Projekt IZERA

Bronek

Pionier e-mobilności
Co ma podejscie do tego. Podejscie to mieli dobre a odejscie skandaliczne. Kur a ile lat można doić bezskutecznie Twoją kasę? Jakie klody? Dostali masę kasy i zrobili wydmuszkę u blacharza. Szkoda gadać masz albo naście lat albo tylko pewne części organizmu temu odpowiadające ? Moj wnuk jest mnie naiwny jako drugoklasista.

cojestdoktorku

Posiadacz elektryka
Kur a ile lat można doić bezskutecznie Twoją kasę? Jakie klody? Dostali masę kasy i zrobili wydmuszkę u blacharza.
Masę kasy?
To taki żart jak ten mój wcześniej z projektem za 50tys.
No i w dyskusji wyszło ze wydatkowali 4% tej kasy ledwie, dopóki działki nie kupili, no a działka to majtek trwały, nie wywietrzeje, wiec nie wiem o jakiej masie kasy mowa.

Mase kasy to idzie na baterie patriot, 15mld dolarów, czyli dobrze ponad 60mld złotych, dostaniemy za to 660 rakiet plot. Czyli wychodzi ze jedna rakieta kosztuje 100mln złotych, no a do kazdego celu wystrzeliwuje sie dwie takie rakiety, więc po pierwszym strzale pójdzie w powietrze 200mln.
Ponizej film jak Ukraińcy wystrzeliwują ponad 30 takich patriotów czyli jakieś 3miliardy zeta znikaja w minutę i nie wiadomo czy cokolwiek zestrzeliły bo celowały w jeden albo dwa kindżały:
To jest prawdziwa kasa, no ale to kasę płacimy z naszych kieszeni amerykanom, a nie Polakom, więc tu nam nie przeszkadza. Trzeba tylko pilnowac zeby zaden Polak czasem nie dorobił, obcy niech na nas marże 90% robią i nas nawet skarpetkach puszczą. Nikt sie nie oburzy.
Szkoda gadać masz albo naście lat albo tylko pewne części organizmu temu odpowiadające ? Moj wnuk jest mnie naiwny jako drugoklasista.
No ja mam naście, ale Ty nastu nie masz bo byś ogarniał prawdziwe tematy a nie o te marne grosze bił pianę. Dedykuję dowcip:
"Złapał diabeł górali Polaka, Niemca i Czecha blisko wspólnej granicy no i ze dobru humor miał to pyta jakie życzenia maja:
- niemiec mówi, ja to bym chciał mieć 1000 krów
- czech mówi , ja to mym chciał mieć 1000 owiec
- Polak patrzy na to i mówi - ja to bym chciał zeby im te krowy i owce pozdychały"
I ten dowcip niestety idealnie pasuje do tego wątku

cojestdoktorku

Posiadacz elektryka
No comments.
To ja też zrobie taki no comments jak Ty:
Na Izere poszło 570mln dotacji z budzetu i od firm, zgodnie z raportem NIK wydano 4% przed zakupem działki, czyli te wszystkie działania przez lata, kosztowały całe 23 miliony złotych. Doprawdy afera godna przeżywana przez kolejne lat 20.
W kraju który w tamtym roku na renty i emerytury wydano 269,400 miliarda złotych, w którym na rzadowe tarcze antykryzysowe wydano 212,000 miliardów, przygotowania do produkcji nowego samochodu + wypromowanie nowej nieznanej nikomu marki kosztowało 0,023miliarda.
Absolutny skandal. Mam wrażenie ze Ty to bys za tą kase zbudował Muskowi Starshipa i Tesle równocześnie.

