Traktorek kosiarka na prund :), ktoś coś?

kiki111

Fachowiec
Obserwuję to od czasu premiery i właśnie trochę odstrasza mnie to że całe przedsięwzięcie jest na początku drogi dopiero i jak się potkną, przestaną wspierać, rozwijać to zostanę z drogą zabawką. Ale cena mocno kusi. Traktorek zajmuje miejsce, zbiera masę trawy, którą średnio mam gdzie wyrzucać i pożera dużo czasu w sezonie. Do tego na razie jest w miarę świeży ale z biegiem motogodzin zaczną wychodzić sprawy eksploatacyjne na które nie mam czasu i ochoty.

zibizz1

Pionier e-mobilności
To nie jest WiFi, ma większy zasięg, przejdzie przez budynek. Ja miałem montować do komina ale narazie stoi na ziemi. Chciałem ją wziąć już rok temu na Kickstarterze za 1500 USD ale też się obawiałem. Od maja tego roku jedna firma z Polski jest chyba wyłącznym dystrybutorem i jest normalnie 2 lata gwarancji w PL. Zamawialem z Polski jeszcze zanim przy kontener dotarł. Z 2 tygodnie temu sklep zadzwonił że wysyłają mi części do kosiarki.
I dostałem pokrywę na stację referencyjną która lepiej chroni przed dostaniem się do środka wody oraz silikonową osłonkę na cały panel z przyciskami żeby lepiej zabezpieczyć kosiarkę, jeszcze nie miałem czasu przykleić. Narazie widać że firma dalej się rozwija i wspiera produkt ale jest to coś w stylu pierwszej Tesli Roadster, więc każdy nowszy model/seria powinna być coraz lepsza.

zibizz1

Pionier e-mobilności
Trawnik robi chyba większe wrażenie pod domem niż Tesla, narazie to jego pierwszy sezon ale drugi zachwaszczony też wygląda elegancko.

Attachments

• IMG_20230910_075416.jpg
    IMG_20230910_075416.jpg
    3,9 MB · Liczba wyświetleń: 141

consigliero

Pionier e-mobilności
Tą trawę to siałeś tak z ręki ?

Przem

Zadomawiam się
O robocie myślałem, ale teren zbyt skomplikowany i trochę za duży.
Zarezerwowałem w sklepie Alpinę AT 4 84 electric, to stiga C300 w czarnym malowaniu.
Ma to trzy silniki, dwa w kosisku, po jednym na nóż i trakcyjny.
Aku ma starczyć na 45min pracy i w tym czasie powinien obskoczyć 30ar. Ja mam 33ar, ale trochę zabudowane więc zostaje mu tak z 22ar slalomu pomiędzy budynkami gospodarczymi, krzaczkami, itp, itd. Chyba się zdecyduję, chociaż opini o nim jak na lekarstwo.
W tym filmiku gość mówi o nich, naprawiając jakiś utopiony :) .

kiki111

Fachowiec
30 arów w 45 minut chyba jedynie na prostym boisku i to raczej bez zbierania trawy. do tego tu masz dość wąskie kosisko i niewielki kosz. Ja zdecydowanie większym traktorkiem około 25 arów z przeszkodami musze się mocno skupić żeby w godzinę objechać i to tylko jeśli nie przegnę z odstępami w koszeniu i trawa jest niska. Nigdy nie widziałem na żywo elektrycznego traktorka w boju ale ze względu na ten czas pracy bym się chyba nie zdecydował.

Przem

Zadomawiam się
30 arów w 45 minut chyba jedynie na prostym boisku i to raczej bez zbierania trawy. do tego tu masz dość wąskie kosisko i niewielki kosz. Ja zdecydowanie większym traktorkiem około 25 arów z przeszkodami musze się mocno skupić żeby w godzinę objechać i to tylko jeśli nie przegnę z odstępami w koszeniu i trawa jest niska. Nigdy nie widziałem na żywo elektrycznego traktorka w boju ale ze względu na ten czas pracy bym się chyba nie zdecydował.
Tez zakładam, ze to dane jak WLTP :) , Jeżdzić tym w większości ma żona i córka, a nie smrodzi, nie hałasuje, że łeb odpada. Dodatkowo nie ma pasków które się naciągają, nie mówiąc o skrzyni biegów. Rozważam koniecznośc zroienia przerwy na obiad, podładowanie wtedy aku o około 30% może starczy. No korci mnie spróbować :) .

kiki111

Fachowiec
No tak, wyższość elektryka nad spaliną nie tylko w samochodach :) Sam jestem ciekaw czy to mogłoby się spisać.
W obronie spaliny mogę jedynie napisać że mój chyba kończy 5 sezon i poza laniem paliwa i zmianą oleju nic w nim jeszcze nie dłubałem. Na hałas mam słuchawki z ANC i muzyczka lub ciekawy podcast (wtedy też ten czas jakoś szybciej mija). Biegi w automacie to jeden pedał przód-tył i zero przełączania czegokolwiek.
Jednak jak sam widzisz myślę o robocie coraz intensywniej bo to piekielna maszyna.

Ostatnio jak podjechałem na stację po paliwo a była spora kolejka, jakiś facet który nie widział że tankowałem do kanistrów wszedł na stację i zapytał "czemu jakiś elektryk blokuje dystrybutor, gdzie on to paliwo leje!?".

zibizz1

Pionier e-mobilności
Jakbym miał kupować to bym celował w 50% tego co piszą przy "do X m2" Ładowanie do pelna to zazwyczaj ponad 6h więc w jeden dzień będzie ciężko wykosić z przerwą na ładowanie. Dlatego dobierałbym tak żeby po skoszeniu calości zostało z 25-30% gdy nowy, żeby ten zapas został na kolejne kilka lat. Ewentulanie zawsze jedno koszenie rozbijac na 2 dni