Nowy feature w nawigacji od 2023.32.6 - zwalanie przy zjazdach z trasy.

Darek1

Posiadacz elektryka
Jadąc na tempomacie czasami trzeba wcisnąć gaz, np. Jak ktoś przede mną zjeżdża z trasy - rozpędzanie i decyzja o rozpoczęciu rozpędzania trwa dość długo, Jak zdarzy się fantomowe hamowanie,

sneer23

Nowy na Forum
dopiero kupuję ale wolałbym aby auto nie hamowało samo bo uznało ze tu jest zjazd, ja kontroluję gdzie jadę. chyba ze kupię FSD ( obecnie bezużyteczne u nas)

elektryk

Pionier e-mobilności
dopiero kupuję ale wolałbym aby auto nie hamowało samo bo uznało ze tu jest zjazd, ja kontroluję gdzie jadę. chyba ze kupię FSD ( obecnie bezużyteczne u nas)
Auto samo nie hamuje, chyba że widzi że masz gwarantowany dzwon wtedy włączy się system AEB (awaryjnego hamowania).

To co tutaj jest opisywane to sytuacja z AutoPilotem.

PawelGDZ

Posiadacz elektryka
a jak u was phantom braking na 2023.32.6? zrobiłem w weekend trasę Grudziądz -Warszawa-Grudziądz i tylko raz zwolnił, bardzo delikatnie, ale!: był wiadukt to raz ale 200-300m przede mną tir jechał jak pijany, jechał slalomem między prawym pasem a poboczem...
hamowanie było bardzo delikatne, zero stresu

Darek1

Posiadacz elektryka
Jest coraz lepiej. Już nawet nie pamiętam, kiedy miałem ostatni prawdziwy phantom - taki bez żadnego powodu. Może ze 2 miesiące temu. Czasem się zdarzy, że zauważy pieszego blisko krawędzi i zaczyna hamować, samochód z przeciwległego pasa przecina mój pas, to też hamuje. Mam też taką wąską i krętą drogę, na której nawet nie ma środkowej linii. Jak ktoś na zakręcie wyskoczy z naprzeciwka, to hamuje - myśli, że będzie czołówka. Jeśli ocenię, że hamowanie jest niepotrzebne, to wciskam na chwilkę gaz i jadę dalej.
Może wymieniłem tych przypadków dość dużo, ale w sumie nie jest to mocno uciążliwe. Oczywiście, chciałoby się, żeby samochód jechał tak jak ja bym jechał, ale na to jest jeszcze za wcześnie.