Wallbox Zappi MyEnergi do nadprodukcji z instalacji fotowoltaicznej (PV) i nie tylko ...

PortoBis

Zadomawiam się
Długo szukałem odpowiedniej ładowarki, która dopasuje moc ładowania samochodu do nadprodukcji z instalacji PV oraz by była prosta w montażu i podłączeniu bez dodatkowego licznika w tablicy rozdzielczej. Więc jestem już po próbach z nowym Wallbox Zappi zainstalowanym w instalacji z PV. Mogę polecić ładowarkę Zappi-2H22TB-T, która ma wszystko co trzeba w komplecie do 3F (przekładniki), opcjonalnie również przekładniki "bezprzewodowe z Harvi" i jest bardzo prosta w montażu i przyłączeniu. Ładowarka ma ogarniętą kontrolę mocy ładowania w zależności od nadwyżki mocy instalacji fotowoltaicznej lub wiatrowej. Pracuje niezależnie od typu zainstalowanego falownika i/lub magazynu energii. Ten model ładowarki jest trójfazowy o mocy maks. 22 kW. Minimalne ładowanie 3F-4,2 kW, 1F-1,4 kW. Fazy mogą się przełączać automatycznie. Trzy typy pracy: Fast (maksymalna moc), ECO (instalacja PV+dobieranie energii z sieci), ECO+ (tylko nadwyżka z instalacji PV). Kabel ładujący Typ 2 ma 6,5 m. Ma oczywiście ograniczanie mocy eksportu, Ekran LCD, WiFi i LAN i wiele innych....
Oto jak w praktyce wyglądało ekologiczne "darmowe" ładowanie 49,7 kWh do Tesli ze słońca (czerwony wykres od godz. 8.00-18.00) przy produkcji dziennej PV ok. 56,0 kWh (zielona linia):
energia-i-moc(6).jpegIMG_9852.jpg
Typoszereg ładowarek Zappi:
Jednofazowe 7 kW (1xCT) Trójfazowe 22 KW (3xCT)Specyfikacja
ZAPPI-2H07UW-TZAPPI-2H22UW-TKolor szaro/biały. Gniazdo typ 2
ZAPPI-2H07UB-T ZAPPI-2H22UB-TKolor szaro/czarny. Gniazdo typ 2
ZAPPI-2H07TW-TZAPPI-2H22TW-TKolor szaro/biały. Kabel ładujący 6,5 m
ZAPPI-2H07TB-TZAPPI-2H22TB-TKolor szaro/czarny. Kabel ładujący 6,5 m
Harvi-65A3P - opatentowane urządzenie bez zasilania, przesyłające bezprzewodowo sygnał z przekładników CT do Zappi, Eddi, Libbi

Last edited:

nabrU

Moderator
Zappi jest jedną z najpopularniejszych EVSE w UK (szczególnie dla tych, którzy preferują ładowanie 'ze słońca'). W ogóle MyEnergi robi ciekawe rzeczy i warto zerknąć na ich stronę.

zibizz1

Pionier e-mobilności
Czyli w zestawie jest 6 przekładników przewidujących które podłączą się do ładowarki(2x3)? Lub jakieś ustrojstwo które potrafi wysłać z nich sygnał bezprzewodowo, zgadza się? Jeden zestaw chyba trzeba zamontować w tablicy rozdzielczej a drugi na przewodach falownika.(w przypadku gdy mamy sytuację jak na ekranie ładowarki). Zgadza się?

nabrU

Moderator
@zibizz1
Wystarczy tylko po jednym przekładniku CT na faze (czyli tutaj 3)
Masz tu pełny manual i jest tam schemat jak podłączyć:

@PortoBis
Tylko nie pochwaliłeś się ile taki Zappi kosztuje, bo wszystko 'cacy' ale jak się koledzy dowiedzą, że to kosztuje 2 x tyle co Tesla Wall Connector to zainteresowanie spadnie ;)

P.S. A dlaczego model 22kW? Masz przyłącze min. 32A na fazę?

zibizz1

Pionier e-mobilności
Na obrazku w instrukcji jest jeden CT tuż za licznikiem dostawcy energii i jeden opcjonalny przy falowniku żeby wiedzieć jaka jest produkcja. Ale rzeczywiście produkcja niej jest potrzebna żeby ładować nadwyżką a tylko jeśli chcemy wiedzieć jaka jest autokonsumpcja.