Tak to jest jak się nie czuje skali i nie widzi róznic w wydawanu "milionów" i "miliardów", przecież te słowa nawet brzmią podobnie

lookash_c

Pionier e-mobilności
Czyli kasa była, ale zarządzającym tym całym przedsięwzięciem nie zależało i się nie starali. To taki zarząd do wymiany jest IMO.

cojestdoktorku

Posiadacz elektryka
Czyli kasa była, ale zarządzającym tym całym przedsięwzięciem nie zależało i się nie starali. To taki zarząd do wymiany jest IMO.
Wydano ostatnio 128mln na zakup działki - nawet jak Izera nie wypali działka zostanie, wiec ta kasa nie znika. Natomiast na budowę fabryki potrzeba 6mld i podobno poszukiwani sa inwestorzy.
I te 6mld to juz sa konkretne pieniadze, ale nie ma planów by to szło z naszych podatków, a ja bym wolał żeby nie szukano inwestorów tylko zamiast 660 patriotów kupiono 600, a ze kazda sztuka wychodzi po 100 baniek to i znalazłoby się te 6 miliardów bez proszenia kogokolwiek.
Tylko znów byłby krzyk ze to z naszych podatków. Jak nasze podatki wędruja do USA przy kupowaniu sprzetu za jakies absurdalne ceny to krzyku nie ma. (patrz dowcip powyzej)

lookash_c

Pionier e-mobilności
Wydano ostatnio 128mln na zakup działki - nawet jak Izera nie wypali działka zostanie, wiec ta kasa nie znika. Natomiast na budowę fabryki potrzeba 6mld i podobno poszukiwani sa inwestorzy.
I te 6mld to juz sa konkretne pieniadze, ale nie ma planów by to szło z naszych podatków, a ja bym wolał żeby nie szukano inwestorów tylko zamiast 660 patriotów kupiono 600, a ze kazda sztuka wychodzi po 100 baniek to i znalazłoby się te 6 miliardów bez proszenia kogokolwiek.
Tylko znów byłby krzyk ze to z naszych podatków. Jak nasze podatki wędruja do USA przy kupowaniu sprzetu za jakies absurdalne ceny to krzyku nie ma. (patrz dowcip powyzej)
To co piszesz nijak się ma do mojej uwagi o nieporadności ludzi zawiadujących tym projektem...

Michal

Moderator
Od początku piszę, ze to ruski troll. Nauczyli się kacapy teraz używać wynalazków typu chatGPT, bo jak nie to w kamasze i na front. Ciekawe który to już siedzi przy tej samej klawiaturze, a poprzednicy już użyźniają glebę Ukrainy.

cojestdoktorku

Posiadacz elektryka
To co piszesz nijak się ma do mojej uwagi o nieporadności ludzi zawiadujących tym projektem...
Ale żeby Muska wymienić za opóźnienia w Cybertrucku to nigdzie nie napisałbyś prawda?
Moze i ten zarzad dał d..y, nie wiem, ale po drodze była pandemia, wojna, zerwane łańcuchy dostaw, itp, wiec może opóźnienia to ich wina, a moze po prosty negocjowali z Geely tak długo i dostali jakies lepsze warunki? A moze negocjowali długo i nie dostali lepszych. Nie wiemy tego, wiec cieżko wydawac wyrok.
U nas jednak obowiazuje nie domniemanie niewinnosci tylko domniemanie winy

cojestdoktorku

Posiadacz elektryka
Od początku piszę, ze to ruski troll. Nauczyli się kacapy teraz używać wynalazków typu chatGPT, bo jak nie to w kamasze i na front. Ciekawe który to już siedzi przy tej samej klawiaturze, a poprzednicy już użyźniają glebę Ukrainy.
Uwierz ze naprawdę nie jesteś taki ważny zeby Putin wydawał kasę po to tylko by Ci psuć humor na forum. Ma wazniejsze wydatki.
Dzieci co prawda myślą ze swiat się kręci wokół nich, ale jak sie dorasta to wtedy sie to przekonanie traci

ps. Zara zara, to Putin angażowałby mnie do obrony Izery? Znaczy to ruska inwestycja jest! Chcą złośliwe Polakom zbudowac samochód zeby nie jeździli lepszymi niemiecki i amerykańskimi! Powinieneś zgłosić odpowiednim organom jaki to wyrachowany spisek odkryłeś!