Tauron - bilansowanie m.fazowe / rozliczenia okresowe / ilość energii w magazynie.

Norbert

Posiadacz elektryka
Ten wątek chciałbym przeznaczyć dla PVowców, którzy są przyłączeni do PE Tauron.

Co mnie skusiło aby go założyć?

Rozliczenie które ostatnio dostałem, za jeden z punktów, gdzie posiadam PV, a gdzie pobory energii są znikome jeśli chodzi o budynek, a 99% energii wykorzystuję do ładowania EV, co z uwagi na fakt, pełnego opomiarowania daje mi możliwość, aby prosto przeliczyć co i jak... Z uwagi na fakt, że to jest dopiero trzecie rozliczenie (rozliczenia półroczne), to bez problemu mogłem przeprowadzić analizę tych rozliczeń i tu pojawia się problem.

PV opomiarowałem w styczniu 2020 roku, ładowanie auta zacząłem w styczniu 2021r. Cały rok 2020 to były kosmetyczne ilości energii pobranej, którą w teorii dla pobieżnej analizy można pominąć.
O ile dobrze rozumiem to co czytam, to po każdym półroczu mamy 12 miesięcy na odebranie energii, która była wysłana do sieci, a zużycie jej nie przekroczyło.
I tak:
- po pierwszym półroczu 2020 w magazynie powinienem mieć około 1MW - to co zużyłem, z możliwością odbioru do końca pierwszego półrocza 2021r.
- po drugim półroczu 2020 w magazynie powinienem mieć około 0,86MW (+1MW) - to co zużyłem, z możliwością odbioru do końca drugiego półrocza 2021r.
- po pierwszym półroczu 2021 zostało wytworzone około 1MW - przy czym do sieci mogło trafić około 0,5MW, z uwagi na intensywne wykorzystanie energii do ładowania auta.

Tauron twierdzi, że po rozliczeniu okresu 01-06/2021 (trzecie półrocze) w magazynie pozostaje 0kWh ...

Natomiast zużycie w pierwszym półroczu 2021 wyniosło: 1,99MW.

Jak dla mnie na głupi chłopski rozum, zużyłem ~1MW z magazynu z pierwszego półrocza 2020, zużyłem jakąś część z magazynu z drugiego półrocza + bieżąca produkcja, co powinno dać blisko 2MW. Sumarycznie brakuje kilkaset kWh.

No chyba, że się mylę i z magazynu pobieramy najpierw "najnowszą" produkcję którą wysłaliśmy, a dopiero później starszą... ktoś mnie oświeci?

Jeśli tak jest, to ładnie nas d...ją.

W związku z tym prośba - jeśli możecie, przeliczcie swoje zużycia i produkcje, jak to wygląda u Was.

Druga kwestia: bilansowanie międzyfazowe w przypadku instalacji 3F.

W Tauronie ono nie istnieje. A raczej istnieje forma korzystna dla Tauron. Mamy dwa typy wektorowy i algebraiczny. Wektorowo - dla nas najlepiej, gdyż zużycie na jednej fazie 3kW i produkcja 3kW po 1kW na 3F, da sumarycznie 0kWh zużytych na liczniku, natomiast algebraicznie powoduje, że 3kW zużycia na jednej fazie i produkcja po 1kW na 3F, spowoduje, że pobierzemy z sieci 2kW i wyślemy do sieci 2kW - czyli stracimy (do 10kW PV) 20%... Z tego co wiem da się ich zmusić do wymiany licznika na taki który bilansuje wektorowo, ktoś już ich pogonił?

Pozdrawiam
Norbert

Bronek

Pionier e-mobilności
Temat znany i powinien być zalatwiony na poziomie licznika w parametrze C.8.0 w liczniku zdalnym dwukierunkowym jak jest wpisane Ferraris to jest to zliczane przed wysłaniem do sieci.
Jak jest"Normal" to nie (u mnie tak jest). Niby już powinno byc prawidłowo, a nie jest.

Kiedyś tlumaczyli sie tym, że instalują liczniki atestowane i nic ich nie obchodzi skoro mają one certyfikaty itp. Dziwnym trafem po poznaniu tematu przez obie strony, czyli prosumentów i dystrybutorów, niemal wszystkie liczniki montowano bez prawidłowego uczciwego rozliczania miedzyfazowego.
Dla wielu to nieistotne ale każde złodziejstwo boli.
I trudno tu nie mieszać polityki, zlodziejska władza, bo to przecież Spółki Skarbu państwa, okrada nas i nie dziwota, ze idące zmiany rozliczeń czyli chcą kupować nasz prąd tanio a sprzedawać nam go potem drogo, to dalszy etap walenia nas w rogi.