PortoBis

Zadomawiam się
W komplecie z trójfazowym Zappi 22 kW są trzy przekładniki CT. W zestawie z jednofazowym Zappi jest jeden przekładnik CT. Podłącza się je na kable na wyjściu z domu/obiektu zaraz przy głównym liczniku. Tak aby monitorowały import/export. CT mają dwużyłowy przewód długości 5 m. Możemy przedłuzyć skrętką do 100m podłączając parami 3xCT, potem podłączamy skrętkę do Zappi (po zastosowaniu Harvi można to zrobić bezprzewodowo do Zappi, gdy nie chcemy przewodowo podłączać 3xCT). Nic więcej nie jest potrzebne do normalnego działania Zappi. Jeżeli jednak chcemy dodatkowo widzieć informację o produkcji PV (jak na pierwszym Foto) to trzeba opcjonalnie taki zestaw 3xCT + Harvi dokupić. Poniżej poglądowy schemat dla instalacji 3F z dwoma falownikami i magazynem energii.

Dziwne ale Tesla Wall Connector nie ma funkcji dopasowywania się do produkcji PV. Ma, ale działa tylko z Powerwallem (mam nadzieję, że pracują nad tym). Trójfazowy Chińczyk Feyree 11kW za ok. 800 zł też tego nie ogarnia. Chcę jeździć "ekologicznie" a to na początku kosztuje :unsure:. Zappi kosztowała mnie 2/3 rocznego ubezpieczenia samochodu :sleep:.

Planując jakiś czas temu zakup elektryka i montując PV zamówiełem moc przyłączeniową 25 kW i główne zabezpieczenia 40A. W garażu linia 3F 32A. Ponieważ nie każdy ma taki dostęp do sieci to moc Zappi można dopasować "w dół" do mocy przyłączeniowej obiektu np 11kW.
Podlaczenie_3F.jpg

Last edited:

zibizz1

Pionier e-mobilności
Dokładnie, chodziło mi o to że bez tego dodatkowego zestawu przekładników nie da sie wyświetlić produkcji, ile zużywa dom i policzyć autokonsumpcji, a na ekraniku to było.
Zappi kosztuje w PL 6tys PL
Jak ktoś ma tylko falownik Froniusa to taniej wyjdzie Wattpilot(4tys) i Smart meter(1tys)
1694587164533.png
Jak ktoś ma jeszcze jeden falownik innej firmy to trzeba by dołożyc kolejny licznik w trybie generator. Liczniki łączy się przewodem z falownikiem (Modbus) Pokazuje tylko jako alternatywne rozwiązanie
1694587593944.png

daniel

Señor Meme Officer
Dziwne ale Tesla Wall Connector nie ma funkcji dopasowywania się do produkcji PV. (mam nadzieję, że pracują nad tym).
Ma, ale działa tylko z Powerwallem. Znając zamiłowanie do zamkniętego ekosystemu to prędko się nie doczekamy tej funkcjonalności. Dodatkowo ostatnia generacja nie ma elektrycznego wejścia do ograniczenia mocy tylko działa po wifi, a z tego co mi wiadomo to jeszcze nikt nie rozpracował protokołu.

Jaceq

Pionier e-mobilności
Też rozważałem Zappi ale jak policzyłem to w moim przypadku różnica w cenie zwróciła by się za jakieś 20 lat.. Mam PV na starych zasadach więc nadprodukcja mnie tak bardzo nie boli. Samo rozwiązanie po bliższym zaznajomieniu bardzo mi się podobało. Fajnie, że myślą szerzej i mają jeszcze automatykę do ciepłej wody, ogrzewania itp. Może jeszcze do nich wrócę..

PortoBis

Zadomawiam się
Też rozważałem Zappi ale jak policzyłem to w moim przypadku różnica w cenie zwróciła by się za jakieś 20 lat.. Mam PV na starych zasadach więc nadprodukcja mnie tak bardzo nie boli.
Nieprawda, Zappi zwróci się szybciej "Dotychczasowi beneficjenci fotowoltaiki pozostają przy systemie opustów przez 15 lat od momentu podłączenia instalacji PV do sieci." Ale zwróci się również z powodu zabezpieczeń jakie posiada, szybkości ładowania i funkcjonalności oraz wygody użytkowania.
p.s. Kiedy zwróci się Tesla?