Apka - darmowe strefy parkowania dla EV

refi1234

Posiadacz elektryka
Witam,
szukałem wszedzie, może ktos będzie mądrzejszy.

Czy istnieje jakas apka pokazująca strefy wolnego parkowania dla EV połączone z odczytem aktualnej pozycji z GPS ?
Zaznaczam że ani Flowbird ani tez Parkopedia na terenie Polski tej opcji nie maja lub ja jej nie widze na iPhone.

Oficjalnie strefy zarządzane przez firmy 'Państwowe' muszą tego przestrzegać ale prywatne nie. Juz kilka razy ślęczałem przed regulaminem na zardzewiałych tablicach próbując przeczytac ten drobny druczek i szla... mnie trafia.

Ktos, coś ...?

UseYbrain

Posiadacz elektryka
Ja szukam takiej apki ale żeby mi za granicą pokazywała. Nie wiem do tej pory czy można parkować w Hiszpanii, Francji, Niemczech więc płaciłem :)

vista-LASH-resident

Posiadacz elektryka
Witam,
szukałem wszedzie, może ktos będzie mądrzejszy.

Czy istnieje jakas apka pokazująca strefy wolnego parkowania dla EV połączone z odczytem aktualnej pozycji z GPS ?
Zaznaczam że ani Flowbird ani tez Parkopedia na terenie Polski tej opcji nie maja lub ja jej nie widze na iPhone.

Oficjalnie strefy zarządzane przez firmy 'Państwowe' muszą tego przestrzegać ale prywatne nie. Juz kilka razy ślęczałem przed regulaminem na zardzewiałych tablicach próbując przeczytac ten drobny druczek i szla... mnie trafia.

Ktos, coś ...?
Któryś z forumowiczów stworzył parkee.pl

lookash_c

Pionier e-mobilności
Któryś z forumowiczów stworzył parkee.pl
Autor wątku pyta o co innego - nie dedykowane miejsca dla aut elektrycznych, ale strefy płatnego parkowania, na których na mocy ustawy elektryki nie płacą - rzecz w tym, że bywają w strefach parkingi zarządzane przez prywatne podmioty, gdzie ustawa nie obowiązuje.

refi1234

Posiadacz elektryka
- rzecz w tym, że bywają w strefach parkingi zarządzane przez prywatne podmioty, gdzie ustawa nie obowiązuje.

Dokładnie tak. Co z tego że jako uzytkownicy EV mamy darmowe parkowanie - jak nie wiadomo do końca gdzie :)
Konia z rzędem temu, co bez wgłebiania sie w tabliczki (i kompletne, często nieczytelne regulaminy) każdego z miejsc do parkowania - ma pewnośc czy płacić - czy tez nie.

W niektórych miejscach jest tez tak, że droga i miejsca parkingowe są miejskie, a i tak płacisz, bo miasto przekazało zarządzanie prywatnemu podmiotowi (np. Karpacz) , a on wstawił swój regulamin na jednym końcu 2 km ulicy.
I bądź tu mądry.

AntoniFerdynand

Posiadacz elektryka
A tak na mnie arginesie czy wiecie w których krajach Europy w 2024r są / będą podobne przepisy krajowe dotyczace darmowego parkowania EV w strefach płatnych (publicznych). Temat wywołany wyżej słusznie dotyczy szczegółów i tego czy to miejsce prywatne czy publiczne a ja pytam o ten drugi przypadek. Czy w Berlinie, Paryżu, Pradze czy Rzymie trzeba płacić parkując przy np ulicy lub ogólnie czy np do takiego Rzymu ogólnie można wjechać elektrykiem (spalinowe były zarezerwowane wyłącznie dla mieszkańców)?

AntoniFerdynand

Posiadacz elektryka
W Niemczech musisz mieć naklejke E z tyłu.
Dopiero wtedy jestes traktowany jak auto elektryczne.

Reszta tu:
Z tego w linku poniżej wydaje mi się, że można bezpłatnie ale wcześniej musisz "zgłosić" swoje auto https://romamobilita.it/en/services/toll-parking#:~:text=Free parking for electric and,traffic auxiliaries during the inspection.
Bardzo Panowie dziękuję - bardzo pomocne informacje. Może nawet gdzieś zawieszę ten temat.