Kilka pytań po zakupie

Pawilon

Zadomawiam się
No więc mam swoją teslę i mnie nurtuje kilka rzeczy:
1) Autopilot działa super, ale włącza mi długie światła w mieście. Też tak macie? Mam wrażenie że on nie ogarnia że nie wolno używać długich świateł w terenie zabudowanym. Ponadto te automatyczne długie często włączają się zwyczajnie oślepiając kierowcę z przodu. Też tak macie? Jest jakieś rozwiązanie?
2) Dosłownie co chwilę dostawałem dwa krótkie sygnały dźwiękowe, jakby ostrzeżenie, ale na ekranie nic nie było. Jakiś pomysł co to?
3) Dziś mi zaśnieżyło boczną kamerkę. Muszę ją ręcznie odśnieżać, czy jest jakieś lepsze rozwiązanie?
4) Pytanie do wysokich chłopów: nie zachacza wam kolano o tablet. Udało mi się tak ustawić że nie zahacza, ale boję się że w razie wypadku moje kolano poleci na ostrą krawędź tableta i stracę kolano. Jakieś protipy jak ustawić fotel/
5) Mam 24h na zgłoszenie wad. Jak to zrobić? Muszę otwierać zgłoszenie serwisowe i umawiać się od razu na konkretną datę?

Michal

Moderator
1) Autopilot działa super, ale włącza mi długie światła w mieście. Też tak macie? Mam wrażenie że on nie ogarnia że nie wolno używać długich świateł w terenie zabudowanym. Ponadto te automatyczne długie często włączają się zwyczajnie oślepiając kierowcę z przodu. Też tak macie? Jest jakieś rozwiązanie?
Jak włączysz AP, to wajcha kierunkowskazów do przodu wyłącza długie, ale niestety trzeba to robić za każdym razem.

2) Dosłownie co chwilę dostawałem dwa krótkie sygnały dźwiękowe, jakby ostrzeżenie, ale na ekranie nic nie było. Jakiś pomysł co to?
Tak jak pisali powyżej - raczej dźwięk przekraczania ograniczenia prędkości - przestaw sobie w ustawieniach auta na informację wizualną - nie pamiętam gdzie jest to ustawienie.

3) Dziś mi zaśnieżyło boczną kamerkę. Muszę ją ręcznie odśnieżać, czy jest jakieś lepsze rozwiązanie?
Włączenie klimy przed wyjazdem zwykle odśnieża też kamerki - w ich okolicy też są wyloty ciepłego powietrza z auta. Oczywiście przy mocnych mrozach to nie pomaga ale w okolicy zera wystarczy

4) Pytanie do wysokich chłopów: nie zachacza wam kolano o tablet. Udało mi się tak ustawić że nie zahacza, ale boję się że w razie wypadku moje kolano poleci na ostrą krawędź tableta i stracę kolano. Jakieś protipy jak ustawić fotel/
Mam 197 cm i ten sam problem ale w sumie to miałem takie problemy w każdym aucie, więc jedyne co to mogę liczyć na szczęście i brak poważnego wypadku. Mam też trochę nadzieję, że nogi mi polecą do przodu i trochę się wyprostują zanim przyjdzie impet uderzenia.

5) Mam 24h na zgłoszenie wad. Jak to zrobić? Muszę otwierać zgłoszenie serwisowe i umawiać się od razu na konkretną datę?
Zgłaszasz w aplikacji z umawianiem się - później w czacie możesz napisać, że chcesz technika mobilnego albo inną datę.

wiktor

Posiadacz elektryka
Jak włączysz AP, to wajcha kierunkowskazów do przodu wyłącza długie, ale niestety trzeba to robić za każdym razem.
To jest HL wiec klika się na kółku.

Tak jak pisali powyżej - raczej dźwięk przekraczania ograniczenia prędkości - przestaw sobie w ustawieniach auta na informację wizualną - nie pamiętam gdzie jest to ustawienie.
Nie ma tego w HL, trzeba za kazdym razem ręcznie wyłaczyć na ekranie .

Włączenie klimy przed wyjazdem zwykle odśnieża też kamerki - w ich okolicy też są wyloty ciepłego powietrza z auta. Oczywiście przy mocnych mrozach to nie pomaga ale w okolicy zera wystarczy
Rączką ^^

Pleśniak

Posiadacz elektryka
Brak automatycznych świateł długich i wycieraczek na autopilocie ogarnia commander z S3XY buttons. Zgłosiłem im też wyłączanie ostrzeżenia o prędkości i odpisali, że dodadzą do kolejki rzeczy, nad którymi pracują. Okaże się czy im to zadziała.

AntoniFerdynand

Posiadacz elektryka
AD. 1 Automatyczne światła drogowe aktywują się (również) przy użyciu autopilota i zostają aktywne nawet po jego wyłączeniu. Włącza i wyłącza się je przyciskiem na kierownicy - trzymając dłużej. Nie wiem czy jak z klaksonem zabronione jest używanie świateł drogowych w terenie zabudowanym - ja przez wioski między lasem często jadę na długich aby kogoś nie najechać chociaż moze to nieprzepisowe (nie wiem). Ale prawda jest ż światła drogowe Tesli nie wyłączają się odpowiednio szybko gdy przed Tobą jedzie auto w oddali i oślepiasz go z tyłu.

AD. 2 - czy chodzi ci o moment ruszania czy już jazdę.
W pierwszym przypadku to sygnał zmieniającej sie sygnalizacji ulicznej (jezeli jesteś pierwszy na skrzyżowaniu) lub ruszającego auta przed Toba (jezeli jesteś w kolumnie) i sygnał ostrzegający że zaczynasz jechać.
W drugim przypadku - jak pisali przedmówcy - to przekroczenie prędkości.

AD. 5 ja robiłem to przez aplikację w telefonie bo nie znalazłem lepszego rozwiązania - ale może są takowe.

Ratt

Posiadacz elektryka
Uuuu ... ktoś tu nie zna przepisów?
"Światła drogowe (długie): używamy ich łącznie ze światłami mijania lub zamiast nich na nieoświetlonych drogach w czasie od zmierzchu do świtu – pod warunkiem że nie oślepimy innych kierowców lub kolumn pieszych. Wbrew obiegowej opinii można ich używać też w terenie zabudowanym."
Na szczęście Tesla zna przepisy chociaż żałuję że nie pozwala w związku z tym używać FSD w Europie bo to niezgodne z naszymi przepisami :(
I tak, tez tak mam - włącza w zabudowanym jak teoretycznie nie widzi innych pojazdów.