Wallbox Zappi MyEnergi do nadprodukcji z instalacji fotowoltaicznej (PV) i nie tylko ...

Michal

Pionier e-mobilności
Rachunek jest bardzo prosty więc podaję na przyszłość:
dla 3f mamy 3 x napięcie x prąd,
co przy 230V i 4A daje: 3 x 230 V x 4A = 2,76 kW

vwir

Pionier e-mobilności
Co - dodam - jest niezgodne ze standardem. Standard specyfikuje 6A jako minimalne natężenie prądu.

Michal

Pionier e-mobilności
Tesla pozwala na 5A z aplikacji/auta, a poprzez API można zejść nawet do 1A :D
Ps. Specyfikacja wydaje się głupia, skoro przy przejściu na ładowanie 1f, żeby obsłużyć mniejsze moce, ludzie mają straty po 10-20% (sam chyba o takich kiedyś pisałeś).

vwir

Pionier e-mobilności
Straty generuje niższa moc, a nie przejście na 1f. Innymi słowy 6A na 3f da takie same straty jak 18A na 1f.

Tak naprawdę "under the hood" w ładowarce trójfazowej masz trzy niezależne moduły jednofazowe. Podczas ładowania jednofazowego są one łączone równolegle. Podczas ładowania trójfazowego są rozłączone i każdy przyporządkowany osobnej fazie. Dzięki takiemu łączeniu modułów możesz ładować 1f 32A nawet wtedy gdy masz ładowarkę 3f 11kW (16A na fazę). Więc z punktu widzenia samochodu i strat to wszystko jedno czy mu właśnie podałeś 1f 18A czy 3f 6a - i tak w ładowaniu biorą udział trzy moduły, po 6A na moduł (w niektórych autach dwa moduły, po 9A na moduł).

Michal

Pionier e-mobilności
No nie do końca, bo porównywaliśmy to kiedyś (nie chce mi się szukać wątku) i wychodziło na to, że Twoje ładowanie 1f około 5kW generowało straty coś około 13%%, a moje 5kW około chyba 3%.
Nie widzę powodu żeby ładowanie niską mocą miało generować znacząco wyższe straty. Mniejsze prądy, to mniejsze straty cieplne. Przecież nie mówimy chyba o tym, że Tesla ciągnie jakieś 100W na działanie podczas ładowania, co stanowi jakieś 2% przy 5kW i 1% przy 10kW. Ja tylko tutaj widzę różnicę.

vwir

Pionier e-mobilności
Ale przecież porównywaliśmy inne auta. Różne auta mają różne straty. Przetwornice AC->DC są różne i różnie zachowują się pod różnymi obciążeniami. Jeśli są projektowane na 16A a dasz im 6A to sprawność może być znacznie niższa. Poza tym nie do końca chce mi się wierzyć w 100W strat podczas ładowania - nie uruchamiane są na przykład wentylatory w chłodnicy? Nie jest uruchamiana pompka obiegowa cieczy? O całej elektronice sterujące i BMS-ie nie wspomnę. Do tego przetwornica DC->DC ładująca akumulator 12V. To nie są pojedyncze waty. Standardowy wentylator chłodnicy w spaliniaku to kilkadziesiąt-kilkaset watów, w elektryku dużo słabszy nie będzie. Pierwszy lepszy przykład, 220W: https://intercars.pl/produkty/470893-wentylator-chlodnicy-thermotec-d8w022tt

Michal

Pionier e-mobilności
Pisząc o 100W na działanie miałem na myśli komputer pokładowy Tesli. Reszta oczywiście też może ale nie musi działać. Nie wiem czy przy ładowaniu prądem 5A, czyli mocą ~3,5kW coś ma się jeszcze włączać. Przecież leaf nie miał pompek i chłodnicy, a jakoś się ładował. Nie wiem czy nawet przy 11 kW, coś tam będzie wyło - nie kojarzę, żebym słyszał wentylator kiedykolwiek przy aucie ładującym się na AC.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Przy PV poniżej 6KWp gdy chcemy ładować wyłącznie ze słońca to mamy margines/zapas (4600W) czyli na każdej fazie jakieś 1530W zapasu, gdyż ładowarka wystartuje od 467 W na fazie w trybie jednofazowym.
Rozpatrzmy taki przypadek:
Tryb ECO+ ładowanie tylko ze słońca, falownik 6kWh, na fazę daje 2kWh, obciążenie wychodzące z domy każdej fazy to około 750W. Czyli całkowite to 2250W. Czy Zappi wystartuje? Każda z faz ma po 1250W, zappi potrafi mostkować fazy i ładować 1 fazowo z mocą min 1.4kWh?

