to jednak całkiem fajna opcja.

No właśnie jakoś dziwnie to wszystko, bo kiedyś jak kupowałem tam telefon, to wprowadziłem NIP ale w pole adresu ale wtedy normalnie zapłaciłem z VATem niemieckim i zaksięgowałem jakoś tę FV u mojej księgowej.
Nie jest to konto Amazon Business.
Nie trzeba mieć Amazon Business, wystarczy, że masz podpięty europejski NIP pod konto. Wówczas Amazon traktuje zakupy jako "na firmę" i sprzedaje Ci netto (żeby tego VAT-u później nie oddawać do polskiego US). Mam dokładnie tak samo na koncie w Amazon. Teraz masz opcje już tutaj przedstawione. Najprostsza i wg mnie najlepsza to znaleźć sensowny powód wprowadzenia tego zakupu do firmy ;-) Możesz mieć powód do używania go, możesz chcieć go rozmontować w celu poznania technologii itp.

Jaceq

Pionier e-mobilności
Latwiej odeslac i zamowic na inne konto w amazonie :) ja tak musialem zrobic, bo mi maszynka do golenia weszla na stan firmy ;)
E no, przecież maszynkę do golenia to dość prosto można uargumentować. Prezes/Właściciel swoim wizerunkiem i gładką twarzą zachęca bądź zniechęca klientów.. Jest to bardzo niewielki koszt w kontekście potencjalnych przychodów a nawet przyszłości firmy! ;-)

Jaceq

Pionier e-mobilności
Zintegrowałem swoją z HA i... nie używam tej integracji. Powód jest prosty - oryginalny soft od Worxa mi po prostu wystarcza. Gdy jest deszcz to zajeżdża do bazy i opóźnia koszenie (kosiarka ma czujnik deszczu), wyświetla notyfikacje gdy kosiarka utknie lub ktoś ją przewróci, można ją ręcznie wystartować bądź zatrzymać z aplikacji. Ma logi i statystyki z czasem ostrzy, z czasami koszenia, czasami ładowania i ch... wie co jeszcze.

Odnośnie zakupów - masz konto firmowe czy prywatne? Ja mam dwa i na prywatne normalnie sprzedają z podatkiem a na firmowe idzie netto.
Co prawda mam Ambrogio (obecnie zdaje się ZTS), ale mam dokładnie takie same przemyślenia. To jest właśnie super w robocie koszącym. Wszystko się robi samo i nie trzeba robić NIC :) No, chyba że czasem gdzieś utknie bo np. pies wykopie dziurę. Ale wtedy przychodzi powiadomienie na telefon i trzeba go ratować.. Swoją drogą to jest jeden z lepszych zakupów. W pierwszych tygodniach po uruchomieniu siadałem na tarasie z piwem i "kosiłem", tzn. przyglądałem się jak mu ładnie idzie :)

krzyss

Pionier e-mobilności
E no, przecież maszynkę do golenia to dość prosto można uargumentować. Prezes/Właściciel swoim wizerunkiem i gładką twarzą zachęca bądź zniechęca klientów.. Jest to bardzo niewielki koszt w kontekście potencjalnych przychodów a nawet przyszłości firmy! ;-)
Moja ksiegowa twierdzila ze te oszczednosci 200zl
Na podatkach nie sa warte ewentualnych problemow :)

ducarider

Posiadacz elektryka
Ja mam od 6 lat Automowera 315X. Kosi 500 m trawnika. Kable miałem na wierzchu ale polecam wkopać od razu. Są specjalne urządzenia. Pierwsza wertykulacja trawnika i kable były powyrywane.