Aha ... czyli nie czytałeś lub pominąłeś w ogóle moje twarde wyliczenia, bo nijak nie pasuje do twojej tezy.
W rok zrobiłem Teslą 40k i nagminnie jeżdżę na trasie Wawa-Koszalin ... 1000km w dwie strony. Na swoim prądzie jadę pół trasy bo mam swój prąd tu i tu. Jadę jak dieslem co nie raz już udowodniłem też twardymi danymi z wykresami z GPSa i dieslem ten przejazd z takimi samymi prędkościami kosztował mnie już w pewnym momencien 800PLN 100L po 8 PLN. Nigdy nie kosztował mnie mniej niż 500PLN. A w Tesli i to na drogim GW kosztuje mnie 120PLN w każdą że stron czyli 240PLN w sumie.
Mogłoby być taniej bo dojeżdżam ze sporym zapasem prądu do obu destynacji .. no i jadę szybko, szybciej niż większość diesli robi ta trasę... nie wspominając że na krajówce od Grudziądza przez Tucholę, Biały Bór itp to łykam te diesle i benzyny jak pelikany. 😀
40 tys przebiegu rocznie to jest bardzo dużo, im więcej człowiek jeździ to cena abonamentu rozkłada się na więcej kWh więc cena spada. Skoro mówimy o przykładach to powim ci mój przykład.
Moj pierwszy EV to nissan leaf2 40kWh, jeździłem nim nawet sporo (jeszcze załapałem się na darmowe DC), im ceny kWh rosły tym wyjazdy nim dalej stawały się coraz bardziej mniej racjonalne, bo okazywało się że dieslem taniej, szybciej, dodatkowo GW wywalał Chademo, o ile z przyczyn idellogicznych mógłbym wybrać EV to jednak jak miałem te wyjazdy sporadycznie to cała zabawa w abonementy, itp stawała sie poprostu głupią fanaberią. I ktoś powie że EV złe, ale to EV nadal jest droższe niż większość aut sprzedających sie w kraju, w cenie tego L2 (maks wersja, krajowy itp) nadal miałem super diesla, no więc kupiłem sobie kolejnego EV, i teraz mam takie zasięgi że wogóle ładować nie muszę przy moich trasach, 450km to bym zrobił na raz jadąc ekonomicznie, na S-ce to 350km i ładowanie, wiec muszę pobrać w trasie jakaś tam średnią ilość kWh, tylko że jadać S-kami to jest bardzo duża szansa że po drodze będą miał Orlen (tak bywało) lub się poświece na Ionity (bo zapierdal i miałem dobrą cene), i tak naprawdę nigdy nie jest mi potrzebny GW już, nie przy tych cenach oraz ich stacjach po krzakach. Gdyby orlen chciał to by ich zniszczył na drogach szybkiego ruchu, bo mają już stacje (grunt), mają finanse (bo są molochem).
I skoro tobie GW tak tanio sprzedaje kwh to dlaczego mi niechce, ja w ciągu roku bym zrobił u nich taki obrót jak w ty ciągu miesiąca, tylko ile osób mając EV jeździ tak jak ty a ile tak jak ja?