Rozumiem, że w trybie ECO i pozostałych brakujące kW dociągnie sobie z sieci i będzie wybierało najmniej obciążoną fazę.
Tej wartości progowej startu od ok. 467 W nie przeskoczy żadna ładowarka
O co chodzi z tymi 467W poza tym że jest wynik dzielenia 1.4kWh/3?

@PortoBis mam nadzieje, że nie odbierasz tego jako jakiś hejt, po prostu chcę się dowiedzieć jak to działa i może czegoś douczyć czego sam nie wiem.

vwir

Pionier e-mobilności
Pisząc o 100W na działanie miałem na myśli komputer pokładowy Tesli. Reszta oczywiście też może ale nie musi działać. Nie wiem czy przy ładowaniu prądem 5A, czyli mocą ~3,5kW coś ma się jeszcze włączać. Przecież leaf nie miał pompek i chłodnicy, a jakoś się ładował. Nie wiem czy nawet przy 11 kW, coś tam będzie wyło - nie kojarzę, żebym słyszał wentylator kiedykolwiek przy aucie ładującym się na AC.
Nawet leaf załącza wentylator i pompkę. Nie cały czas, tylko w razie potrzeby. W leafie masz chłodzenie cieczą ładowarki.
Tak czy inaczej: w leafie sprawdzałem straty (tylko ładowanie jednofazowe, bo innego nie ma) i podczas ładowania 32A straty były dużo niższe niż podczas ładowania 10A. Różnice nie były rzędu kilku procent, tylko 2-3 krotne (nie pamiętam dokładnych wartości). To samo auto, ta sama ilość faz, ten sam wallbox, tylko natężenie prądu inne.

Edit: proszę bardzo, przyda się: https://www-adac-de.translate.goog/...l=auto&_x_tr_tl=en&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=wapp

Tabelka dla leniwych:
1694611035778.png

Żeby nie było, że znowu offtop robię: warto wziąć pod uwagę ten fakt podczas wyliczania, czy ładowanie z mniejszą mocą prosto ze słońca nam się opłaca i jaki jest zwrot z inwestycji w wallbox, który potrafi robić takie rzeczy. Może się okazać, że (jak na przykład w Zoe) różnica jest rzędu 15% i równie dobrze możemy oddać 20% do zakładu energetycznego i wielkiej różnicy nie będzie.

Last edited:

lookash_c

Pionier e-mobilności
Co - dodam - jest niezgodne ze standardem. Standard specyfikuje 6A jako minimalne natężenie prądu.
Standardy standardami, ale w Twingo ładowanie 3f 6A nie startuje. W Niro owszem tak.

daniel

Pionier e-mobilności
Żeby nie było, że znowu offtop robię: warto wziąć pod uwagę ten fakt podczas wyliczania, czy ładowanie z mniejszą mocą prosto ze słońca nam się opłaca i jaki jest zwrot z inwestycji w wallbox, który potrafi robić takie rzeczy. Może się okazać, że (jak na przykład w Zoe) różnica jest rzędu 15% i równie dobrze możemy oddać 20% do zakładu energetycznego i wielkiej różnicy nie będzie.
Można byłoby ładować się z pełną mocą PWMem. Tylko trzeba by mieć dobrą prognozę tego ile wyprodukuje instalacja w ciągu danej godziny. Wtedy wykorzystujemy godzinne bilansowanie.
Baterii chyba nie robi nic takie włączanie i wyłączanie ładowania? Zakładam, że nie trzeba się podgrzewać do ładowania.

PortoBis

Zadomawiam się
Tryb ECO+ ładowanie tylko ze słońca, falownik 6kWh, na fazę daje 2kWh, obciążenie wychodzące z domy każdej fazy to około 750W. Czyli całkowite to 2250W. Czy Zappi wystartuje? Każda z faz ma po 1250W, zappi potrafi mostkować fazy i ładować 1 fazowo z mocą min 1.4kWh?
W typ przypadku w trybie eco+ (AUTO), jeśli masz dostępną nadprodukcję na każdej fazie 1250W (razem 3750W) Zappi wystaruje jednofazowo i będzie ładowało z dostępną nadprodukcją 3750W. Pilnując aby eksport wynosił "0". Będzie tak ładowało aż nadprodukcja nie wzrośnie do 4200 W (bo przełączy się na trz fazy) i nie spadnie poniżej 1400 W. (bo się wyłączy)
Rozumiem, że w trybie ECO i pozostałych brakujące kW dociągnie sobie z sieci i będzie wybierało najmniej obciążoną fazę.
W tym przypadku:
a) w trybie ECO 3F moc 3750W weźmie z PV a brakujace 450W dobierze z sieci. tak aby nie przekraczać minimum 4200W. Będzie tak łądowało aż nadprodukcja nie wzrośnie powyżej 4200W kiedy to będzie zwiększało moc w miarę dostępnej nadprodukcji do 6kW. Albo wyłączy się gdy bateria będzie pełna.

b) W trybie ECO 1F moc 3750W weźmie z PV. Będzie tak łądowało aż nadprodukcja nie wzrośnie powyżej 3750 W kiedy to będzie zwiększało moc w miarę dostępnej nadprodukcji do 6 kW. Albo wyłączy się gdy bateria będzie pełna.

Zappi może ładować jednofazowo od 1,4kW (sumując bilans na trzech fazach). Czyli jeżeli suma na trzech fazach wynosi co najmniej 1,4 kW, ładowarka wtrybie ECO+ się włączy. Na pierwszej fazie będzie pobór, na drugiej i trzeciej produkcja. Bilansowanie faz odbędzie się na liczniku operatora.

ducarider

Posiadacz elektryka

@PortoBis mam nadzieje, że nie odbierasz tego jako jakiś hejt, po prostu chcę się dowiedzieć jak to działa i może czegoś douczyć czego sam nie wiem.
Ładowanie takim prądem to nawet wtyczki bym nie podłączał. Ładowanie ze słońca ma sens od 12 do 16 w moim przypadku kiedy idzie min 6kw z paneli i wpada 4,3 do auta

Bronek

Pionier e-mobilności
W rozliczniu godzinowym można prosto i prymitywnie. Jesli np 10 kWP instalacja daje w danej chwili ok np 7 kWp, wystarczy 30 minut z kazdej godziny na pełną mocą np 11kW ładowanie z najmniejszą stratą.
Drugie 30 minut bez ładowania, zniweluje większy pobór w pierwszych 30 minutach, razem produkcja w pozostalym czasie. Np można tak z 4 godzinki w dobrym słońcu sobie kombinować
Czyli timer lub z ręki , 30min na 30min
To dla sporej grupy darmowy pomysł za zero zł :)

luki

Posiadacz elektryka
Ogólnie to powinien być wtyk CCS i podłączenie PV bezpośrednio do baterii auta (po DC). Wtedy unikamy przejścia DC->AC->DC i... możemy ładować dowolną mocą, tak jak się ładuje stacjonarny magazyn energii

ducarider

Posiadacz elektryka
Ogólnie to powinien być wtyk CCS i podłączenie PV bezpośrednio do baterii auta (po DC). Wtedy unikamy przejścia DC->AC->DC i... możemy ładować dowolną mocą, tak jak się ładuje stacjonarny magazyn energii
To by było najlepsze

nabrU

Pionier e-mobilności
Dla szukających więcej szczegółów o Zappi i innych produktach firmy MyEnergi, poniżej ich forum:

Zwracam tylko uwagę, że to produkt brytyjski, a tutaj niewiele osób ma instalacje 3F więc pewnie większość tematów o Zappi będzie dotyczyć jego wersji jednofazowej.

A propos EVSE umożliwiającego ładowanie z nadwyżek PV to mam coś tańszego od Zappi (powiedzmy, że koszt to ok. 3000zł za wersję 1F). Pisałem o tym tutaj (z resztą w odniesieniu do Zappi). Działa zasadniczo bardzo podobnie.