Freshmile

Jaceq

Pionier e-mobilności
Dziś przetestowałem Powerdot przy Biedronce w Warszawie, ul. Pałacowa. Karta Freshmile działa :) Stawka co prawda wychodzi podobna do "zwykłej" ale za to nie trzeba nic klikać w telefonie..

MarcinEV

Posiadacz elektryka
Dziś przetestowałem Powerdot przy Biedronce w Warszawie, ul. Pałacowa. Karta Freshmile działa :) Stawka co prawda wychodzi podobna do "zwykłej" ale za to nie trzeba nic klikać w telefonie..
Możesz opisać jak z płatnością?

Jaceq

Pionier e-mobilności
Możesz opisać jak z płatnością?
Mam podpiętą kartę Revolut pod apkę Freshmile. Dodatkowo możesz zasilać "portfel" aplikacji. Jest to o tyle fajniejsze, że co prawda blokujesz swoje środki wpłacając do portfela, ale z drugiej blokuje Ci mniejszą kwotę podczas ładowania. Przypadkowo przetestowałem oba przypadki, bo zapomniałem o zasileniu portfela i poszło obciążenie na kartę Revoluta. Tam też nie przeszło (bo limit). Gdy dostałem powiadomienie to się zorientowałem w czym rzecz i zasiliłem portfel. Wówczas transakcja przeszła z portfela.

Jaceq

Pionier e-mobilności
Mam podpiętą kartę Revolut pod apkę Freshmile. Dodatkowo możesz zasilać "portfel" aplikacji. Jest to o tyle fajniejsze, że co prawda blokujesz swoje środki wpłacając do portfela, ale z drugiej blokuje Ci mniejszą kwotę podczas ładowania. Przypadkowo przetestowałem oba przypadki, bo zapomniałem o zasileniu portfela i poszło obciążenie na kartę Revoluta. Tam też nie przeszło (bo limit). Gdy dostałem powiadomienie to się zorientowałem w czym rzecz i zasiliłem portfel. Wówczas transakcja przeszła z portfela.
Jeszcze dopowiem - zatem musiało być 25 EUR w portfelu (wymagana kwota jest podana w opisie każdej ładowarki w aplikacji), następnie po zakończeniu ładowania pobrało tyle, ile wynosiła wartość rachunku. W moim przypadku to było 12 EUR, więc 13 EUR zostało w portfelu.

MarcinEV

Posiadacz elektryka
Jeszcze dopowiem - zatem musiało być 25 EUR w portfelu (wymagana kwota jest podana w opisie każdej ładowarki w aplikacji), następnie po zakończeniu ładowania pobrało tyle, ile wynosiła wartość rachunku. W moim przypadku to było 12 EUR, więc 13 EUR zostało w portfelu.
Ja tez mam Revolut.
Czyli blokuje 50, po czym pobiera np 13 i resztę zwalnia po naładowaniu.

Jaceq

Pionier e-mobilności
Tak to wygląda z zeznań, które tu czytam na forum.
IMO większy problem jest gdy zablokują 50 EUR i ładowanie nie ruszy, bo wtedy można czekać do wygaśnięcia blokady w banku.
To chyba lepiej przez portfel aplikacji - jeśli dobrze rozumiem, tam nic nie blokują, tylko system sprawdza czy jest wskazana kwota. Najczęściej z tego co widzę między 19 a 25 EUR.

domingo

Fachowiec
Wczoraj widziałem tą sytuacje na Ionity Kutno tyle, że dwie nowe ładowarki były z ceną 0,85€ a 2 stare ze starą ceną 0,25€/kWh + 0,15€/min
dziś już jest 2 nowe po 0,85€ a 2 po 0,30€ + 0,45€.
Jesteś pewien że taki właśnie był podział?
Bo ja właśnie nie i mam kolejny problem z Freshmile: ich oznaczenie ładowarek jest inne niż głównego operatora (greenway/ionity) i o ile na greenwayu jest podział na złącze/moc to jesteś w stanie to ustalić, ale na Ionity wszystkie są takie same.
Wybierając z apki można kliknąć tę tańszą, ale przyłożysz RFID i się wtedy okaże co włączyłeś.
Przykład nazw Ionity Kaszewy Kościelne
Freshmile:
-OKBJWW1 (już 0,85EUR)
-OZNYCM1 (już 0,85EUR)
-O2NJDH1 (już 0,85EUR)
-O8TMTZ1 (już 0,85EUR)
( wszystkie dostępne)

Greenway (roaming):
-PL*IOY*E202803-1
-PL*IOY*E202804-1
-PL*IOY*E202801-1
-PL*IOY*E202802-1
(2 dostępne, 2 niedostępne (najprawdopodniej jeszcze nie uruchomione)

Ionity:
w apce nie podaje ale nazwy są raczej tego formatu co podaje GW i takie są na samych ładowarkach naklejone

Last edited:

Piotr

Posiadacz elektryka
Jesteś pewien że taki właśnie był podział?
Bo ja właśnie nie i mam kolejny problem z Freshmile: ich oznaczenie ładowarek jest inne niż głównego operatora (greenway/ionity) i o ile na greenwayu jest podział na złącze/moc to jesteś w stanie to ustalić, ale na Ionity wszystkie są takie same.
Wybierając z apki można kliknąć tę tańszą, ale przyłożysz RFID i się wtedy okaże co włączyłeś.
Przykład nazw Ionity Kaszewy Kościelne
Freshmile:
-OKBJWW1 (już 0,85EUR)
-OZNYCM1 (już 0,85EUR)
-O2NJDH1 (już 0,85EUR)
-O8TMTZ1 (już 0,85EUR)
( wszystkie dostępne)

Greenway (roaming):
-PL*IOY*E202803-1
-PL*IOY*E202804-1
-PL*IOY*E202801-1
-PL*IOY*E202802-1
(2 dostępne, 2 niedostępne (najprawdopodniej jeszcze nie uruchomione)

Ionity:
w apce nie podaje ale nazwy są raczej tego formatu co podaje GW i takie są na samych ładowarkach naklejone
Nie, nie jestem pewien to tylko moje przypuszczenie