Ps Dla niewtajemniczonych, to problem, ze produkujemy na trzech fazach i np na jednej zużywamy aktualnie podczas produkcji więcej niż ta faza wytwarza prądu ze słońca. Wtedy musimy odebrać prąd z magazynu ale pomniejszoną o np 20 lub 30%. Choć w danej chwili produkowaliśmy go z trzech faz wystarczająco lub więcej aby pokryć ilościowo to co pobierał np piekarnik z tej jednej
Czyli tzw autokonsumpcja nie działa prawidłowo, bo oddajemy wiecej jak w danej chwili potrzebujemy ale musimy jak gdyby pobrać, minus te procenty.

Last edited:

Norbert

Posiadacz elektryka
Dla niewtajemniczonych - to tak jak na podałem, 3kW poboru, 3x1 produkcji i jesteśmy w plecy, bo 2kW wysłane i zarazem pobrane.

Natomiast - z uwagi na fakt, że w opisanym punkcie, głownie, ładuję auta i robię to z ładowarki 3F, to bilansowanie mnie aż tak nie razi, gdyż jeśli nie ładuje to i tak nie zużywam. Natomiast problem bilansowania mam w innych punktach...

Tauron montuje liczniki typu Isrka AM550 - one nie mają możliwości zmiany sposobu bilansowania, z tego co wiem.

Bronek

Pionier e-mobilności
Energa jak ma zdalne to być może może.?
Licznik otus 3 z lte
Mam teraz dziwną taryfe G12R to 22-7 ; i 13-16 tanio z najtańszym pradem w tych godzinach, ale najdrozym w pozostalych z wszystkich taryf.
Zmienilem 25 maja i powiniem miec juz fakture? Ciekaw jestem czy zmienili godziny po G12. Zmiana trawala 2 dni online i to widzę na stronie licznika.

Norbert

Posiadacz elektryka
Co do bilansowania i optymalizacji tych 20% które zabiera PE, zastanawiam się, czy nie użyć magazynu energii.
Muszę to przeliczyć, względem pojemności magazynu i nakładów finansowych, oraz korzyści na już i w przyszłości, jakie może to przynieść.

Bronek

Pionier e-mobilności
Jesli weszlo to prawo, to powinni w koncu zmienić ustawienia.
Ja jestem póki co gotów jeszcze im za magazyn oddawac te 20%, choć uważam, ze to za dużo.
Nie chce mi się bawić w akumulatory, szkoda mi zasu tez na stale monitorowanie tego typu instalacji. W pewnym okresie życia ma sie juz ochotę na włącz/zainastaluj i zapomnij.
Trzeba poczekać, czy w końcu wykopią tą ekipę , czy nastepna coś zmieni - gwarancji nie ma, za duzo jest do posprzątania. Ci co teraz, to przynajmniej w ramach kiełbasy wyborczej cos tam wykonali w EV i PW, ale kombinują jak teraz wydymać tych co zaufali. Na razie idzie w kierunku wyciagniecia kasy od tych bogatszych i mądrzejszych, bo Ci i tak nie są ich wyborcami i przesunięcia do biednych i mniej wykształconych, przy okazji dając coś emerytom i swoim.

vwir

Pionier e-mobilności
Żaden akumulator nie da Ci sprawności na poziomie powyżej 80% w procesie ładowanie+rozładowanie+falownik z DC na AC. Więc wbrew pozorom strata wspomnianych 20% to i tak bardzo dobrze w porównaniu z akumulatorami. Tym bardziej, że daje nam to 'nieskończoną' pojemność. Czyli możemy nadprodukować latem i odebrać zimą. Do tego w akumulatory trzeba zainwestować i okresowo je wymieniać.

Norbert

Posiadacz elektryka
Żaden akumulator nie da Ci sprawności na poziomie powyżej 80% w procesie ładowanie+rozładowanie+falownik z DC na AC. Więc wbrew pozorom strata wspomnianych 20% to i tak bardzo dobrze w porównaniu z akumulatorami. Tym bardziej, że daje nam to 'nieskończoną' pojemność. Czyli możemy nadprodukować latem i odebrać zimą. Do tego w akumulatory trzeba zainwestować i okresowo je wymieniać.
O rzeczach oczywistych jak sprawność akumulatorów chyba nie warto wspominać, natomiast tutaj o co innego idzie...

Bronek

Pionier e-mobilności
Stanę w obronie treści postu vwir, bo do tego rozważania o akumulatorach dojdziemy jak zaczniemy myśleć czy nie uciec z roli prosumenta w nowych nadchodzących czasach podejścia władzy do rozliczeń.
Już rozliczenia miedzyfazowe, mówią o nieuczciwości w świetle prawa i zwyczajów obecenie nam panujacych w energetyce Spółek .
Na razie "akumulator" w postaci sieci i rozliczania produkcja/zużycie ze stratą 20/30% jest jako tako do przyjęcia,. Pewnie gdy pojawi sie na rynku sporo baterii lub producentów banków prądu, to Ci którzy sami nie majstrują skuszą się na Off Grid.
W tym kontekście dygresia vwir jest w temacie. I sam to juz rozważasz, powyżej

Last edited: