Tesla Model 3, dostawy IV kwartał 2023

Siostra Irena

Posiadacz elektryka
Panowie, widzę że większość odbieranych to RWD, więc zapytam :)

Czarne wersje LR maja “alkantare” na boczkach (i ona jest super), a jak odbieracie i opisujecie ten materiał w czarnych RWD ? Bo na filmikach to takie trochę … “szmaciane” 😉

Możecie jakieś spostrzeżenia, opinie, zdjęcia ? 😉

AdrianK

Zadomawiam się
303F48C8-3993-45C3-81B2-206453A1C1FC.jpeg
Udało się wczoraj oderbać o 19:00. 2h opoźnienie gdyż samochody o 17:00 były jeszcze w drodze. Ogólnie to ten samochod to jest jakiś kosmos i trzeba chyba jeszcze jakiegos czasu aby sie przyzwyczaić i wyczuć bryłę. Wykonanie jest super. Granie nie jest premium, brakuje basów. Ale w moim wypadku jest duzo lepiej niz w moim poprzednim samochodzie volvo xc60 (2012). Mam narazie problem softwarowy. Samochód i nawigacja nic nie mówi. Tak jakby nie pobrał się język polski. Jak chcecie się naładować do 100% to w moim wypadkuz 30% na superchargerze byla to ponad godzina. Ładowanie odbyło się z prędkością około 60KWh i z 10 minut na kalibracje baterii.

inter

Pionier e-mobilności
View attachment 14108
Udało się wczoraj oderbać o 19:00. 2h opoźnienie gdyż samochody o 17:00 były jeszcze w drodze. Ogólnie to ten samochod to jest jakiś kosmos i trzeba chyba jeszcze jakiegos czasu aby sie przyzwyczaić i wyczuć bryłę. Wykonanie jest super. Granie nie jest premium, brakuje basów. Ale w moim wypadku jest duzo lepiej niz w moim poprzednim samochodzie volvo xc60 (2012). Mam narazie problem softwarowy. Samochód i nawigacja nic nie mówi. Tak jakby nie pobrał się język polski. Jak chcecie się naładować do 100% to w moim wypadkuz 30% na superchargerze byla to ponad godzina. Ładowanie odbyło się z prędkością około 60KWh i z 10 minut na kalibracje baterii.
To dziwne z tym basem, bo kolega @wiktor, pisze: System audio miał domyślnie podkręcone basy tak, że musiałem skręcić bo mi bębenki by popękały ;)
Generalnie audio w zupełności wystarczające, samochód jest cichy i miałem głośność poniżej 20% przez cała trasę.

AdrianK

Zadomawiam się
To dziwne z tym basem, bo kolega @wiktor, pisze: System audio miał domyślnie podkręcone basy tak, że musiałem skręcić bo mi bębenki by popękały ;)
Generalnie audio w zupełności wystarczające, samochód jest cichy i miałem głośność poniżej 20% przez cała trasę.
Audio jest wystarczające. Tak, w samochodzie jest tak cicho, że słychać szum klimatyzacji ustawionej na minimum. Zaskoczyło mnie przyspieszenie. Nawet na trybie chill w RWD to jest rakieta.

inter

Pionier e-mobilności
Audio jest wystarczające. Tak, w samochodzie jest tak cicho, że słychać szum klimatyzacji ustawionej na minimum. Zaskoczyło mnie przyspieszenie. Nawet na trybie chill w RWD to jest rakieta.
A problem z uszczelkami, bo @wiktor, ma problem.

AntoniFerdynand

Posiadacz elektryka
Pytanie do osób odbierających auta na kołach 18 - czy możecie wskazać markę i model opony na których wydawane są auta w tej partii? Rozważam szybkie przejście na wielosezon ale uzależniam to od tego z czego zrezygnuje - hankook ion czy michelin

inter

Pionier e-mobilności
Pytanie do osób odbierających auta na kołach 18 - czy możecie wskazać markę i model opony na których wydawane są auta w tej partii? Rozważam szybkie przejście na wielosezon ale uzależniam to od tego z czego zrezygnuje - hankook ion czy michelin
18 - Michelin
19 - Hankook

AdrianK

Zadomawiam się

Attachments

• C8297CB4-4178-41BA-B80F-24EE4AC004EE.jpeg
    C8297CB4-4178-41BA-B80F-24EE4AC004EE.jpeg
    2,7 MB · Liczba wyświetleń: 23

elektryk

Pionier e-mobilności
View attachment 14108
A jaką masz wersję softu? Bo z tego co widziałem dla HL pojawiły się jakieś specjalne wersje.

W kwestii ładowania to zapewne bateria nie była rozgrzana (normalnie w trasie jak masz wbitą ładowarkę po drodze to rozgrzewa już jakieś pół godziny przed ładowaniem). Ta kalibracja trwa kilkanaście minut ale nie jest potrzebna przy ładowaniu w trasie. Chodzi o to że w bateriach LFP system wykorzystuje rejestr ile weszło i wyszło energii, żeby bardziej dokładnie wyliczyć pozostałą ilość energii, bo z samego napięcia jest mu to trudniej oszacować niż w bateriach LR (NCA/NMC). Ale z czasem ta rachuba może być obarczona błędem pomiaru i stąd zalecenie żeby raz na jakiś czas doładować do 100%.

Sama krzywa ładowania jest taka, że pod koniec zawsze idzie najwolniej, najszybciej jest ładować w przedziałach 20-80%, u nas wiadomo że każdy chce trochę więcej bo jeszcze ładowarek mało.